Nereikia nė į mišką eiti: gudrūs lietuviai sugalvojo būdą, kaip auginti baravykus tiesiog kieme

Paskelbė Ina Jonaitienė
Paskelbta

Nereikia nė į mišką eiti: gudrūs lietuviai sugalvojo būdą, kaip auginti baravykus tiesiog kieme

Grybavimas daugeliui yra ne tik maisto rinkimas, bet ir malonus poilsio būdas gamtoje. Tačiau jei trūksta žinių apie grybus, jų rinkimas gali būti rizikingas. Vienas iš sprendimų yra užsiauginti miško grybus savo sode. Tai gali skambėti neįprastai, bet yra visiškai įmanoma, jei pasirūpinsite tinkamomis sąlygomis.

Prieš pradedant, svarbiausia yra užtikrinti grybams tinkamą aplinką, tai reikiamą drėgmės lygį, derlingą dirvožemį ir pasirinkti tinkamas rūšis. Tarp populiariausių augintinų grybų yra baravykai, raudonikiai, kazlėkai, voveraitės, rudmėsės, smardžiai, o net ir brangūs triufeliai. 

Kiekviena rūšis turi savo dirvožemio ir sodinimo laiko reikalavimus. Pavyzdžiui, baravykams reikia rūgštaus, humusinis dirvožemio, o geriausias sodinimo laikas yra rugsėjis. Triufeliai mėgsta kalkingą dirvožemį ir sodinamos pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje. Rudmėsėms tinka smėlinga, gerai drenuota žemė, o sodinamos jos taip pat rugsėjį.

Mikorizė, tai sėkmės pagrindas

Grybų auginimas neįmanomas be medžių kaimynystės. Tai būtina dėl mikorizės, tai simbiozės tarp grybo ir medžio šaknų. Kadangi grybai neturi chlorofilo, jie negali atlikti fotosintezės, todėl maistines medžiagas gauna iš medžių. Už tai grybas suteikia medžiui organinių junginių. 

Kiekviena grybų rūšis mėgsta tam tikrus medžius, tai baravykai auga prie pušų, eglių, bukų ar ąžuolų, voveraitės, tai prie eglių, ąžuolų ar bukų, triufeliai prie ąžuolų, lazdynų, bukų ar tuopų, kazlėkai prie pušų ir eglių.

Grybų sėjimas žingsnis po žingsnio

Pirmiausia reikia išsirinkti tinkamą vietą šalia tinkamo medžio ir įsigyti grybienos sodo prekių parduotuvėje. Galima naudoti ir miške surinktus subrendusius grybus, kuriuose yra sporų. Tokiu atveju ruošiama speciali maistinga terpė iš vienos pakuotės šviežių mielių, stiklinės šilto lietaus vandens, trijų šaukštų cukraus ir trijų šaukštų miltų. Visa tai sumaišoma ir paliekama valandai, o tada supilama į kibirą su susmulkintais grybais, užpilant vandeniu, litras vandens vienam grybui. Mišinys laikomas pavėsyje 2-3 savaites.

Kai mišinys paruoštas, aplink medį iškasami nedideli, apie 15 cm gylio ir 40 cm pločio duobutės, esančios nuo pusės iki penkių metrų nuo kamieno. Į jas supilama paruošta terpė, užberiama miško paklote ar specialia sodo mulčio danga.

Priežiūra ir derliaus laukimas

Pagrindinė priežiūros užduotis yra užtikrinti drėgmę, ypač sausros metu, geriausia naudojant lietaus vandenį. Pirmųjų grybų galima tikėtis po metų ar dvejų, tačiau gerai prižiūrima plantacija gali duoti derlių iki penkerių metų. Auginimui galima naudoti ir paruoštas mišinių pakuotes, kurias parduoda specializuotos parduotuvės, tai tokiu atveju procesas paprastesnis ir tinka net grybų auginimui balkone, pavyzdžiui, pievagrybiams.

Alternatyva, yra sodinimas miške

Jei sode nėra tinkamų medžių, nedidelę grybų plantaciją galima įrengti ir miške, šalia jau augančių pušų, eglių ar ąžuolų. Tai puiki galimybė mėgautis miško grybais tiesiai iš savo prižiūrimos vietos, be ilgo vaikščiojimo po mišką.

Šis būdas tinka tiems, kurie nori ne tik valgyti skanius grybus, bet ir stebėti jų augimo procesą, prisidėti prie gamtos puoselėjimo ir patirti tikrą grybavimo džiaugsmą savo kieme.

Ar patiko šis įrašas?
 

Rašydama apie astrologiją ir gyvenimo naujienas, siekiu kurti turinį, kuris įkvepia, guodžia ir priverčia susimąstyti. Mano tekstuose susilieja meilė žvaigždėms, domėjimasis žmogaus vidiniu pasauliu ir noras dalintis įžvalgomis apie kasdienybę, tiek dangišką, tiek žemišką.

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas