Šaldytuvas tinka ne visiems vaisiams: pasakė, kurie būdami šaldytuve praranda skonį ir maistines savybes

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Šaldytuvas tinka ne visiems vaisiams: pasakė, kurie būdami šaldytuve praranda skonį ir maistines savybes

Daugelis žmonių yra įsitikinę, kad visi vaisiai ilgiau išliks švieži laikomi šaldytuve. Iš pirmo žvilgsnio toks sprendimas atrodo logiškas – juk šaltis sulėtina gedimo procesus. Tačiau dietologai ir maisto technologai pabrėžia, kad tokia praktika tinka ne visiems vaisiams. Kai kuriems jie tampa ne tik mažiau skanūs, bet ir praranda dalį naudingųjų medžiagų.

Vaisių laikymas reikalauja žinių apie jų struktūrą ir nokimo procesą. Ne visi vaisiai vienodai reaguoja į šaltį. Vieni sustabdo savo brendimą ir nebesukaupia saldumo, kiti įgauna nemalonią miltingą tekstūrą. Netgi spalva bei aromatas gali stipriai pakisti, todėl vietoj kvapnaus ir sultingo vaisiaus gaunate vos ne beskonybę masę.

Specialistai ragina atsisakyti įpročio „viską sukišti į šaldytuvą“. Verčiau suprasti, kurie vaisiai mėgsta kambario temperatūrą, o kuriems šaltis – naudingas. Tokiu būdu ne tik mėgausitės tikru skoniu, bet ir ilgiau išsaugosite maistinę vertę.

Kodėl šaldytuvas ne visada tinkamas vaisiams

Šaltis sulėtina nokimo procesą. Tai gali būti naudinga, kai vaisiai jau pasiekė tinkamą brandą ir norite išsaugoti jų šviežumą. Tačiau jei į šaldytuvą dedami dar neprinokę bananai, persikai ar kriaušės, natūralus jų nokimo ciklas nutrūksta.

Tokie vaisiai nebesukaupia viso saldumo, tampa miltingi ir kieti. Be to, juose susidaro mažiau antioksidantų bei vitaminų, kurie paprastai išsivysto būtent nokimo metu. Dėl to jie ne tik mažiau gardūs, bet ir mažiau vertingi jūsų organizmui.

Pomidorai – vienas dažniausiai sugadinamų produktų

Vienas ryškiausių pavyzdžių – pomidorai. Jei jie dar neprinokę, šaldytuve praranda kvapą bei salstelėjusį skonį. Be to, jų minkštimas tampa tarsi vandeninis. Tokį pomidorą galima naudoti tik troškiniams ar sriuboms, bet ne šviežioms salotoms.

Todėl pomidorus rekomenduojama laikyti kambario temperatūroje, kol jie visiškai sunoksta. Tik tada, jei jų turite daug ir norite išsaugoti dar kelias dienas, galima padėti į šaldytuvą.

Bananai – juoduoja ir tampa košės pavidalo

Bananai šaldytuve ypač greitai praranda patrauklią išvaizdą. Jų žievė patamsėja, o minkštimas virsta košės konsistencijos mase. Nors tokie vaisiai dar tinkami kepiniams ar kokteiliams, jie praranda traškumą ir natūralų saldumą.

Jei norite, kad bananai sunoktų gražiai, laikykite juos kambario temperatūroje, geriausia – atskirai nuo kitų vaisių. Jie skleidžia etileno dujas, kurios spartina kitų vaisių gedimą.

Persikai, kriaušės ir kiti nokstantys vaisiai

Persikai, abrikosai ar kriaušės taip pat turėtų bręsti kambario temperatūroje. Į šaldytuvą jų nereikia dėti tol, kol jie nepasiekė tinkamos brandos. Šaltis sustabdo nokimą, todėl tokie vaisiai lieka kieti, be ryškaus skonio.

Kai vaisius visiškai sunoksta, juos galima perkelti į šaldytuvą kelioms dienoms, kad nesugestų. Tačiau laikyti ilgiau nerekomenduojama.

Citrusiniai vaisiai – išimtis

Citrinos, apelsinai ar greipfrutai daug geriau pakelia šaltį. Jei planuojate juos suvalgyti per kelias dienas, galima laikyti kambario temperatūroje. Tačiau jei norite, kad jie išsilaikytų kelias savaites, šaldytuvas yra tinkamas pasirinkimas.

Svarbu tik neužmiršti, kad citrusinius vaisius reikėtų laikyti atskirai nuo etileną išskiriančių produktų, tokių kaip obuoliai ar bananai. Priešingu atveju jie suges greičiau.

Kaip teisingai laikyti vaisius

Dietologai pataria vadovautis paprasta taisykle: jei vaisius dar turi sunokti, laikykite jį kambario temperatūroje. Kai pasiekia norimą brandą, tada galima padėti į šaldytuvą.

Taip pat rekomenduojama nemyti vaisių prieš dedant juos į saugyklą, nes drėgmė skatina pelėsio atsiradimą. Geriausia vaisius plauti tik prieš valgant.

Dar vienas patarimas – atskirti klimakterinius vaisius (bananus, obuolius, kriaušes), kurie skleidžia etileno dujas, nuo kitų. Tai padės apsaugoti jautresnius produktus nuo priešlaikinio gedimo.

Šaldytuvas – ne visų vaisių draugas. Nors jis padeda ilgiau išlaikyti šviežumą, kai kuriems vaisiams jis tiesiog atima skonį ir vertingąsias savybes. Bananai, pomidorai, persikai ar kriaušės turi nokti kambario temperatūroje, o citrusiniai vaisiai gali būti laikomi abiejose vietose.

Temos: Buitis
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas