Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Auksinis sviestas be laktozės: indų virtuvės paslaptis, tapusi šiandienos sveikatos simboliu
Pastaraisiais metais vis daugiau žmonių atranda ghi (ghee) sviesto naudą ir įtraukia jį į savo mitybą. Nenuostabu, nes šis produktas laikomas daug sveikesniu už įprastą sviestą, o jo savybės vertinamos tiek kulinarijoje, tiek sveikos gyvensenos srityje. Ghi yra ne tik skanus, bet ir kupinas naudingų junginių, kurie padeda organizmui tinkamai funkcionuoti.
Ghi yra lydytas sviestas, dar kitaip vadinamas sviestu be laktozės. Jo gaminimo procesas gana paprastas, tai tradicinis sviestas ilgai kaitinamas ant silpnos ugnies, kol iš jo pasišalina pieno cukrus, baltymai ir vanduo. Viršuje susidariusi puta pašalinama, o likęs riebalų sluoksnis yra grynas, kvapnus ir auksinės spalvos.
Tokiu būdu gaunamas sviestas pasižymi švelniu riešutų aromatu, ypatingu skoniu ir ilgesniu galiojimo laiku. Šis produktas kilęs iš Indijos virtuvės, kur jis buvo naudojamas tūkstančius metų, o tradicinėje ajurvedos medicinoje laikytas itin vertingu dėl savo sveikatinančių savybių.
Naudingosios ghi savybės
Ghi sviestas yra tikras vitaminų lobynas. Jame gausu vitaminų A, D, E, K ir B grupės vitaminų. Be to, jis aprūpina organizmą omega-3 bei omega-9 riebalų rūgštimis, kurios yra svarbios širdžiai, kraujagyslėms ir smegenų veiklai.
Reguliariai vartojamas ghi gali padėti stiprinti imunitetą. Jame esantis sviesto rūgšties kiekis skatina T limfocitų gamybą, kurie yra itin svarbūs mūsų apsaugai nuo virusų, bakterijų ir net pavojingų laisvųjų radikalų. Mokslininkai pastebi, kad tokia apsauga gali padėti sumažinti įvairių ligų, įskaitant onkologines, riziką.
Ne mažiau svarbi ghi nauda žarnynui. Sviesto rūgštis veikia kaip švelnus balzamas, ramina sudirgusią žarnyno gleivinę, mažina uždegimus ir skatina regeneraciją. Todėl šis produktas rekomenduojamas žmonėms, turintiems jautrų virškinimo traktą ar linkusiems į virškinimo sutrikimus.
Ghi taip pat padeda palaikyti sveikus kaulus, dantis ir sąnarius, nes yra puikus vitamino K šaltinis. Be to, jis naudingas regėjimui, gali sulėtinti akių ligų vystymąsi ir palaikyti akių sveikatą.
Kaip pasigaminti ghi namuose?
Vienas iš didžiausių ghi privalumų tas, kad jį nesunku pasigaminti patiems. Tam reikia tik dviejų dalykų, tai nesūdyto sviesto ir puodo su storesniu dugnu.
Receptas paprastas. Į puodą sudėkite kelias sviesto plyteles, supjaustytas gabalėliais, ir kaitinkite ant mažos ugnies, kol sviestas visiškai ištirps. Leiskite jam virti, o ant paviršiaus susidariusią baltą putą nuolat nugraibykite. Visas procesas trunka apie 45 - 50 minučių.
Kai sviestas nuskaidrėja ir įgauna auksinę spalvą, nuimkite nuo ugnies ir palikite atvėsti. Tuomet perkoškite ir supilkite į švarų, geriausia tamsaus stiklo indą. Atvėsusį produktą laikykite šaldytuve.
Kur panaudoti ghi sviestą?
Ghi yra universalus produktas, tinkantis daugeliui patiekalų. Jį galima naudoti kepimui, nes jis išsiskiria aukšta dūmų temperatūra, tai net iki 250 laipsnių Celsijaus. Tai reiškia, kad kepant nesusidaro kenksmingos medžiagos, todėl šis sviestas yra daug sveikesnė alternatyva tradiciniam sviestui ar margarinui.
Be kepimo, ghi puikiai tinka kepiniams, desertams, sriuboms ar padažams pagardinti. Jį galima dėti į košes, bulves ar net naudoti kaip užtepą sumuštiniams. Švelnus riešutinis skonis suteikia patiekalams ypatingo aromato ir malonios tekstūros.
Ghi sviestas, tai ne tik sveikesnė įprasto sviesto versija, bet ir tikras sveikatos šaltinis. Jis praturtina mitybą vitaminais, padeda stiprinti imunitetą, gerina virškinimą, ramina žarnyną, palaiko kaulų, dantų bei sąnarių sveikatą.
Be to, ghi yra universalus ir tinka tiek kasdieniams patiekalams, tiek ypatingoms progoms. Nesunku pasigaminti jį namuose, todėl šis produktas turėtų atsirasti kiekvieno, besirūpinančio savo sveikata ir gerove, virtuvėje.
Rašydama apie astrologiją ir gyvenimo naujienas, siekiu kurti turinį, kuris įkvepia, guodžia ir priverčia susimąstyti. Mano tekstuose susilieja meilė žvaigždėms, domėjimasis žmogaus vidiniu pasauliu ir noras dalintis įžvalgomis apie kasdienybę, tiek dangišką, tiek žemišką.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti