Ką reikėtų žinoti apie kiaušinių paruošimą? Sužinokite, kokie yra sveikiausi paruošimo būdai

Paskelbė Ina Jonaitienė
Paskelbta

Ką reikėtų žinoti apie kiaušinių paruošimą? Sužinokite, kokie yra sveikiausi paruošimo būdai

Naujiena trumpai:

  • Kiaušiniai – vertingas baltymų, vitaminų A, D, B12, geležies ir omega-3 šaltinis, svarbus raumenų, kaulų, nervų bei širdies veiklai.
  • Sveikiausi paruošimo būdai – virimas, poširavimas ir omletai su daržovėmis, nes nereikalauja papildomų riebalų ir išlaiko maistines medžiagas.
  • Verta vengti kiaušinių su žymėjimu „3“ – geresnis pasirinkimas yra „0“ arba „1“ kodu pažymėti ekologiški ar laisvai laikomų vištų kiaušiniai.
  • Žali kiaušiniai gali kelti salmonelės riziką – juos vartoti reikėtų tik iš patikimų šaltinių, bet rekomenduojamas termiškas apdorojimas.

Kiaušiniai yra vienas populiariausių maisto produktų mūsų virtuvėje. Jie lengvai prieinami, greitai paruošiami, suteikia sotumo jausmą ir gali būti naudojami tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams. Be to, jie yra itin vertingi mūsų organizmui.

Tačiau svarbu žinoti, kaip tinkamai juos paruošti, kad išsaugotume visas jų maistines medžiagas ir kartu pasirūpintume sveikata. Kiaušiniai yra vienas iš geriausių baltymų šaltinių. Viename vidutinio dydžio kiaušinyje randame apie šešis gramus baltymų, o tai sudaro apie dešimtadalį rekomenduojamos dienos normos. 

Baltymai yra būtini audinių atstatymui, fermentų ir hormonų gamybai, taip pat raumenų stiprinimui. Be baltymų, kiaušiniai turi daug vitaminų ir mineralų. Juose gausu vitaminų A, D ir B12. Vitaminas A svarbus geram regėjimui, vitaminas D palaiko stiprius kaulus ir dantis, o B12 yra būtinas nervų sistemos veiklai. 

Taip pat kiaušiniai aprūpina organizmą geležimi ir fosforu, kurie padeda palaikyti sveiką kraujotaką. Ypatingą vertę suteikia ir omega 3 riebalų rūgštys, kurios naudingos širdžiai bei smegenų veiklai.

Kiaušinių pasirinkimas

Labai svarbu atkreipti dėmesį ne tik į tai, kaip ruošiame kiaušinius, bet ir kokius pasirenkame. Ekspertai nerekomenduoja pirkti kiaušinių, pažymėtų numeriu trys. Jie dažnai būna prastesnės kokybės, o dedančios juos vištos laikomos ankštose sąlygose be tinkamos priežiūros. 

Kur kas geresnis pasirinkimas yra vadinamosios nuliai arba vienetai, tai kiaušiniai iš vištų, laikomų ekologiškomis ar bent jau geresnėmis sąlygomis, kur jos gauna daugiau erdvės ir oro. Tokie kiaušiniai ne tik sveikesni, bet ir labiau atitinka gyvūnų gerovės principus.

Populiariausi paruošimo būdai

Kiaušiniai gali būti ruošiami įvairiai, todėl kiekvienas gali rasti mėgstamiausią variantą. Tarp dažniausiai pasirenkamų būdų yra omletai, kiaušinienė, virti kiaušiniai, kepti kiaušiniai, taip pat virtuvėje neretai sutinkame kiaušinius ruošiamus su įdaru ar net desertinėje formoje.

Virti kiaušiniai yra vienas paprasčiausių ir sveikiausių pasirinkimų. Juos galima virti tiek kietai, tiek minkštai. Kietai virtus kiaušinius rekomenduojama virti apie dešimt minučių, kad išliktų jų maistinė vertė. Minkštai virti kiaušiniai išsaugo daugiau skonio subtilumo ir yra lengviau virškinami.

Omletai yra puikus pasirinkimas pusryčiams. Į juos galima įmaišyti įvairių daržovių, tai špinatų, pomidorų, paprikų ar net šiek tiek sūrio. Tokiu būdu patiekalas tampa dar maistingesnis ir spalvingesnis.

Kiaušiniai be lukšto, vadinamieji poširuoti, taip pat priskiriami prie sveikiausių būdų. Jie ruošiami be riebalų, o tai ypač naudinga žmonėms, norintiems sumažinti jų suvartojimą. Kepti kiaušiniai gali būti sveikas pasirinkimas, jei naudojame mažai aliejaus ir papildome juos daržovėmis ar pilno grūdo duona.

Įdaryti kiaušiniai, tai įdomus būdas paįvairinti kasdienį racioną. Juos galima pripildyti žalumynais, prieskoniais ar kitais lengvais ingredientais, kad jie būtų ne tik sotūs, bet ir sveiki.

Kiaušiniai žali, ar tai saugu?

Kai kurie žmonės mėgsta kiaušinius vartoti žalius, pavyzdžiui, desertuose ar kokteiliuose. Tačiau toks pasirinkimas kelia riziką, nes žaliuose kiaušiniuose gali būti salmonelės bakterijų. Todėl specialistai rekomenduoja kiaušinius termiškai apdoroti, kad sumažintume susirgimų tikimybę. Jei vis dėlto nusprendžiama vartoti žalius kiaušinius, svarbu įsitikinti, kad jie yra švieži ir kilę iš patikimo šaltinio.

Iš visų paruošimo būdų sveikiausiais laikomi virimas ir poširavimas, nes šie procesai nereikalauja papildomo riebalų naudojimo. Omletai su daržovėmis taip pat yra labai vertingi, nes suteikia organizmui papildomų vitaminų. Net ir kepti kiaušiniai gali būti sveikas pasirinkimas, jei ruošiami saikingai.

Kiaušiniai yra itin vertingas maisto produktas, kurio nereikėtų vengti. Jie aprūpina organizmą baltymais, vitaminais bei mineralais ir gali būti ruošiami įvairiais būdais, pritaikant juos prie kiekvieno skonio. 

Vis dėlto, norint gauti daugiausiai naudos, verta rinktis sveikiausius jų paruošimo metodus, tai virimą, poširavimą ar omletus su daržovėmis. Tokiu būdu kiaušiniai ne tik pamalonins skonio receptorius, bet ir padės palaikyti gerą sveikatą bei energiją kasdien.

Ar patiko šis įrašas?
 

Rašydama apie astrologiją ir gyvenimo naujienas, siekiu kurti turinį, kuris įkvepia, guodžia ir priverčia susimąstyti. Mano tekstuose susilieja meilė žvaigždėms, domėjimasis žmogaus vidiniu pasauliu ir noras dalintis įžvalgomis apie kasdienybę, tiek dangišką, tiek žemišką.

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas