Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Būtinai įtraukite šį prieskonį į patiekalus: 5 stebinantys baziliko poveikiai organizmui, apie kuriuos nežinojote
Ruduo yra metas, kai virtuvėse dažniau norisi šiltų, aromatingų patiekalų, o švieži žalumynai tarsi išeina atostogų iki pavasario. Tačiau yra viena kvapni prieskoninė žolelė, kurios nereikėtų pamiršti jokiu metų laiku – tai bazilikas.
Nors dažniausiai jis siejamas tik su pomidorais ar itališkais patiekalais, iš tiesų bazilikas turi kur kas daugiau nei tik skonį – jis turi ir sveikatinančių savybių. Mažyčiai žali lapeliai savyje slepia tikrą naudingų medžiagų lobyną.
Įtraukus baziliką į kasdienį racioną, galima sustiprinti imuninę sistemą, pagerinti virškinimą, padėti organizmui kovoti su uždegimais ir netgi padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tai vienas tų natūralių supermaisto produktų, kurie prieinami kiekvienam ir darže, ir prekybos centre. Bazilikas yra vertas jūsų dėmesio ne tik dėl skonio, šį prieskonį būtina vartoti dažniau.
Antioksidantų šaltinis, kuris stiprina jūsų ląsteles
Bazilike randamas junginys – eugenolis – veikia kaip galingas antioksidantas. Jis padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus, kurie nuolat atakuoja organizmo ląsteles ir gali sukelti oksidacinį stresą. Pastarasis yra siejamas su širdies ligomis, senėjimo procesais ir kai kuriomis lėtinėmis ligomis.
Moksliniai tyrimai rodo, kad bazilikas pasižymi aukštu ORAC rodikliu – tai gebėjimo absorbuoti deguonies radikalus matas. Kuo šis rodiklis aukštesnis, tuo stipresnė apsauga nuo ląstelių pažeidimų. Net nedidelis kiekis šviežio baziliko gali prisidėti prie bendros organizmo apsaugos nuo aplinkos ir vidinių teršalų.
Vertingų vitaminų ir mineralų šaltinis
Bazilikas nėra tik aromatinga puošmena lėkštėje. Jis taip pat yra svarbus šaltinis tam tikrų vitaminų ir mineralų. Visų pirma, bazilikas pasižymi dideliu vitamino K kiekiu, kuris būtinas kraujo krešėjimui ir kaulų stiprumui. Be to, jame yra vitamino A, kuris palaiko regėjimą, odos sveikatą ir imunitetą.
Taip pat bazilike randama nedaug geležies bei kalcio – mineralų, reikalingų raudonųjų kraujo kūnelių gamybai ir sveikiems kaulams. Žinoma, didelio kiekio valgyti nereikia – keli lapeliai jau prisideda prie šių medžiagų paros normos. Norint ilgiau mėgautis nauda, baziliką galima užšaldyti arba džiovinti.
Padeda kovoti su uždegimais
Bazilikas – natūralus sąjungininkas prieš uždegiminius procesus organizme. Jis turi daug augalinių junginių – fitonutrientų, iš kurių ypač reikšmingi yra polifenoliai. Jie pasižymi ne tik antioksidaciniu poveikiu, bet ir tiesioginiu gebėjimu mažinti uždegimą.
Laisvieji radikalai pažeidžia organizmo ląsteles, o tai sukelia įvairias uždegimines būkles – nuo sąnarių skausmų iki širdies kraujagyslių ligų. Baziliko vartojimas padeda slopinti šį procesą, todėl jis ypač naudingas žmonėms, kenčiantiems nuo lėtinių skausmų ar uždegiminių ligų.
Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
Bazilike esančios fenolinės medžiagos ir flavonoidai gali turėti teigiamą poveikį cukraus kiekiui kraujyje. Šios medžiagos padeda sulėtinti gliukozės įsisavinimą iš žarnyno, taip mažindamos cukraus šuolius po valgio. Tai ypač svarbu žmonėms, sergantiems diabetu arba turintiems metabolinio sindromo riziką.
Baziliko ekstraktai, kaip rodo kai kurie tyrimai, gali padidinti organizmo jautrumą insulinui, o tai padeda efektyviau naudoti gliukozę energijai. Baziliką galima įtraukti į salotas, sriubas, gėrimus arba naudoti kaip arbatą – tai paprastas būdas pasiekti stabilumą kraujyje.
Padeda virškinimui ir mažina diskomfortą pilve
Dėl savo sudėtyje esančių junginių, tokių kaip cineolis ir estragolis, bazilikas teigiamai veikia virškinimo sistemą. Jis padeda mažinti žarnyno gleivinės uždegimą, gali sumažinti pilvo pūtimą, spazmus ir kitus nemalonius pojūčius, susijusius su virškinimo sutrikimais.
Taip pat bazilikas gali daryti įtaką žarnyno mikrobiomui – t.y., naudingų bakterijų balansui. Subalansuota mikroflora yra gyvybiškai svarbi ne tik virškinimui, bet ir imunitetui bei bendrai nuotaikai.
Kaip lengvai įtraukti baziliką į savo mitybą
Šviežias bazilikas salotose
Baziliko lapelius galite naudoti šviežius – dėkite į salotas su pomidorais, avokadais, agurkais ar rukola. Ypač populiarus yra „Caprese” salotos derinys: pomidorai, mocarela, bazilikas ir šlakelis alyvuogių aliejaus.
Bazilikas padažuose
Klasikinis būdas – baziliko pesto padažas. Jums reikės:
Šviežio baziliko lapų
Alyvuogių aliejaus
Kedro ar graikinių riešutų
Kietojo sūrio (pvz., parmezano)
Česnako skiltelės
Druskos
Sumaišykite viską trintuvu – tai puikus priedas prie makaronų, sumuštinių ar net sriubų.
Gėrimai su baziliku
Lapeliai puikiai tinka į paprastą vandenį, limonadą ar vaisių kokteilius. Baziliko arbata – dar vienas sveikas pasirinkimas. Užpilkite keletą lapelių verdančiu vandeniu ir leiskite pastovėti 5-10 minučių.
Užšaldymas ar džiovinimas
Didelį kiekį šviežio baziliko galima supjaustyti ir užšaldyti ledo formelėse su alyvuogių aliejumi. Taip išlaikysite skonį ilgam. Džiovintas bazilikas taip pat tinka patiekalų gardinimui, nors kvapas ir skonis šiek tiek susilpnėja.
Bazilikas yra daugiau nei kvapni žolelė
Apibendrinant galima pasakyti, kad bazilikas – tai ne tik kvapni žaluma ant jūsų pietų stalo. Tai tikra sveikatos bomba, kuri vos keliais lapeliais kasdien prisideda prie geresnės savijautos.
Nesvarbu, ar jį vartojate salotose, arbatoje ar padaže – jūsų kūnas jums padėkos. Įtraukite šį nuostabų prieskonį į kasdienį racioną ir mėgaukitės ne tik skoniu, bet ir sveikata.
Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti