Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Garsus šefas įvardijo vieną dažną klaidą, kuri sugadina viską, štai kodėl jūsų voveraitės visada karčios
Voveraitės dažnai vadinamos tikru miško auksu ir ne veltui – jų aromatas, spalva ir subtilus pipirinis skonis pavergia tiek mėgėjus, tiek profesionalius virtuvės šefus. Nors jų paruošimas atrodo labai paprastas, daugelis daro vieną esminę klaidą, dėl kurios net šviežiausios voveraitės virsta karčia ir guminės tekstūros mase.
Laimei, sprendimas yra labai paprastas – tereikia šiek tiek pakeisti kepimo laiką ir požiūrį į šį ingredientą. Voveraitės pasižymi ne tik puikiu skoniu, bet ir naudingomis savybėmis. Jose gausu vitamino D, B grupės vitaminų, beta karoteno bei natūralių antioksidantų.
Tačiau visa tai galima prarasti vos per kelias netinkamas minutes keptuvėje. Neretai net nesusimąstoma, kad šių grybų kartumas nėra natūrali jų savybė, o per ilgai trunkančio terminio apdorojimo pasekmė.
Šiame straipsnyje paaiškinsime, kodėl voveraitės tampa karčios, kaip to išvengti ir kaip jas teisingai paruošti. Taip pat pasidalysime keliais profesionalių virtuvės šefų patarimais, kurie padės išsaugoti ne tik voveraičių skonį, bet ir jų naudingąsias medžiagas.
Kodėl voveraitės tampa karčios po kepimo
Grybų kartumo paslaptis slypi jų sudėtyje. Voveraitėse yra natūralių fenolio ir terpenoidinių junginių, kurie lemia jų malonų aromatą. Tačiau ilgai veikiant aukštai temperatūrai šios medžiagos skyla ir virsta kartumu.
Būtent todėl voveraitės, keptos per ilgai, netenka savo subtilaus skonio. Voveraitės taip pat turi itin porėtą struktūrą – jos veikia kaip natūrali kempinė.
Kai šie grybai pradedami kepti šaltoje keptuvėje ar nepakankamai įkaitintame riebaluose, pirmiausia jie išskiria daug skysčio. Vėliau tą skystį vėl sugeria atgal – bet jau kartu su nepageidaujamais kartumo junginiais.
Kepimo temperatūra ir laikas yra kritiniai veiksniai. Lietuvoje žinomas šefas rekomenduoja voveraites kepti ne ilgiau kaip 10-12 sekundžių itin gerai įkaitintame aliejuje arba svieste. Tokia trumpa, bet intensyvi terminė sąlyga leidžia išsaugoti grybų elastingumą, spalvą ir skonį.
Kaip pašalinti kartumą, jei voveraitės jau apkarto
Kartais nutinka taip, kad voveraitės jau tampa karčios, o grąžinti jų šviežumo nebeįmanoma, tačiau šią situaciją dar galima pataisyti. Vienas iš tradicinių būdų – trumpas apvirimas. Šviežias voveraites galima pavirti 2-3 minutes sūdytame vandenyje arba piene. Abu šie skysčiai padeda pašalinti karčiąsias medžiagas, ištraukdami jas iš grybų struktūros.
Svarbu nepervirti, nes ilgas virimas naikina vertingus vitaminus, ypač B grupės ir antioksidantus. Geriausia naudoti šį metodą tik tada, kai kartumas jau atsirado, o ne profilaktiškai.
Dar geresnė išeitis – profilaktika. Voveraites reikia valyti sausai: naudokite minkštą šepetėlį ar popierinį rankšluostį. Jei grybai mirkomi vandenyje, jie sugeria drėgmę ir virtuvėje tampa sunkiai paruošiami – vietoje kepimo prasideda troškinimas, o tai ir vėl didina kartumo tikimybę.
Kaip taisyklingai kepti voveraites, kad jos išliktų skanios
Voveraičių kepimas – tai subtilus menas, kuriame svarbiausia laikytis kelių pagrindinių taisyklių. Jei jų paisysite, visada džiaugsitės tobulo skonio patiekalu:
Naudokite tinkamą riebalus. Geriausias pasirinkimas – skaidrintas sviestas (ghee), kuris nesvyla aukštoje temperatūroje ir subtiliai papildo grybų skonį.
Gerai įkaitinkite keptuvę prieš dedami grybus. Jei voveraites įdėsite į šaltus riebalus, jos pradės išskirti skystį ir vietoj kepimo prasidės troškinimas.
Kepkite trumpai – tik 10–12 sekundžių, kol pradės skleisti kvapą ir šiek tiek suminkštės, bet dar išliks tvirtos.
Sūdykite tik pabaigoje. Ankstyvas sūdymas skatina skysčių išsiskyrimą ir keičia grybų struktūrą.
Nedėkite per daug grybų vienu metu. Mažesnė porcija užtikrina, kad temperatūra išliks aukšta ir kepimas vyks tolygiai.
Šių paprastų taisyklių laikymasis garantuoja, kad jūsų voveraitės bus ne tik skanios, bet ir išlaikys visas vertingas maistines savybes.
Kodėl voveraites verta valgyti dažniau
Be skonio ir aromato, voveraitės turi ir reikšmingą maistinę vertę. Jose gausu beta karoteno, kuris organizme virsta vitaminu A, taip pat B grupės vitaminų, geležies, vario ir svarbiausia – ergosterolio. Ši medžiaga veikiama UV spindulių virsta vitaminu D2, kuris ypač svarbus rudenį ir žiemą, kai saulės šviesos mažėja.
Tyrimai, publikuoti žurnale „Nutrients“, rodo, kad grybus galima laikyti alternatyviu vitamino D šaltiniu, ypač žmonėms, kurie dėl mitybos įpročių ar sveikatos negali jo gauti pakankamai iš kitų šaltinių.
Taigi voveraitės – ne tik skanus, bet ir sveikas pasirinkimas. Svarbiausia – elgtis su jomis pagarbiai. Jei leisite joms suspindėti kepimo metu, jos tikrai atsidėkos jums puikiu skoniu ir maistine verte.
Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti