Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Raugintų daržovių sultys: žada sveikatą, bet slepia pavojų, gydytojai įspėja apie galimas rizikas sveikatai
Sultys iš raugintų daržovių jau daugelį metų yra neatsiejama mūsų virtuvės dalis, o pastaruoju metu jis išpopuliarėjo ir kaip sveikatinantis gėrimas. Raugintų agurkų, kopūstų ar burokėlių sultys vertinamos dėl probiotikų, vitaminų ir mineralų gausos.
Jos gali padėti stiprinti imunitetą, pagerinti virškinimą bei tapti natūraliu energijos šaltiniu sportininkams ar nusilpusiems žmonėms. Vis dėlto net ir toks sveikas produktas turi savo ribas.
Nors daugeliui jis naudingas, kai kuriais atvejais gali kelti pavojų. Todėl verta žinoti ne tik jo naudą, bet ir rizikas, ypač susijusias su dideliu druskos kiekiu. Tad kodėl verta įtraukti raugintų daržovių sultis į racioną ir kas turėtų jų vartoti atsargiai?
Kodėl raugintų daržovių sultys naudingos?
Fermentacija, tai natūralus procesas, kurio metu paprastos daržovės tampa ne tik skanesnės, bet ir praturtintos vertingomis medžiagomis. Raugintų produktų sultyse gausu pieno rūgšties bakterijų, kurios padeda palaikyti sveiką žarnyno mikrobiomą. Tai svarbu geram virškinimui ir stipresniam imunitetui.
Šis gėrimas yra ir vitaminų šaltinis, tai jame aptinkama vitamino C, K bei B grupės vitaminų. Be to, raugintų daržovių sultys aprūpina organizmą tokiais mineralais kaip kalcis, magnis ar kalis. Ne veltui dietologai sako, kad nedidelis kiekis šio gėrimo kasdien gali tapti puikiu natūraliu papildymu mitybai.
Ne tik virškinimo sistemos draugas
Raugintų daržovių sultys padeda ne vien žarnynui. Jos taip pat naudingos sportuojantiems, nes dėl elektrolitų gausos padeda atkurti skysčių pusiausvyrą po intensyvaus krūvio. Tokiu būdu mažėja raumenų spazmų rizika, o organizmas greičiau atsistato.
Kai kurie žmonės jas vartoja po bemiegės nakties ar jaučiant silpnumą. Dėl antioksidantų raugintų daržovių sultys gali padėti apsaugoti organizmo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.
Kada reikėtų būti atsargiems?
Nepaisant daugybės privalumų, šios sultys turi ir pavojų. Didžiausias jų yra per didelis natrio kiekis. Vienoje stiklinėje gali būti net trečdalis dienos normos. Organizmui natrio reikia, tačiau jo perteklius didina kraujospūdį, apsunkina širdies ir kraujagyslių darbą, gali lemti inkstų ar sąnarių problemų paaštrėjimą.
Ypač atsargiai raugintų daržovių sultis turėtų vartoti vyresnio amžiaus žmonės, sergantys hipertenzija ar širdies ligomis. Taip pat jų reikėtų vengti laikantis mažai druskos turinčios dietos ar turint inkstų bei kepenų sutrikimų.
Kaip gerti, kad būtų naudinga?
Svarbiausia yra saikas. Užtenka nedidelės porcijos, pavyzdžiui, nedidelio stikliuko per dieną. Sultis galima gerti vienas arba naudoti kaip prieskonį sriubose, salotose ar kokteiliuose. Tokiu būdu gausime probiotikų ir vitaminų, bet nepersistengsime su druska.
Renkantis šį produktą, pravartu atkreipti dėmesį į sudėtį. Geriausia rinktis natūralias, be konservantų ir dirbtinių priedų sultis. O dar geriau, tai pasigaminti raugintų daržovių namuose. Tokiu atveju galime kontroliuoti druskos kiekį ir būti tikri dėl paprasto, sveiko recepto.
Raugintų daržovių sultys, tai natūralus probiotikų, vitaminų ir mineralų šaltinis, galintis pagerinti savijautą ir sustiprinti organizmą. Vis dėlto jos neturėtų tapti pagrindiniu kasdieniu gėrimu, ypač tiems, kurie turi sveikatos problemų, susijusių su druskos pertekliumi. Saikingai vartojamos jos gali tapti gardžiu ir sveiku mūsų raciono priedu, tačiau svarbiausia yra atsargiai įvertinti savo poreikius ir būklę.
Mane žavi mokslas ir technologijos – tai sritys, kuriose nuolat gimsta ateitis. Rašydamas apie naujausius atradimus, inovacijas ir technologijų poveikį mūsų gyvenimui, siekiu sudėtingus dalykus paaiškinti paprastai, bet ne paviršutiniškai.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti