Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Kaip žinoti ar avokadas yra prinokęs? Šie patarimai padės atpažinti prinokusį avokadą ir išlaikyti jį šviežią
Avokadai žmonijos istorijoje atsirado ne vakar, jie pradėti auginti dar prieš daugiau nei du tūkstančius metų ir šiandien tapo daugelio virtuvių pagrindu. Šis maistingas vaisius žinomas dėl savo kreminės tekstūros ir švelnaus skonio, tačiau, jei jis dar neprinokęs, gali būti kietas, beskonis ir netgi kartus.
Būtent todėl prieš pradėdami pjaustyti, svarbu įvertinti, ar avokadas tikrai jau tinkamas vartoti. Nors iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti sudėtinga, iš tiesų užtenka žinoti kelis paprastus ženklus, kurie padės atpažinti, kada vaisius jau prinokęs.
Norint nustatyti avokado sunokimo lygį, pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į tris pagrindinius dalykus, žievelės spalvą ir faktūrą, kietumą bei kotelį. Populiariausios rūšies „Hass“ avokadai sunokę būna tamsiai žali, beveik juodi, o jų žievelė nelygi ir gruoblėta. Taip pat verta atkreipti dėmesį į vaisiaus kotelį.
Jei lengvai nuėmus jį po juo matyti ryškiai žalia arba gelsva spalva, tai ženklas, kad avokadas yra prinokęs. Galiausiai, švelniai spustelėjus vaisių, jis turėtų šiek tiek pasiduoti spaudimui, bet ne būti per minkštas. Kietas, elastingas vaisius dar nėra pasiruošęs vartojimui, o per minkštas, gali būti pernokęs ir pradėjęs gesti.
Kartais avokadą nusiperkame dar visiškai žalią, todėl reikia šiek tiek laiko, kol jis tampa tinkamas vartoti. Laimei, egzistuoja keli paprasti būdai, kaip pagreitinti šį procesą. Vienas efektyviausių, įdėti avokadą į popierinį maišelį.
Sunokimo metu avokadas išskiria etileno dujas, kurios skatina vaisiaus minkštėjimą. Uždarius vaisių maišelyje, šios dujos kaupiasi aplink vaisių ir paspartina nokimą. Dar geresnių rezultatų galima pasiekti, jei į maišelį kartu įdėsite obuolį ar bananą, šie vaisiai taip pat išskiria daug etileno.
Kitas mažiau žinomas, bet veiksmingas metodas, užkasti avokadą į miltus. Miltai sugeria drėgmę ir leidžia dujoms veikti dar greičiau, todėl vaisius sunoksta sparčiau. Taip pat galima avokadą padėti saulėtoje vietoje namuose, šiluma ir šviesa prisideda prie natūralaus nokimo proceso.
Svarbu žinoti, kad avokadų kaitinimas orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje nepadeda jiems tikrai sunokti. Nors vaisius suminkštėja, jis nepraranda žalio skonio ir neįgauna įprastos, malonios tekstūros, todėl šio metodo verčiau vengti.
Jei įsigijote keletą avokadų ir neskubate jų sunaudoti, geriausia juos laikyti kambario temperatūroje, bet ne krūvoje, kad išvengtumėte spaudimo ir galimų mėlynių. Laikant vaisius atskirai, jie noksta tolygiau. Jeigu avokadą jau perpjovėte ir norite išsaugoti vieną pusę, naudokite citrinos ar laimo sultis.
Šios rūgštys padeda sulėtinti oksidacijos procesą, dėl kurio vaisius patamsėja ir praranda patrauklią išvaizdą. Patepkite vaisiaus paviršių citrusų sultimis, tuomet apvyniokite maistine plėvele ir įdėkite į sandarų indą. Taip laikomas vaisius šaldytuvo stalčiuje išliks šviežias apie vieną dieną.
Jei norite išsaugoti jau supjaustytus avokado gabalėlius, procedūra kiek sudėtingesnė. Sudėkite juos į dubenį su citrinos ar laimo sultimis ir švelniai prispauskite prie indo dugno, kad kuo mažiau liktų oro tarpo. Ant viršaus uždėkite popierinį rankšluostį, suvilgytą citrusų sultyse, tada viską uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą. Tokiu būdu vaisius taip pat išliks šviežesnis iki kitos dienos.
Svarbu paminėti, kad internete išpopuliarėjęs metodas laikyti avokadus vandenyje nėra saugus. Nors vanduo sulėtina oksidaciją ir padeda išlaikyti žalią spalvą, drėgnoje terpėje gali pradėti daugintis bakterijos, tokios kaip listerijos ar salmonelės, todėl tokio būdo naudoti nerekomenduojama.
Apibendrinant galima teigti, kad avokado brandumo įvertinimas ir tinkamas laikymas nėra sudėtingas procesas, jei žinote pagrindinius žingsnius. Naudodami šiuos patarimus galėsite mėgautis tobulo skonio avokadu bet kurią dieną, išvengsite neskanios konsistencijos ir išsaugosite vaisiaus šviežumą ilgesnį laiką.
Mane žavi mokslas ir technologijos – tai sritys, kuriose nuolat gimsta ateitis. Rašydamas apie naujausius atradimus, inovacijas ir technologijų poveikį mūsų gyvenimui, siekiu sudėtingus dalykus paaiškinti paprastai, bet ne paviršutiniškai.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti