Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Kiaušinyje pastebėjote baltą gumuliuką? Ši keista kiaušinio dalis rodo, kad jis geriausios kokybės
Dauguma žmonių puikiai atskiria kiaušinio trynį nuo baltymo, tačiau nedaugelis žino, kas yra tas baltas siūliškas gumulėlis, dažnai prilipęs prie trynio. Šis nedidelis, kartais keistai atrodantis darinys vadinamas chalaza.
Kiekviename kiaušinyje yra dvi chalazos, tai spiralės formos juostos, kurios pritvirtina trynį prie abiejų kiaušinio vidaus membranos galų. Jos neleidžia tryniui judėti ar daužytis į lukštą. Chalazos spiralės yra susuktos priešingomis kryptimis, todėl jos negali atsisukti ir paleisti trynio.
Tai natūrali kiaušinio struktūros dalis, užtikrinanti, kad trynys išliktų stabilioje padėtyje. Nors chalaza gali atrodyti ne itin patraukliai, ypač šalia lygaus trynio, ją valgyti visiškai saugu. Iš tiesų ryški ir aiškiai matoma chalaza yra gero kiaušinio požymis.
Pavyzdžiui, aukščiausios kokybės A ir AA kategorijos kiaušiniai dažniausiai turi ryškias chalazas, o žemesnės kokybės B kategorijos kiaušiniuose jos būna menkos arba visai nematomos.
Viena iš chalazos ryškumo priežasčių yra kiaušinio šviežumas. Kuo ilgiau kiaušinis laikomas, tuo labiau suskystėja baltymas ir tuo silpnesnės tampa chalazos. Tačiau įtakos turi ir vištos amžius, tai jaunos vištos deda kiaušinius su ryškesnėmis ir stipresnėmis chalazomis, o vyresnių vištų kiaušiniuose baltymas būna vandeningesnis, todėl chalaza matosi prasčiau.
Chalazų šalinti nereikia, tačiau tam tikri patiekalai gali būti geresnės tekstūros be jų. Pavyzdžiui, ruošiant kremus, pudingus ar kitus patiekalus, kuriems reikia itin tolygiai išplaktų kiaušinių, chalaza gali sukurti gumuliukus.
Tokiais atvejais ją galima išimti šakute arba kiaušinius perkošti per smulkų sietelį, taip pašalinant chalazą, oro burbuliukus ir net mažus lukšto gabalėlius. Žodis chalaza kilęs iš lotynų kalbos, tačiau jo šaknys siekia graikų kalbos žodį khalaza, reiškiantį krušos gabalėlį arba bet kokį mažą, krušos grūdą primenantį darinį.
Įdomu, kad iš to paties graikiško žodžio kilęs ir medicininis terminas chalazion, kuriuo vadinamas voko cistas, susidaręs dėl užsikimšusių riebalinių liaukų. Skirtingai nuo miežių, chalazion nėra infekcinis ir paprastai nesukelia stipraus skausmo. Tačiau, priešingai nei kiaušinio chalazą, jo tikrai nepašalinsite šakute.
Chalaza yra natūrali ir visiškai saugi kiaušinio dalis, kurios buvimas rodo kiaušinio šviežumą ir kokybę. Nors ji gali atrodyti neįprastai, daugeliu atvejų ją galima tiesiog palikti, o prireikus, nesunkiai pašalinti. Tai nedidelis, bet įdomus priminimas, kad net paprastas kiaušinis slepia sudėtingą ir kruopščiai gamtos sukurtą struktūrą.
Mane žavi mokslas ir technologijos – tai sritys, kuriose nuolat gimsta ateitis. Rašydamas apie naujausius atradimus, inovacijas ir technologijų poveikį mūsų gyvenimui, siekiu sudėtingus dalykus paaiškinti paprastai, bet ne paviršutiniškai.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti