Prisijunkite
Pranešimas spaudai
Paskelbta
Prisijunkite
Pranešimas spaudai
Paskelbta
Rugpjūtis – laikas, kai prasideda agurkų konservavimo maratonas. Tačiau rauginti galima ne vien tik juos. Šviežios morkos ir burokėliai, užauginti Lietuvos ūkiuose, jau nugulė parduotuvių lentynose ir gali tapti artėjančio šaltojo sezono stalo žvaigždėmis – tereikia šiek tiek kūrybiškumo ir stiklainio. „Lidl“ dalijasi gardžiais receptais ir primena: fermentuotos daržo gėrybės – paprastas, sveikas ir itin skanus būdas pratęsti vasaros derliaus malonumus.
Šviežios lietuviškos morkos – tikra vietinio derliaus klasika, pasižyminti saldumu, traškumu ir ryškia spalva. Jose gausu beta karoteno, kuris organizme virsta vitaminu A ir padeda palaikyti gerą regėjimą, stiprią imuninę sistemą bei sveiką odą.
Morkos taip pat yra puikus skaidulų šaltinis. Ši daržovė lengvai prisitaiko prie įvairių gaminimo būdų – nuo šviežių užkandžių iki sriubų, kepinių ar fermentuotų receptų, kurie leidžia mėgautis jų nauda visus metus.
Burokėliai išsiskiria ne tik savo ryškia spalva ir švelniai saldžiu skoniu, bet ir įspūdinga maistine verte. Jie yra puikus folio rūgšties, geležies, magnio ir vitamino C šaltinis, todėl padeda stiprinti imunitetą. Šią daržovę lengva pritaikyti įvairiuose patiekaluose – nuo klasikinių barščių ar keptų burokėlių salotų iki modernių užkandžių, glotnučių ar net desertų.
Kepti orkaitėje jie įgauna natūralų saldumą, virti ar garinti – švelnumą, o fermentuoti – malonų rūgštumą ir papildomą naudą virškinimui. Dėl tokio universalumo burokėliai gali tapti ryškiu akcentu tiek kasdienėje mityboje, tiek šventiniame meniu.
Fermentacija – natūralus būdas išsaugoti skonį ir naudingas medžiagas
Fermentacija, arba rauginimas, – vienas seniausių ir natūraliausių maisto išsaugojimo būdų, išlikęs aktualus iki šių dienų. Šio proceso metu daržovėse esantys natūralūs cukrūs paverčiami pieno rūgštimi, kuri ne tik suteikia malonų rūgštumą ir išraiškingą skonį, bet ir veikia kaip natūralus konservantas. Tokiu būdu išsaugoma ne tik daržovių tekstūra bei spalva, bet ir jų maistinė vertė.
Pastaraisiais metais apie fermentuotus produktus kalbama vis dažniau, ir tam yra rimta priežastis – jie turi probiotikų, kurie gerina žarnyno sveikatą, o tai tiesiogiai stiprina imuninę sistemą. Net 70 proc. mūsų imuniteto ląstelių yra žarnyne, todėl tokie maisto produktai tampa ne tik skanūs, bet ir vertingi kasdienės mitybos sąjungininkai. Ne veltui fermentuotos Kimchi salotos pastaraisiais metais siekia populiarumo viršūnę ir daugelis jau išbandė jas pasigaminti namuose. Tačiau verta žinoti, kad visas naudas ir įdomius skonius galima atrasti ir rauginant kitas daržoves, pavyzdžiui, morkas ir burokėlius.
Tokiu būdu apdorotos šios daržovės išlieka traškios, gaivios, o skonių deriniai gali būti labai įvairūs. Tradicinį receptą galima pagardinti česnaku, kmynais, imbieru ar šviežiomis žolelėmis. Tai – puikus būdas papildyti stalą natūraliais, iš vietinio derliaus pagamintais produktais, išsaugant vasaros gėrybių naudą ištisus metus. O šviežių lietuviškų burokėlių ir morkų patogu įsigyti „Lidl“ parduotuvėse.
Fermentuoti burokėliai su česnaku ir kmynais
Kai norisi skonio, kuris praturtintų ir kasdienę vakarienę, ir šventinį stalą, fermentuoti burokėliai – puikus pasirinkimas. Jie – traškūs ir gaivūs, o malonus rūgštumas puikiai dera prie mėsos patiekalų, silkės ar šviežių salotų.
Jums reikės (1 litro stiklainiui):
Gaminimas:
Fermentuotos morkos su imbieru ir krapais
Lengvos, gaivios ir turinčios malonų pikantišką atspalvį – fermentuotos morkos su imbieru ir krapais taps tikru besibaigiančios vasaros atradimu. Jos puikiai tiks kaip užkandis, garnyras prie žuvies arba spalvinga užtepėlė ant traškios duonos. Tokį patiekalą paprasta pasigaminti, o rezultatas – visada džiuginantis.
Ingredientai (1 litriniam stiklainiui):
Gaminimas:
Skanaus!
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti