Prisijunkite
Prisijunkite
Paprika – viena universaliausių ir spalvingiausių daržovių pasaulyje, sugebanti ne tik papuošti lėkštę, bet ir praturtinti ją svarbiais vitaminais. Šią daržovę ypatingai vertina Vengrijos ir Pietų Amerikos šalys, o pastaruoju metu paprikos tapo neatsiejama ir lietuvių virtuvės dalimi.
Pasak prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Jolantos Sabaitienės, paprikos – ne tik skonio, bet ir sveikatos šaltinis. Žalios, keptos, troškintos ar įdarytos – jos puikiai tinka įvairiausiems patiekalams ir dėl savo vertingų maistinių savybių turėtų būti kuo dažniau įtraukiamos į kasdienę mitybą.
Plačiau pažvelkime, kuo ypatingos paprikos, kokias naudingas savybes jos slepia ir kaip skaniai jas paruošti – nuo klasikinio įdarytų paprikų recepto iki vegetariškų variacijų, kurios nustebins net išrankiausius.
„Paprikos – pikantiško skonio, sultingumu pasižyminčios daržovės. Paprikas nuo seno mėgsta ir lietuviai, todėl šios daržovės dažnai atsiduria mūsų prekybos tinklo pirkėjų krepšeliuose. Ši daržovė – universali: ji skani tiek žalia, tiek termiškai apdorota. Žaliomis paprikomis dažnai yra gardinamos įvairiausios gaivios salotos, žalių paprikų juostelės puikiai dera ir prie humuso ar kitų užtepėlių. Paprikos dedamos į sriubas, įvairiausius troškinius, kepamos ant grilio“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Kaip teigia ekspertė, paprika – visame pasaulyje pamėgta daržovė, tačiau kai kurios šalys ją mėgsta ypatingai. Pavyzdžiui Vengrijoje, šią daržove vadina netgi nacionaline. Ja gardinamos ne tik sriubos, troškiniai, bet ir žymusis vengriškas guliašas. Be to, šioje šalyje paprikas mėgstama įdaryti įvairiausiais mėsos įdarais ir troškinti puode.
Paprikas mėgsta ir pietų amerikiečiai: šias daržoves jie dažnai naudoja takų, buritų ar kesadilijų gamyboje, paprikomis gardina ir garsiąją savo chili con carne mėsos sriubą. Ši daržovė populiari ir Azijoje. Ji dažnai dedama į ryžių ar rytietiškų makaronųpatiekalus, salotas, kepta su įvairiausias padažais ir kitomis daržovėmis paprika dažnai naudojama ir kaip garnyras.
Pasak J. Sabatienės, paprikos pasižymi ne tik skoninėmis, bet ir sveikatai naudingomis savybėmis: šios daržovės yra puikus vitamino A, C ir kalio šaltinis. Paprikose taip pat yra daugybė skaidulų, folio rūgšties netgi geležies. Paprikos pasižymi ir organizmui taip reikalingų skysčių gausa. Mat šioje daržovėje randama net 92 proc. vandens. Paprikose taip pat yra ir antioksidantų, kurie gali sumažinti akių ligų riziką. Dėl didelio vandens kiekio paprikose labai mažai kalorijų. Viename pjaustytos paprikos puodelyje galima rasti vos 46 kalorijas.
J. Sabaitienė dalijasi dar keturiais faktais apie šią daržovę:
Vaisių ir daržovių ekspertė siūlo daugiau paprikų įtraukti ir į kasdienį savo racioną bei dalijasi trimis, įdarytų paprikų receptais.
Jautiena įdarytos paprikos
Jums reikės:
Pagaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tuomet nedideliame inde išvirkite ryžius. Didelę keptuvę įkaitinkite iki vidutinės liepsnos ir įpilkite šlakelį aliejaus. Į keptuvę įberkite svogūną ir pakepkite, kol šis gražiai pageltonuos. Tuomet įmaišykite pomidorų pastą ir česnaką. Maišydami viską kelias minutes patroškinkite. Į keptuvę sudėkite jautieną. Ją patroškinkite apie 6 minutes. Tuomet į tą pačią keptuvę įmaišykite virtus ryžius ir supjaustytus pomidorus. Viską pagardinkite džiovintu raudonėliu, druska ir pipirais ir patroškinkite dar apie 5 minutes.
Gautą įdarą dėkite į paprikų vidų. Ant viršaus apibarstykite sūriu, apšlakstykite aliejumi. Dėkite į kepimo indą ir apdenkite folija. Viską kiškite į orkaitę ir kepkite apie 35 minutes, kol paprikos suminkštės. Prieš patiekdami papuoškite petražolėmis.
Keptos paprikos su itališku įdaru
Jums reikės:
Pagaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tuomet kepimo indą švelniai ištepkite aliejumi. Paprikas išilgai perpjaukite per pusę. Pašalinkite sėklas ir dėkite į kepimo indą perpjauta puse į viršų. Tuomet įkaitinkite didelę keptuvę, į ją įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Į keptuvę sudėkite mėsą, įberkite česnako miltelius, druską ir aitriųjų pipirų dribsnius. Viską maišydami kelias minutes pakepkite.
Tuomet sudėkite pomidorus ir viską vėl patroškinkite. Galiausiai keptuvę nuimkite nuo ugnies. Į ją sudekite ryžius arba kruopas, mocarelą bei pusę parmezano. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į paprikų vidų. Įdarytas paprikas pabarstykite likusiu parmezanu. Į kepimo indą įpilkite šiek tiek vandens, kad paprikos nepriliptų. Ir orkaitėje kepkite maždaug 30–35 minutes, kol paprikos suminkštės ir sūris ištirps. Paruoštą patiekalą papuoškite šviežiu baziliku.
Paprikos įdarytos vegetarišku įdaru
Jums reikės:
Keptoms paprikoms:
Įdarui:
Pagaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tuomet kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Papriką apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska bei pipirais. Rankomis įtrinkite aliejų iš abiejų paprikos pusių, tada išdėliokite jas supjaustytomis pusėmis į viršų. Kepkite 20–25 minutes, kol pipirai suminkštės. Tuomet jas ištraukite iš orkaitės ir padėkite atvėsti.
Paruoškite įdarą: didelėje keptuvėje pašildykite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite svogūną ir berkite pusę šaukštelio druskos. Viską maišydami pakepkite, kol svogūnai įgaus auksinę spalvą. Tuomet sudėkite pomidorus ir viską dar kelias minutes patroškinkite. Pagardinkite kalendromis, česnako ir čili milteliais, kmynais. Maišydami viską patroškinkite dar kelias minutes.
Tuomet į gautą mišinį sudėkite ryžius, pupeles, supilkite žaliosios citrinos sultis. Jeigu reikia – pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai gautą įdarytą dėkite į paprikas ir viską pabarstykite tarkuotu sūriu. Įdarytas paprikas gražinkite į orkaitę ir kepkite apie 12–13 minučių. Papuoškite šviežiomis kalendromis. Skanaus!
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti