Lietuviai atranda naują rauginimo žvaigždę: šios raugintos daržovės lenkia net agurkus, skonis stebina visus

Lina Snarskienė , 2025-06-16, 19:54
0
Lietuviai atranda naują rauginimo žvaigždę: šios raugintos daržovės lenkia net agurkus, skonis stebina visus

Lietingą ar saulėtą vasaros popietę neretai apima noras pasiruošti ką nors žiemai – išsaugoti skonį, kvapą ir tekstūrą, kurią švieži daržovės dovanoja tik šiuo metų laiku. 

Tradiciškai į stiklainius keliauja agurkai, tačiau vis dažniau ieškoma kitokių skonių. Vienas jų – baklažanai. Daugeliui tai netikėta, tačiau rauginti jie tampa ryškiu atradimu tiek skoniu, tiek verte.

Šie violetiniai daržovės, itin populiarūs Balkanuose ar Gruzijoje, vis dažniau atranda vietą ir lietuviškoje virtuvėje. 

Neapdoroti – kiek pavojingi, tačiau termiškai apdirbti ir rauginti – tampa skaniu, pikantišku užkandžiu ar garnyru, kuriam sunku rasti konkurentų.

Palyginti su klasikiniais agurkais, jie siūlo kiek kitokį, sodresnį aromatą ir tekstūrą. Svarbiausia – tinkamai paruošti žaliavą. 

Nesudėtingas receptas, bet aiškūs etapai padeda išvengti klaidų. O rezultatas nustebina ir skonio aštrumu, ir nauda sveikatai.

Kodėl verta rauginti baklažanus?

Rauginti baklažanai praturtina mitybą vitaminais B, C, K bei svarbiais mikroelementais: magniu, kaliu, variu, manganu. 

Jų odelėje esantys antioksidantai padeda kovoti su uždegimais ir laisvaisiais radikalais, o probiotikai, atsirandantys fermentacijos metu, padeda žarnynui ir stiprina imunitetą.

Tinka net laikantis mažiau kaloringos mitybos – 100 gramų šių daržovių turi vos 25 kilokalorijas. Jie padeda išlaikyti sotumą, gerina žarnyno veiklą ir teigiamai veikia širdį. 

Maistinės skaidulos – papildomas privalumas, kuris mažina cukraus šuolius kraujyje bei skatina natūralų virškinimą.

Tokios raugintos daržovės gali tapti tiek užkandžiu, tiek salotų pagrindu, tiek netikėtu priedu prie mėsos ar žuvies. Ir, svarbiausia, jų skonis neįtikėtinas – švelniai rūgštus, bet intensyvus, su ryškiomis česnako ir prieskonių natomis.

Receptas: kaip rauginti baklažanus?

Reikės:

  • 7 baklažanų
  • 1 morkos
  • 1 česnako galvos
  • 1 ryšulio petražolių
  • 1 l vandens
  • 1 šaukšto druskos be jodo
  • 10 juodųjų pipirų grūdelių
  • 4 kvapiųjų pipirų grūdelių
  • 3 lauro lapų

Pirmiausia baklažanus nuplauti ir supjaustyti griežinėliais arba ketvirčiais. Paskui pavirti apie 5 minutes pasūdytame vandenyje – to užtenka, kad pašalintumėte solaniną, kuris žaliuose baklažanuose gali būti toksiškas. Tada daržoves atvėsinti.

Kol jos vėsta, užvirti užpilą – druską, juoduosius ir kvapiuosius pipirus bei lauro lapus suberti į vandenį ir leisti skysčiui keletą minučių pavirti. Atvėsinti.

Stiklainius pripildyti: dėti virintus baklažanus, pjaustytą morką, česnako skilteles ir smulkintas petražoles. Viską užpilti užpilu – svarbu, kad daržovės būtų visiškai apsemtos.

Stiklainius uždengti dangteliais, bet stipriai neužveržti ir pastatyti vėsioje, pavėsyje esančioje vietoje, kur temperatūra neviršija 22 laipsnių. Po 5–7 dienų skonis jau susiformuoja – galima ragauti.

Ar patiko šis įrašas?
 
Temos: Receptai

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas