Naujas eksperimentas su kava užkariauja smalsuolius: daugelis išprotėjo dėl šio rūgštaus stebuklo, išbandykite

Danielius Mažeikis , 2025-07-22, 07:15
0
Naujas eksperimentas su kava užkariauja smalsuolius: daugelis išprotėjo dėl šio rūgštaus stebuklo, išbandykite

Daugybei žmonių rytinė kava yra neatsiejama kasdienybės dalis, tai puodelis karšto, kvapnaus gėrimo padeda pabusti, suteikia energijos ir tampa savotišku ritualu. Tačiau ką daryti, jei norisi išbandyti ką nors naujo, originalaus ir galbūt naudingesnio sveikatai? 

Vienas iš įdomių sprendimų, tai „kavos actas“. Tai ne įprastas produktas, jo kol kas nerasime jokioje parduotuvėje, tačiau jį galima pasigaminti namuose. Šis gėrimas derina skrudintos kavos skonį su gaiviu fermentacijos rūgštumu.

Kavos actas pasižymi išraiškingu aromatu ir subtilia rūgštele, o jo ištakos siekia fermentuotų gėrimų, tokių kaip kombuča ar kefyras populiarėjimą. Tai pasiūlymas tiems, kurie nebijo eksperimentų ir nori pažvelgti į kavą visiškai naujai. Kavos pupelės, sveikos, šiek tiek sumaltos ar visiškai sumaltos yra užpilamos vandeniu ir sumaišomos su cukrumi. 

Fermentacijos metu bakterijos cukrų paverčia acto rūgštimi, o visas procesas gali užtrukti kelias savaites ar net mėnesius, priklausomai nuo pageidaujamo skonio stiprumo.

Norint dar daugiau skonio gilumo, galima pridėti cinamono, imbiero ar kardamono, o citrusiniai vaisiai, kaip citrina, apelsinas suteiks gaivumo. Vanilės ankštis įneša saldžios šilumos. Šį gėrimą galima gerti praskiestą vandeniu, naudoti kokteiliuose arba kulinarijoje, pavyzdžiui, salotų padažuose, marinatuose ar net desertuose.

Nauda sveikatai ir savijautai

Fermentacijos metu susidarančios naudingos bakterijos gali turėti teigiamos įtakos žarnynui, padėti palaikyti gerą virškinimo sistemos būklę. Tyrimai su gyvūnais rodo, kad tokios bakterijos, kaip „Akkermansia“, prisideda prie žarnyno sveikatos gerinimo. 

Be to, kava, vartojama saikingai, gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Nors konkrečių tyrimų apie „kavos actą“ dar trūksta, manoma, kad jis gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, gerinti medžiagų apykaitą bei mažinti apetitą.

Norint išbandyti šį unikalų gėrimą, reikia kavos pupelių, vandens, cukraus ir šiek tiek kantrybės. Į didelį stiklainį suberkite kavą ir pasirinktas prieskonines medžiagas, užpilkite šaltu vandeniu ir įdėkite cukraus, apie keturias kupinas šaukštus litrui. 

Norint paspartinti fermentaciją, galima įpilti šiek tiek obuolių acto ar acto motinėlės. Indą reikia uždengti medžiaginiu rankšluosčiu, pritvirtinti gumyte ir laikyti kambario temperatūroje bent du mėnesius, kasdien pamaišant.

Kai fermentacija baigiasi, gėrimą reikia perkošti, supilstyti į butelius ir laikyti šaldytuve. Skonis yra rūgštus, šiek tiek putojantis, su aiškiai jaučiamu kavos kvapu ir prieskonių poskoniu.

Kaip vartoti kavos actą?

Gėrimą galima naudoti įvairiai. Rytui tiks 100 - 150 ml praskiestas su vandeniu, pridėjus citrinos griežinėlį ar gazuoto vandens. Prieš valgį išgerta šaukštas ar du praskiestos kavos acto gali padėti reguliuoti cukraus kiekį. Taip pat galima naudoti kuriant unikalius nealkoholinius kokteilius ar pagardinti padažus.

Kad išvengtumėte dantų emalio pažeidimo ar gleivinės dirginimo, actą būtina skiesti ir gerti per šiaudelį. Po vartojimo rekomenduojama praskalauti burną. Turintiems skrandžio problemų ar jautrumą, reikėtų pradėti nuo mažų dozių ir pasikonsultuoti su gydytoju. Tai naujas, išskirtinis būdas pažvelgti į kavą, tai kitoks, bet stebinantis.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas