Prisijunkite
Prisijunkite
Šviežiai spaustos sultys nuo seno laikomos sveikatos simboliu – rytais stiklinė apelsinų sulčių tarsi savaime prilyginama stiprybei, imuniteto stiprinimui ar energijos antplūdžiui. Daugelis tėvų jas laiko tinkamu pasirinkimu vaikų pusryčiams, o kavinėse ir restoranuose dažnai siūlomos kaip sveikesnė alternatyva gazuotiems gėrimams.
Tačiau pastaraisiais metais vis dažniau girdime klausimą – ar sultys tikrai tokios sveikos, kaip galvojame? Viena vertus, jose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų, tačiau kita pusė ne ką mažiau svarbi.
Sultys dažnai turi labai daug cukraus, tiek natūralaus, tiek pridėtinio. Palyginus su visu vaisiumi, iš kurio jos pagamintos, sulčių maistinė vertė dažnai stipriai skiriasi. Ir jei vieną obuolį suvalgome lėtai, po vieną kąsnį, tai stiklinėje obuolių sulčių gali būti net trys ar keturi obuoliai, su visu jų cukrumi, bet be ląstelienos, kuri padeda reguliuoti cukraus įsisavinimą.
Dėl šios priežasties sultys tapo prieštaringai vertinamu produktu. Vieni jas giria už greitą vitaminų pasisavinimą, kiti perspėja apie paslėptus pavojus, ypač vartojant jas kasdien. Tad kyla pagrįstas klausimas: ar sultys yra tikra vitaminų bomba, ar tiesiog gerai užmaskuotas cukraus šaltinis?
Vitaminai stiklinėje: ką iš tiesų duoda sultys?
Be abejo, sultyse esantys vitaminai, tai viena pagrindinių priežasčių, kodėl jos laikomos sveiku pasirinkimu. Apelsinų sultys – puikus vitamino C šaltinis, morkų sultys – karotenoidų, pomidorų – likopeno, o uogų sultys gali pasigirti antioksidantais, stiprinančiais ląsteles nuo oksidacinio streso.
Taip pat jose randami mineralai, tokie kaip kalis, magnis ar folio rūgštis, būtini organizmo funkcijoms palaikyti. Be to, tyrimai rodo, kad tam tikri sulčių komponentai gali turėti priešuždegiminį ir širdžiai naudingą poveikį.
Pavyzdžiui, granatų ar vyšnių sultys gali padėti mažinti kraujospūdį ar greitinti atsistatymą po fizinio krūvio. Tačiau viskas priklauso nuo kiekio, būtent tai yra raktinis žodis kalbant apie sultis. Viena stiklinė – dar nieko baisaus. Bet kai sultys vartojamos kasdien, kaip pagrindinis skysčių šaltinis, nauda ima konkuruoti su rizika.
Natūralus cukrus – vis tiek cukrus
Nors vaisiuose esantis cukrus yra natūralus, organizmui skirtumo praktiškai nėra, per daug fruktozės, gliukozės ar sacharozės gali turėti neigiamą poveikį nepriklausomai nuo jos kilmės. Sultyse cukrus įsisavinamas labai greitai, nes jose nelieka skaidulų, kurios lėtina virškinimą ir padeda išvengti staigių gliukozės šuolių kraujyje.
Dėl to po stiklinės sulčių galime greitai pasijusti energingesni, bet lygiai taip pat greitai ištinka ir „energijos duobė“. Pavyzdžiui, vienoje stiklinėje apelsinų sulčių (apie 250 ml) gali būti net 20–25 gramai cukraus.
Tai – beveik tiek pat, kiek kai kuriuose gazuotuose gėrimuose. Be to, nemažai parduodamų sulčių yra papildytos cukrumi ar sirupais, o kartais net neskaidriais pavadinimais žymimais saldikliais. Tad jei pirkdami sultis nekreipiame dėmesio į sudėtį, rizikuojame gauti ne vitaminų bombą, o kasdienę cukraus perkrovą.
Vaisiai ar sultys – ką rinktis?
Mitybos specialistai vieningai sutaria - jei galima rinktis tarp vaisiaus ir jo sulčių – rinkis vaisių. Jame yra ne tik vitaminų, bet ir ląstelienos, kuri padeda palaikyti sveiką virškinimą, ilgesnį sotumo jausmą ir lėtesnį cukraus pasisavinimą.
Be to, vaisius sunkiau perdozuoti, mažai kas suvalgo tris apelsinus iš eilės, bet jų sultis išgerti – jokių problemų. Žinoma, tai nereiškia, kad sultys yra blogis. Jos gali būti gera proga gauti reikalingų medžiagų, ypač žiemą ar kai sunku gauti šviežių vaisių.
Tačiau jos turėtų būti papildas, o ne pagrindinis meniu punktas. Dar geriau yra rinktis šviežiai spaustas ir namuose pagamintas sultis be pridėtinių saldiklių. Ir net tuomet – saikingai, ne kasdien ir ne puslitriu.
Kada sultys išties vertingos?
Sultys gali būti naudinga dalis subalansuoto mitybos plano, jei jos vartojamos tinkamai. Pavyzdžiui, po treniruotės ar ligos. kai organizmui reikia greito skysčių ir mikroelementų papildymo. Taip pat tam tikromis progomis, kai nėra galimybės vartoti vaisių – kelionėse, vaikų pietų dėžutėse.
Svarbiausia yra žinoti, kiek iš tikrųjų cukraus yra stiklinėje, ir neleisti sau manyti, kad kiekvieną rytą geriamos sultys, tai tas pats, kas suvalgytas obuolys ar kriaušė.
Taigi, sultys išties gali būti vitaminų bomba, tačiau tik tada, kai suvokiame jų ribas. Gerti jas galima, bet reikia žinoti, kad jos nėra nekaltas produktas.
Svarbiausia yra vartoti atsakingai, skaityti etiketes, vengti perdirbtų ir saldintų sulčių bei nepamiršti, kad geriausias pasirinkimas – visas vaisius, o ne jo skystas variantas. Tada ir vitaminai pasieks organizmą, ir cukraus perteklius neapkraus sveikatos.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti