Virtuvės eksperimentas, kuris veikia: senas produktas naujame amplua, kuris gali pavergti skonių mėgėjus

Lina Snarskienė , 2025-06-05, 08:59
0
Virtuvės eksperimentas, kuris veikia: senas produktas naujame amplua, kuris gali pavergti skonių mėgėjus

Kartais vienas ingredientas gali pakeisti visą požiūrį į tai, ką laikome įprastu. Rabarbaras daugeliui pirmiausia asocijuojasi su kompotu ar pyragu – tuo, ką ruošdavo močiutės ir kas kvepėjo vasara. Tačiau kulinarinė fantazija leidžia pažvelgti į šį rūgštų augalą kitaip – kaip į išraiškingą akcentą sūriems patiekalams.

Virtuvė yra vieta, kur galima laužyti stereotipus be jokio sąžinės graužimo. Ir jei rabarbaras gali virsti saldžiarūgščiu džemu, puikiai derančiu prie grilyje keptos mėsos, kodėl to neišbandžius? Tokie mažai žinomi deriniai neretai atneša daugiausia skonio džiaugsmo.

Šio netikėto džemo receptas tinka ne tik išrankiam gomuriui, bet ir tiems, kurie vertina greitą, paprastą ruošimą. Kvapnus, šiek tiek pikantiškas, su sodria rūgštele – būtent toks yra rabarbaras, kai jis netelpa į desertų lentyną.

Sezoninis atradimas: rabarbaras mėsai, o ne kompotui

Rabarbarų džemas, pagardintas česnaku, balzaminiu actu ir lengvu prieskonių prisilietimu, skamba gal kiek neįprastai. Tačiau jis iš tiesų tampa puikiu pasirinkimu prie keptos karkos, šonkauliukų ar net burgerių. Rūgštumas padeda subalansuoti riebumą, o saldumas – išryškinti mėsos skonį.

Reikės:

  • 200 g rabarbaro stiebų
  • 1 česnako skiltelė
  • 1 šaukštas medaus arba agavų sirupo
  • 1 šaukštas balzaminio acto
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelis druskos
  • Pasirinktinai: žiupsnelis malto imbiero, cinamono, kajeno pipirų arba čili

Iš pradžių rabarbaro stiebai nuplaunami ir supjaustomi mažesniais gabalėliais. Jie sudedami į puodą kartu su susmulkinta česnako skiltele, šaukštu medaus arba agavos sirupo, balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi. Mišinys verdamas ant vidutinės kaitros apie 10–15 minučių,  kol rabarbaras pradeda irti, o kvapas pamažu užpildo virtuvę. 

Tuomet įberiama truputį druskos ir, jei norisi, pasirenkamos papildomos prieskonių natos: imbiero, ciberžolės, cinamono ar šiek tiek čili. Viską reikia dar trumpai patroškinti ant silpnos ugnies, kol skoniai susijungia. 

Po to masė pertrinama per sietelį, kad būtų lygesnė tekstūra, ir dar kartą trumpai pavirinama. Kai tirštumas tampa tinkamas – džemas supilstomas į sterilizuotus stiklainėlius, apverčiamas ir paliekamas atvėsti. Laikyti rekomenduojama vėsioje ir tamsioje vietoje.

Kuo šis džemas išskirtinis?

Patiekalai su šiuo džemu įgauna visiškai naują toną – ypatingai gerai jis dera su kepta kiauliena, jautiena, net keptomis daržovėmis. Tokie skonio akcentai gali tapti slapta šventės žvaigžde, ypač vasaros vakarienėse lauke.

Tad jei šaldytuve liko kelios rabarbaro šakos ir neturite noro virti kompoto, tuomet šis receptas vertas dėmesio. Ir, kas svarbiausia, tai paprasta, sezoninė ir absoliučiai įsimintina.

Ar patiko šis įrašas?
 
Temos: Receptai

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas