Neįvertintas rudens priedas į arbatą, kodėl svarainiai turėtų tapti jūsų virtuvės paslaptimi prieš žiemą?

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Neįvertintas rudens priedas į arbatą, kodėl svarainiai turėtų tapti jūsų virtuvės paslaptimi prieš žiemą?

Rudens vėjai vis stiprėja, o su jais į mūsų gyvenimą grįžta karštų gėrimų metas. Puodelis garuojančios arbatos tampa kasdienybe, o norint, kad jis ne tik šildytų, bet ir saugotų nuo ligų, verta į jį įdėti šį nepakankamai įvertintą ingredientą. Nedaug kam žinomas vaisius gali tapti tikru atradimu šaltuoju metų laiku – ne tik dėl skonio, bet ir dėl poveikio sveikatai.

Gamtos dovanos rudenį pasiekia brandą, tačiau kai kurios jų išnyksta greitai. Todėl svarbu žinoti, ką verta užkonservuoti stiklainiuose, kad žiemą turėtumėte natūralią pagalbą organizmui. Vienas iš tokių produktų yra svarainis – lietuvių virtuvėje dar vis retai naudojamas, bet tikrai vertas dėmesio.

Jei kasmet skundžiatės peršalimais, silpnumu ar energijos stoka, šis rudens vaisius gali tapti natūraliu skydu imunitetui. O geriausia tai, kad jį nesunku paruošti ir naudoti kasdien kaip priedą prie arbatos ar net kaip desertą.

Kodėl svarainiai turėtų atsirasti jūsų virtuvėje?

Svarainis yra mažas, geltonas vaisius, pasižymintis ypatingu rūgštumu ir stipriu aromatu. Dėl savo intensyvaus skonio jis retai valgomas žalia, tačiau pasaldintas ir apdorotas tampa puikiu papildymu rudens arbatoms.

Šis vaisius išsiskiria dideliu vitamino C kiekiu, taip pat turi antioksidantų, pektinų ir kitų vertingų medžiagų. Reguliariai vartojant svarainius stiprėja imunitetas, gerėja virškinimas, o organizmas lengviau susidoroja su peršalimo ligomis.

Be to, svarainiai turi šildantį poveikį, todėl ypač tinka šaltomis dienomis. Jie ne tik naudingi, bet ir labai universalūs. Galite naudoti kaip uogienę, dėti į arbatą, desertus ar net derinti su sūriais bei mėsa.

Kaip lengvai paruošti namuose?

Nors svarainiai pasižymi puikiomis savybėmis, jos apdorojimas gali kelti iššūkių. Vaisiai yra labai kieti, todėl svarbu žinoti kelias gudrybes, kad paruošimo procesas būtų sklandus.

Prieš pjaustydami vaisius, užpilkite juos verdančiu vandeniu – tai sušvelnins žievę ir palengvins pjaustymą. Naudokite itin aštrų peilį arba virtuvinę pjaustyklę. Sėklalizdžius patogiausia pašalinti mažu šaukšteliu arba daržovių skobikliu.

Pasitelkus šiuos triukus svarainis tampa ne tik vertingu, bet ir gana patogiai paruošiamu ingredientu, net jei iš pirmo žvilgsnio atrodo kitaip.

Ką pagaminti iš svarainių? Receptas, kurį verta užsirašyti

Norint žiemą turėti šiltą ir sveikatai palankų priedą prie arbatos, siūlome išbandyti paprastą receptą, kuris leidžia maksimaliai išsaugoti vaisiaus naudingąsias savybes.

Reikės:

  • 1 kg svarainių vaisių
  • 700 g cukraus

Paruošimas prasideda nuo to, kad vaisiai gerai nuplaunami ir nuplikomi verdančiu vandeniu. Tuomet juos reikia perpjauti pusiau ir pašalinti sėklas. Supjaustykite vaisius mažais gabaliukais, sumaišykite su cukrumi ir palikite kelioms dienoms, kartkartėmis vis pamaišydami. 

Kai vaisiai pradės leisti sultis, o cukrus dalinai ištirps, paruoštą masę galima sudėti į sterilizuotus stiklainius. Juos reikia pasterizuoti maždaug 15 minučių 100 laipsnių temperatūroje.

Geriausia stiklainius laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje. Taip pagaminta saldžiarūgštė svarainių esencija išliks šviežia ilgą laiką ir pravers visos žiemos metu. 

Temos: Receptai
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas