Nepakartojamas kvapas ir skonis: šis obuolių paruošimo stiklainiuose triukas išgelbės žiemą

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Nepakartojamas kvapas ir skonis: šis obuolių paruošimo stiklainiuose triukas išgelbės žiemą

Kai rudens vėjai pakvimpa obuoliais, daug kas pagalvoja apie „Šarlotė“ obuolių pyragą. Bet ką daryti, kai tokio kvapo norisi ir žiemą, ir pavasarį? Atsakymas labai paprastas – pasiruošti obuolių stiklainiuose pagal itin paprastą, bet patikimą receptą. Tai – skaniausia bazė desertams, kurią galima panaudoti ne tik pyragui, bet ir avižinei košei ar net blynams.

Tokie stiklainiai tampa tikru lobiu namuose. Kai netikėtai užsimanote kažko šilto ir jaukaus, tiesiog atsukate dangtelį ir visa virtuvė prisipildo rudens aromato. Nereikia sukti galvos dėl sezoniškumo ar sudėtingų ingredientų – viskas paprasta, lengvai randama ir nereikalauja jokių specialių įgūdžių.

Šis receptas ypač vertinamas tų, kurie nori pasigaminti kažką naudingo iš obuolių pertekliaus. Obuoliai stiklainiuose išlieka kvapnūs, malonios tekstūros ir iškart paruošti naudoti, todėl net neturint daug laiko galima greitai pasigaminti šiltą desertą visai šeimai.

Ko prireiks obuolių paruošimui stiklainiuose?

Tam, kad išsaugotumėte rudens skonį ištisus mėnesius, nereikia nei specialios įrangos, nei egzotinių ingredientų. Tik svarbu pasirinkti tinkamą obuolių rūšį – lengvai rūgštūs, tvirti obuoliai (pvz., antonovka ar reneta) idealiai tinka, nes jie neištižta verdant ir išlaiko struktūrą.

Reikės:

  • 2,5 kg obuolių
  • 200 g cukraus
  • 200 ml vandens
  • 1 šaukštelio malto cinamono
  • sulčių iš vieno citrinos

Šis kiekis tinka maždaug 4-5 stiklainiams po 500 mililitrų. Jei norite daugiau – proporcijas galima drąsiai padvigubinti.

Pirmiausia obuolius gerai nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Sėklalizdžius išimkite. Kol pjaustote, verta obuolius apšlakstyti trupučiu citrinos sulčių – tai apsaugos nuo rudavimo.

Į didelį puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų, cinamoną ir citrinos sultis. Kaitinkite, kol cukrus visiškai ištirps. Tuomet sudėkite obuolių gabaliukus ir troškinkite ant mažos ugnies apie 15 minučių. Nepamirškite pamaišyti – obuoliai neturi prisvilti prie dugno.

Kai masė suminkštėja, dar karštus obuolius dėkite į švarius, iš anksto sterilizuotus stiklainius. Užsukite dangtelius ir nedelsdami stiklainius pastatykite į verdantį vandenį pasterizacijai – užteks vos 5 minučių. Išėmę leiskite jiems natūraliai atvėsti.

Tinkamai uždaryti stiklainiai gali stovėti sandėliuke ar spintelėje net metus – svarbiausia, kad nebūtų pažeistas sandarumas.

Kaip panaudoti šiuos obuolius desertuose

Kai ateina šaltos dienos ir norisi kažko šilto, šie obuoliai tampa tikru išsigelbėjimu. Jie jau yra paruošti – tereikia išimti iš stiklainio ir naudoti kaip įdarą šarlotkai, trapiam pyragui ar pyragaičiams. Taip pat puikiai tinka ant blynų, varškėtukų ar net prie karštos avižinės košės.

Kas svarbiausia – išvengiate skubos ir streso. Vietoj to, kad luptumėte ir keptumėte obuolius nuo nulio, tiesiog atidarote stiklainį ir naudojate paruoštą masę. Aromatas išlieka nepakartojamas – cinamonas kartu su lengvu rūgštingumu sukuria tobulą rudens prisiminimą.

Patarimai ir papildomos idėjos

Jeigu mėgstate ryškesnį prieskonį, galite į masę įdėti šiek tiek gvazdikėlių ar vanilinio cukraus. Taip pat galima maišyti kelias obuolių rūšis – vienos suteiks daugiau aromato, kitos – tinkamą konsistenciją.

Stiklainius verta pažymėti etiketėmis su data – taip žinosite, kiek laiko jie jau stovi. Nors dažniausiai tokie stiklainiai ilgai neužsibūna – dingsta, vos tik užsinorima ko nors jaukaus.

Šis receptas – puikus būdas pasiruošti šaltajam sezonui ir kartu išvengti vaisių švaistymo. Kiekvienas stiklainis tampa lyg rudens kapsulė, kurią galima atidaryti bet kurią dieną. Ir kas žino – galbūt tokia šarlotka taps jūsų šeimos mėgstamiausiu desertu.

Temos: Receptai
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas