Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Pamirškite sudėtingus receptus: šios kopūstų salotos išsilaikys kelis mėnesius ir nustebins savo skoniu
Artėjant rudeniui vis daugiau žmonių ima domėtis žiemos atsargomis – ne tik konservuotais agurkais ar pomidorais, bet ir sveikesnėmis, natūralesnėmis daržovių salotomis. Vienas iš populiariausių pasirinkimų šiuo laikotarpiu – rauginti arba marinuoti kopūstai.
Salotos pasižymi ryškiu skoniu, gerai laikosi net kelis mėnesius, o pagaminimas nereikalauja nei specialių įrankių, nei daug laiko. Be to, jas galima reguliuoti pagal savo skonį – pridėti daugiau rūgštumo ar aštrumo, priklausomai nuo norimų akcentų.
Paruošti tokias salotas galima iš anksto ir laikyti rūsyje, šaldytuve ar net sandėliuke – jos puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos, žuvies ar net bulvių patiekalų. Šis receptas jau pelnė daugybės šeimų simpatijas dėl skonio, universalumo ir paprastumo.
Ingredientai
Receptas skirtas maždaug 5 kilogramams daržovių. Proporcijas galima lengvai sumažinti ar padidinti pagal poreikį.
3 kg kopūsto
700 g morkos
700 g svogūno
700 g paprikos
1 vnt. aitiųjų pipirų (nebūtina, jei mėgstamas aštresnis skonis)
75 g druskos
200 g cukraus
200 ml aliejaus
125 ml acto (arba 6 % obuolių actas – 200 ml)
Pirmiausia reikia paruošti visas daržoves. Morkas reikėtų tarkuoti ilgomis, plonomis juostelėmis. Svogūnus ir papriką – pjaustyti kuo plonesnėmis juostomis. Kopūstą būtina susmulkinti labai plonai – tai leis salotoms išlikti traškioms ir tolygiai susigerti skoniui.
Visas paruoštas daržoves reikėtų sudėti į didelį dubenį arba specialų plastikinį ar emaliuotą indą. Tuomet įpilti aliejaus, acto, berti cukrų ir druską. Viską kruopščiai permaišyti rankomis arba dideliu šaukštu, kol daržovės pradeda leisti sultis, o prieskoniai tolygiai pasiskirsto.
Jei norisi sodresnio skonio, galima įmaišyti kelis kvapiuosius pipirus, įdėti lauro lapą ar truputį kalendros sėklų. Tai sustiprins aromatą ir padarys salotas išraiškingesnes. Tuomet paragauti ir, jei trūksta, papildyti druska ar cukrumi pagal skonį.
Kai viskas sumaišyta, salotas galima pradėti dėti į švarius, sausus stiklainius. Labai svarbu salotas gerai sutrombuoti – tai padeda išspausti orą ir apsaugoti turinį nuo greitesnio gedimo. Tuo pačiu reikia užpilti susidariusias sultis, kad jos apsemtų turinį.
Kaip sandėliuoti salotas
Jei planuojama salotas suvartoti per kelis mėnesius, stiklainius galima laikyti šaltai – šaldytuve ar rūsyje. Tačiau norint jas išsaugoti per visą žiemą, būtina papildoma sterilizacija.
Sterilizavimas trunka apie 30 minučių – tiek pakanka, kad salotos būtų saugios ilgalaikiam laikymui. Po to stiklainiai sandariai užsukami dangteliais ir apvyniojami šilta antklode arba storu rankšluosčiu. Paliekami, kol visiškai atvėsta.
Tokiu būdu paruoštas kopūstų salotas žiemą galima naudoti kaip puikų garnyrą prie karštų patiekalų, taip pat jos tinka ir kaip lengvas užkandis ar net pagrindinė vakarienės sudedamoji dalis. Be to, šis receptas leidžia lengvai eksperimentuoti – vietoj vienos daržovės galima naudoti kitą, koreguoti aštrumą ar saldumą.
Papildomi patarimai
Svarbu naudoti tik šviežius ir kokybiškus produktus. Jei kopūstas ar paprika minkšta ar pažeista, salotų skonis gali būti prastesnis. Taip pat būtina naudoti tinkamus stiklainius – su sandariai užsidarančiais dangteliais ir be jokių įtrūkimų.
Jei norima intensyvesnio aromato, vietoj įprasto aliejaus galima naudoti šalto spaudimo saulėgrąžų arba alyvuogių aliejų. O jei mėgstama saldžiarūgštė kombinacija – galima papildyti razinomis ar spanguolėmis.
Šis receptas – tai paprastas, greitas ir patikimas būdas pasiruošti žiemai be didelio vargo, o rezultatas nustebins kiekvieną, kuris paragauja.
Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti