Prisijunkite
Pranešimas spaudai
Paskelbta
Prisijunkite
Pranešimas spaudai
Paskelbta
Atėjo ruduo, oras vėsesnis, dažniau lyja, tačiau turgaus prekystaliai ir sodo lysvės vis dar turtingos vasaros derliumi - uogomis, vaisiais ir daržovėmis. Norint išsaugoti šias gėrybes šaltesniais mėnesiais, vienas geriausių sprendimų yra šaldymas.
Tai leidžia išsaugoti vasaros skonį ir vertingas maistines medžiagas iki pat žiemos. Bendrovės „LG Electronics“ produktų mokymų specialistas Kiril Miliajev paaiškina, kaip tai daryti teisingai ir kaip maksimaliai išnaudoti šaldytus maisto produktus.
„Tinkamas užšaldymas yra paprastas, bet labai veiksmingas sprendimas. Jis leidžia išsaugoti vasaros skonį ir vitaminus iki pat pavasario, kartu sumažina maisto atliekų kiekį ir leidžia daug patogiau gaminti maistą“, - pabrėžia K. Miliajev. Todėl dabar, kol dar galima įsigyti vasaros produktų, yra puikus metas pasiruošti žiemai – užšaldę uogas, daržoves ir vaisius, tamsiausiais metų mėnesiais savo lėkštėje visada galėsite turėti saulės ir šviežumo.
Ką dar galima paruošti baigiantis sezonui?
Nors vasaros uogų pikas jau praėjo, rugpjūtį ir rugsėjį vis dar galima daug ką paruošti žiemai. Obuoliai, kriaušės ir slyvos puikiai tinka šaldymui – juos galima supjaustyti gabalėliais ir užšaldyti, kad būtų galima naudoti pyragams, tortams ar kompotams. Aronijos uogos ir šermukšniai taip pat turi daug vitaminų ir puikiai tinka žiemos arbatoms ar uogienėms, juos taip pat galima užšaldyti.
Daugelyje sodų vis dar noksta vėlyvosios avietės, gervuogės ir net kai kurių veislių juodieji serbentai – juos geriausia iš pradžių paskleisti vienu sluoksniu ant padėklo, o užšaldžius perkelti į maišelius, kad nesuliptų.
Iš daržovių šiuo metų laiku ypač vertingi rabarbarai, cukinijos ir moliūgai – juos rekomenduojama supjaustyti mažais gabalėliais arba kubeliais, kad žiemą jie būtų paruošti sriuboms, troškiniams ar kepimui. Kaip ir vasarą, dabar puikus metas užšaldyti šviežias prieskonines žoleles: petražoles, salierus, bazilikus ir krapus. Jas patogu smulkiai supjaustyti ir užšaldyti ledo kubelių indeliuose su trupučiu vandens arba alyvuogių aliejumi, kad kvapnus ingredientas visada būtų po ranka žiemos patiekalams.
Kiek laiko galima laikyti užšaldytus produktus?
Šaldymas gerokai pailgina maisto produktų galiojimo laiką, tačiau jis nėra neribotas. Uogas ir vaisius galima laikyti iki 12 mėnesių, daržoves geriausia sunaudoti per devynis mėnesius, o grybus – per šešis mėnesius.
Žolelių kubeliai vandenyje ar aliejuje gali išsilaikyti iki metų. Kad išlaikytumėte tvarką, verta kiekvieną pakuotę paženklinti užšaldymo data – taip jums neteks spėlioti, kiek laiko kas nors buvo šaldiklyje.
Kaip tinkamai užšaldyti?
Užšaldytų produktų kokybė priklauso ne tik nuo to, kas užšaldoma, bet ir nuo to, kaip tai daroma. Kuo greičiau užšaldomas maistas po derliaus nuėmimo, tuo daugiau vitaminų išlieka.
Prieš užšaldymą produktus geriausia nuplauti ir nusausinti, nes drėgmės perteklius sudaro ledo kristalus, kurie gali pažeisti tekstūrą. Produktus padalykite į mažesnes porcijas, kad vėliau galėtumėte atšildyti tik tai, ko jums reikia.
Šaldymo procesas ir temperatūra taip pat labai svarbūs. Kad produktai būtų optimaliai išsaugoti, šaldiklyje turi būti ne žemesnė kaip -18 °C temperatūra. Esant aukštesnei temperatūrai, pavyzdžiui, -5 °C, maistas vis tiek gali užšalti, tačiau susidaro didesni ledo kristalai, kurie sugadina skonį ir tekstūrą bei gerokai sutrumpina laikymo laiką. Jei yra galimybė, naudokite šaldytuvo „Express Freeze“ arba panašią greito užšaldymo funkciją – taip maistas greitai atšaldomas ir išsaugomas jo skonis bei maistinė vertė.
Kokias talpyklas ir pakuotes naudoti?
Norint išlaikyti maisto kokybę, svarbu pasirinkti tinkamą pakuotę. Nedidelėms porcijoms gerai tinka specialūs šaldymo maišeliai su hermetiškais sandarikliais. Uogas ir daržoves taip pat galima užšaldyti plastikiniuose indeliuose su sandariais dangteliais.
Žolelėms labiausiai tinka ledo kubelių padėklai, o sriuboms ar padažų pagrindams užšaldyti patogu naudoti didesnes silikonines formeles. Stiklinius stiklainius galima naudoti tik tuo atveju, jei paliekama šiek tiek tarpo skysčiui plėstis – priešingu atveju jie gali sutrūkinėti.
Kaip geriausiai naudoti užšaldytus maisto produktus?
Žiemą užšaldyti produktai tampa tikra kasdienio maisto ruošimo privalumu. Uogos puikiai tinka į kokteilius, kur jos veikia kaip ledas ir suteikia gaivumo. Jų taip pat galima dėti į desertus, sausainius ar blynus. Vaisiai puikiai tinka kompotams, pyragams ar net greitiems desertams su karštu šokoladu. Daržoves galima naudoti sriuboms ir troškiniams, o su žolelių kubeliais galima akimirksniu pakeisti patiekalo skonį arba iš jų pasigaminti pesto.
Trys receptai, kuriuose naudojami šaldyti produktai
1. Žiemos uogų kokteilis
Sumaišykite saują šaldytų mėlynių, braškių, bananu ir stikline kefyro arba augalinio pieno bei įdėkite šaukštelį medaus. Rezultatas – vitaminų turtingas, gaivus gėrimas.
2. Greita daržovių sriuba
Puode išvirkite sultinį, įdėkite saują šaldytų morkų, žirnelių ir brokolių. Po dešimties minučių pagardinkite druska, pipirais ir šaldytų petražolių kubeliu. Gausi ir sveika sriuba bus paruošta vos per 30 minučių.
3. Pesto iš šaldytų bazilikų
Atšildykite keletą šaldytų bazilikų kubelių, sudėkite riešutus, kietąjį sūrį ir česnaką, tada sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Rezultatas – vasaros skonio pesto net ir vidury žiemos.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti