Ekspertai išskyrė 6 konservus, kurie turėtų būti kiekvienoje virtuvėje ne dėl išgyvenimo, o dėl sveikatos

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Ekspertai išskyrė 6 konservus, kurie turėtų būti kiekvienoje virtuvėje ne dėl išgyvenimo, o dėl sveikatos

Konservai dažnai siejami su atsargomis nenumatytiems atvejams, tačiau šiuolaikinė mitybos praktika rodo, kad jie gali būti vertinga ir kasdienio raciono dalis. Tinkamai pasirinkti produktai ilgai išlaiko maistinę vertę, padeda sutaupyti laiko ir garantuoja, kad namuose visada turėsite ką sveiko pasigaminti.

Dauguma konservuotų produktų yra maistingi, sotūs ir tinkami įvairiems patiekalams. Nuo baltymų turtingos kiaušinių pakaitos, ankštinių daržovių iki antioksidantais pasižyminčių daržovių ir vaisių – jie gali tapti puikia pagalba tiek užimtoms dienoms, tiek taupiam maisto planavimui.

Mitybos specialistai išskiria šešis konservų tipus, kurie yra ne tik praktiški, bet ir itin naudingi sveikatai. Jei norite, kad jūsų virtuvės spintelėje visada būtų vertingų produktų, šie pasiūlymai jums – būtini.

Konservuotos pupelės: širdžiai ir virškinimui

Konservuotos pupelės yra tikras mitybos atradimas, ypač jei ieškote maistingo produkto, kurį būtų galima panaudoti bet kuriuo metu. JAV žemės ūkio departamento duomenimis, pupelės gerina širdies veiklą ir skatina sveiką virškinimą.

Jose gausu: baltymų, geležies, skaidulų, magnio, kalio, cinko ir folio rūgšties.

Kadangi gamykliniai konservai gali turėti daug druskos, prieš naudojimą pupeles verta nuplauti. Taip sumažėja natrio kiekis net iki 40 proc. Namų sąlygomis konservuotos pupelės išlaiko didelę maistinę vertę ir yra greitas sprendimas, kai reikia sūraus, sotaus ir maistingo patiekalo be ilgo gaminimo.

Konservuoti pomidorai: likopeno galia

Pomidorai – vienas iš tų produktų, kurių maistinė vertė nuo konservavimo beveik nesumažėja. Juose yra likopeno – stipraus antioksidanto, kuris padeda mažinti uždegimą ir palaikyti širdies veiklą. Tyrimai rodo, kad likopenas taip pat gali mažinti II tipo diabeto riziką.

Konservuoti pomidorai aprūpina organizmą vitaminu C, kaliu ir magniu. Juos galima naudoti sriuboms, troškiniams, padažams. Renkantis geriau ieškoti pomidorų su mažesniu druskos kiekiu ir be cukraus.

Naminiai konservai dažnai dar vertingesni: juose nėra konservantų ar perteklinių priedų.

Moliūgų tyrė: skaidulų ir vitamino A šaltinis

Konservuotas moliūgas yra beveik taip pat maistingas kaip ir šviežias, jei gaminant nebuvo perkaitintas. Tai mažai kalorijų turintis produktas, kuriame gausu skaidulų ir vitamino A. Vienoje stiklinėje gali būti net daugiau nei 200 proc. paros vitamino A normos.

Tai reiškia, kad moliūgų tyrė padeda akims, odai, imuninei sistemai ir mažina uždegimą. Taip pat joje randama magnio, geležies, kalio, vitamino C ir vitamino E. Konservuotas moliūgas tinka košėms, kepiniams, sriuboms ir net sveikiems desertams. Tai universali ir labai naudinga atsarga.

Konservuotas tunas: baltymų lyderis

Tunas – vienas populiariausių žuvies konservų, ir tam yra rimta priežastis. Jis pasižymi dideliu liesųjų baltymų kiekiu ir omega-3 rūgštimis, kurios mažina uždegimą ir stiprina širdį.

Tunas taip pat suteikia: kalcio, vitamino D, seleno, geležies.

Jei renkatės tuną savo sultyse, kalorijų ir riebalų bus mažiau nei tuno aliejuje. Tai puikus produktas salotoms, sumuštiniams ir greitai vakarienei, kai norisi ko nors lengvo, bet sotaus.

Šparaginės pupelės: mažai kalorijų, daug vitaminų

Konservuotos šparaginės pupelės dažnai nuvertinamos, tačiau jos gali būti puiki daržovė tiek garnyrui, tiek troškiniams. Jose mažai kalorijų ir angliavandenių, bet pakanka skaidulų ir baltymų.

Vienoje stiklinėje pupelių yra apie 4 gramai skaidulų ir daugiau nei 2 gramai baltymų. Taip pat jose yra vitaminų C, B ir A. Tai puikus pasirinkimas, jei ieškote ekonomiško ir sveiko sprendimo kasdieniams patiekalams.

Konservuoti ananasai: imunitetui ir energijai

Kai šviežių ananasų nėra, konservuoti yra puiki alternatyva. Čia svarbu atkreipti dėmesį į sudėtį ir rinktis vaisius vandenyje arba natūraliame sultyne, vengiant sirupo.

Viena stiklinė ananasų suteikia apie 20 proc. vitamino C rekomenduojamos paros normos. Jis svarbus imunitetui, žaizdų gijimui, geležies pasisavinimui ir medžiagų apykaitai. Tai gaivus, saldus ir maistingas produktas.

Kadangi ananasai turi aukštą glikeminį indeksą, juos rekomenduojama derinti su baltymų šaltiniais, pavyzdžiui, jogurtu ar pienu. Taip sumažėja cukraus šuolio tikimybė.

Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas