Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Kakavos ekstraktas gali sumažinti širdies ligų riziką, tyrimas atskleidė net 27 proc. mažesnį mirtingumą
Naujas tyrimas parodė, kad kakavos ekstrakto papildai, turintys daug flavanolų, gali sumažinti uždegimo rodiklius vyresniame amžiuje. Būtent lėtinis uždegimas laikomas viena pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligų bei kitų senėjimo padarinių priežasčių.
Rezultatai rodo, kad šie papildai gali turėti apsauginį poveikį širdies sveikatai. Mokslininkai pastebėjo, kad vartojant kakavos ekstraktą sumažėjo baltymo hsCRP kiekis kraujyje.
Šis baltymas yra glaudžiai susijęs su padidėjusia širdies ligų rizika. Tyrimo autoriai teigia, kad tai gali paaiškinti, kodėl kakava turi naudingą poveikį širdies ir kraujotakos sistemai. Išvados paskelbtos mokslo žurnale „Age and Ageing“.
Kuo ypatingi flavanolai?
Flavanolai, tai natūralios augalinės medžiagos, randamos kakavos pupelėse, taip pat uogose, vynuogėse, arbatoje ir kituose augaliniuose produktuose. Ankstesni nedideli tyrimai jau buvo užsiminę, kad šios medžiagos gali mažinti uždegimą, bet dabar turime daug didesnio masto įrodymų.
Siekiant geriau suprasti flavanolų naudą, buvo pradėtas plataus masto tyrimas „COSMOS“, kuriame dalyvavo daugiau kaip 21 tūkst. vyresnio amžiaus žmonių. Jis buvo atliktas 2014 - 2020 metais JAV, o rezultatai parodė, kad kasdien vartojant kakavos ekstraktą galima sumažinti mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų net 27 proc.
Tyrimo išvados ir ateities perspektyvos
Atlikus papildomą 598 dalyvių kraujo mėginių analizę paaiškėjo, kad hsCRP lygis kasmet sumažėjo vidutiniškai 8,4 proc. Nors kitų uždegimo žymenų pokyčiai buvo nedideli, pastebėta ir kai kurių įdomių signalų, pavyzdžiui, imuninės sistemos baltymo interferono padidėjimas. Tai kelia naujų klausimų ir atveria kelią tolimesniems tyrimams.
Mokslininkai pabrėžia, kad kakavos ekstraktas nėra sveikos gyvensenos pakaitalas, tačiau gali tapti svarbia jos dalimi. Rezultatai tik patvirtina, kad augalinės kilmės maisto produktai, tai ypač turtingi antioksidantais yra naudingi širdies sveikatai ir gali padėti lėtinti su amžiumi susijusius uždegiminius procesus.
Pasak tyrimo autorių, kuo įvairesnė ir spalvingesnė augalinė mityba, tuo didesnė nauda sveikatai. Todėl į kasdienį racioną verta įtraukti kakavos produktų, uogų, arbatos ar kitų flavanolų turinčių maisto šaltinių, kurie padeda palaikyti širdį ir kraujagysles sveikesnes ilgiau.
Rašydama apie astrologiją ir gyvenimo naujienas, siekiu kurti turinį, kuris įkvepia, guodžia ir priverčia susimąstyti. Mano tekstuose susilieja meilė žvaigždėms, domėjimasis žmogaus vidiniu pasauliu ir noras dalintis įžvalgomis apie kasdienybę, tiek dangišką, tiek žemišką.
0 komentarų
Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“
privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.
0 komentarų
Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.