Atskleista paprasta ilgaamžiškumo paslaptis: 117 metų moters kasdienis įprotis gali padėti ir jums

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Atskleista paprasta ilgaamžiškumo paslaptis: 117 metų moters kasdienis įprotis gali padėti ir jums

Ką darytumėte, jei sužinotumėte, kad ilgaamžiškumo paslaptis slypi ne brangiuose papildų rinkiniuose ar sudėtinguose genetiniuose tyrimuose, o paprastame jogurte? Būtent tokį pėdsaką paliko Marija Branyas Morera – ilgiausiai gyvenusi moteris pasaulyje, kuri 2024 metais iškeliavo į amžinybę būdama 117 metų. 

Jos gyvenimas ne tik įkvėpė daugybę žmonių visame pasaulyje, bet ir paliko svarbią dovaną mokslui – jos mikrobiomą, kuris galbūt yra raktas į sveiką ir ilgą gyvenimą. Mokslininkai pastebėjo neįtikėtiną faktą: jos žarnyno mikrobiota buvo tokia pat įvairi kaip ir daug jaunesnių suaugusiųjų. 

Tai reiškia, kad jos organizme klestėjo naudingos bakterijos, siejamos su imunitetu, atsparumu ligoms ir net ilgaamžiškumu. Tačiau svarbiausia ne tai, ką ji paveldėjo, o ką darė kasdien. Trijų jogurtų per dieną įprotis ir Viduržemio jūros regiono mityba galėjo tapti vienu svarbiausių veiksnių.

Ką mokslininkai rado Marijos mikrobiomoje

Kai Marija Branyas Morera sutiko tapti vieno išsamiausių tyrimų apie superilgaamžius objektu, mokslininkai tikėjosi aptikti retų genų variantus. Jie tai ir padarė – jos genetiniame kode buvo variantų, apsaugančių nuo dažniausių ligų. Tačiau didžiausias netikėtumas laukė tiriant jos mikrobiotą.

Įprastai, senstant žmonių žarnyno mikrobiota tampa mažiau įvairi, o naudingos bakterijos, tokios kaip bifidobakterijos, pradeda nykti. Tačiau Marijos mikrobiota buvo tarsi iš jauno žmogaus kūno – ne tik įvairi, bet ir labai gausi bifidobakterijų. Šios bakterijos paprastai dominuoja vaikų mikrobiomoje ir laikomos labai svarbiomis viso gyvenimo sveikatai.

Bifidobakterijos padeda stiprinti imuninę sistemą, saugo nuo virškinimo sutrikimų ir net padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Dėl to mokslininkai padarė išvadą, kad būtent jos išskirtinė mikrobiota galėjo būti vienas iš sveikos senatvės ramsčių.

Kas palaikė sveiką mikrobiotą?

Paaiškėjo, kad Marija kiekvieną dieną suvalgydavo tris indelius jogurto su gyvomis bakterijomis. Būtent tokios kultūros padeda augti bifidobakterijoms. Be to, jos kasdienė mityba rėmėsi Viduržemio jūros dieta, kurios naudą mikrobiotai patvirtina daugybė tyrimų.

Naudingi produktai mikrobiomai: gyvas jogurtas, kefyras, kombučia, raugintos daržovės (pvz., kimči, rauginti kopūstai), svogūnai, česnakai, porai, šparagai, bananai, avižos, ankštinės daržovės.

Šie produktai padeda ne tik į žarnyną atnešti naudingas bakterijas (probiotikus), bet ir jas pamaitinti. Tokie maistinės skaidulos turtingi produktai vadinami prebiotikais – jie maitina gerąsias bakterijas ir padeda išlaikyti mikrobiotos pusiausvyrą.

Ne tik genetika, bet ir gyvenimo būdas

Žinoma, Marijos ilgaamžiškumo negalima priskirti vien jogurtui ar vienam bakterijų tipui. Jos ilgas gyvenimas greičiausiai buvo nulemtas daugelio veiksnių derinio – nuo palankių genų iki mažos uždegimų tikimybės ir geros medžiagų apykaitos. Vis dėlto mikrobiomos sveikata tampa vis aktualesniu faktoriumi, kurį galime valdyti kiekvienas.

Mokslas dar neturi atsakymo, kaip turėtų atrodyti tobula mikrobiota. Tačiau viena žinoma tikrai – kuo daugiau įvairovės, tuo geriau. Skirtingos bakterijos atlieka skirtingas funkcijas, todėl įvairi mikrobioma užtikrina geresnį atsparumą, virškinimą, vitaminų sintezę ir net nuotaikos reguliavimą.

Kaip kiekvienas gali padėti savo žarnynui?

Net jei nesiekiate gyventi iki 117 metų, verta rūpintis savo mikrobioma. Pradėti galite jau šiandien: įtraukite į racioną daugiau raugintų produktų, valgykite vaisių ir daržovių kiekvieną dieną, pasirinkite pilno grūdo produktus, ribokite pridėtinius cukrus ir perdirbtą maistą, stenkitės laikytis Viduržemio jūros dietos principų.

Viduržemio jūros dieta – tai daug daržovių, vaisių, ankštinių, alyvuogių aliejaus, žuvies ir labai mažai raudonos mėsos ar perdirbtų produktų. Toks maitinimosi būdas ne tik gerina mikrobiomos būklę, bet ir sumažina diabeto, širdies ir net kai kurių vėžio formų riziką.

Ilgaamžiškumas – daugiau nei sėkmė

María Branyas Morera priminė pasauliui, kad ilgai gyventi galima ne tik dėl geros genetikos. Ji įrodė, kad kiekvienas mūsų turi galimybę daryti įtaką savo sveikatai per kasdienius sprendimus. Ir vienas iš tų sprendimų – rūpintis savo mikrobioma.

Net jei jogurtas kasdien neatneš šimto metų gyvenimo, jis gali padėti gyventi geriau, ilgiau ir sveikiau. O tai – tikrai verta pastangų.

Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas