Jokiu būdu nerauginkite agurkų šiuo būdu: pavojingas derinys jūsų organizmui, to būtina vengti

Lina Snarskienė , 2025-07-18, 19:55
0
Jokiu būdu nerauginkite agurkų šiuo būdu: pavojingas derinys jūsų organizmui, to būtina vengti

Rauginti agurkai vis dar išlieka vienu populiariausių pasirinkimų daugelio žmonių virtuvėje. Jie ruošiami įvairiai – receptų yra daug, o kiekviena šeimininkė turi savo paslaptį. Vis dėlto dažnas net nesusimąsto, kad viena detalė gali sugadinti visą rezultatą ir net pakenkti sveikatai. Kalbama apie netinkamus indus, kuriuose vyksta fermentacija.

Nors raugintos daržovės pasižymi puikiomis savybėmis, jų paruošimui būtina rinktis tinkamas priemones. Per mažai dėmesio tam skiriant, galima netyčia į maistą įtraukti kenksmingų medžiagų. Kai kurios iš jų organizmui gali būti net pavojingos.

Ne visi žino, kad rūgimo metu vyksta aktyvus cheminis procesas. Agurkai sąveikauja su indų medžiagomis, todėl svarbu, kokius kibirus, puodus ar stiklainius pasirinksite šiam tikslui.

Kodėl plastikas netinka agurkų rauginimui

Rauginimo metu vyksta natūrali fermentacija. Ji išskiria organines rūgštis, tokias kaip pieno rūgštis. Nors ši rūgštis naudinga sveikatai, tačiau kontaktuodama su plastiku ji sukelia chemines reakcijas, kurių pasekmės nėra palankios žmogaus organizmui. Iš plastiko gali pradėti sklisti kenksmingos dalelės – bisfenolis A (BPA), antimonas ir ftalatai. Šios medžiagos patenka į agurkų sūrymą, o paskui – į mūsų kūną.

Europos aplinkosaugos agentūra skelbia, kad net 92 proc. europiečių organizmuose aptinkama daugiau BPA nei leidžia saugios normos. Nors dažniausiai apie šią medžiagą kalbama, kai maistas dedamas į karštą plastiką (pvz., arbata į plastikinį puodelį), tačiau panaši temperatūra susidaro ir fermentacijos metu. Todėl BPA gali skverbtis į raugintus agurkus, o kartu su jais ir į žmogaus organizmą.

Šis junginys ypač pavojingas hormonų sistemai, virškinimui ir skydliaukei. Jis gali trikdyti organizmo pusiausvyrą ir lemti sveikatos sutrikimus. Tad jei norisi išvengti nereikalingų problemų, plastikinius kibirus, bonkas ar kitus indus geriau palikti sausų produktų laikymui.

Kokiuose induose geriausia rauginti agurkus

Nors plastikiniai kibirai atrodo patogūs dėl dydžio, rauginimui jie visiškai netinka. Jei rūpi sveikata ir agurkų skonis, verta rinktis stiklainius. Stiklas neskleidžia jokių kenksmingų medžiagų, net jei vyktų stipresnė fermentacija ar padidėtų temperatūra. Stiklainiuose rauginti agurkai visada išlieka kvapnesni, traškesni ir saugūs vartoti.

Kita puiki alternatyva – moliniai ar akmens masės indai. Tokiuose rauginimas vyksta natūraliai, o skonis tampa dar sodresnis. Šie indai tarnauja ilgus metus, o be to, jų estetinė išvaizda neretai praturtina virtuvės interjerą.

Plastikinius indus geriau palikti kitoms reikmėms – laikyti birius produktus, sėklas ar kitokius daiktus, kurie neturi sąlyčio su rūgimo procesu.

Kodėl verta būti atidiems

Raugintos daržovės yra vienas iš naudingiausių probiotikų šaltinių. Jos padeda žarnynui, stiprina imunitetą, gerina savijautą. Tačiau visos šios naudos išnyksta, jei produktas paruoštas netinkamai. Agurkai gali tapti teršalų šaltiniu, jei jie buvo fermentuoti netinkamame inde.

Visada verta prisiminti, kad namuose ruošiamas maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir saugus. Nedidelė klaida gali turėti pasekmių sveikatai, o to lengva išvengti – tereikia atsisakyti plastiko ir rinktis patikimus, laiko patikrintus indus.

Norintiems pasiekti dar geresnių rezultatų, verta eksperimentuoti su moliniais puodais ar stiklainiais su specialiais dangteliais, kurie leidžia rūgimui vykti tolygiai ir saugiai. Tinkamai paruoštos daržovės ne tik praturtins stalą, bet ir padės pasirūpinti sveikata natūraliai.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas