Prisijunkite
Prisijunkite
Nors vasara dar tik įpusėjo, jau fiksuojamas ryškus išaugusių pranešimų skaičius apie įtariamus apsinuodijimus grybais. Šis faktas aiškiai rodo, kad prasidėjo grybavimo sezonas.
Kaip skelbia Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus gydytojai toksikologai, kasmet jų specialistai telefonu suteikia apie 130–140 konsultacijų, susijusių su grybų sukeltomis sveikatos problemomis.
Pasak specialistų, apsinuodijimų gali sukelti ne tik nuodingi, bet ir valgomi grybai. Pastarieji neretai nulemia virškinimo sistemos sutrikimus. Grybai patenka į sunkiai virškinamo maisto kategoriją, tad jautresni žmonės dažnai jaučia diskomfortą – pykinimą, sunkumą pilve ar net vėmimą.
Tokie negalavimai paprastai praeina per kelias valandas, bet tai nereiškia, kad visada galima numoti ranka.
Lietuvoje žinoma apie 400 rūšių grybų, iš kurių apie 40 yra nuodingos. Vienos pavojingiausių yra žalsvoji ir blyškioji musmirės. Dažniausiai apsinuodijama tuomet, kai nuodingas grybas palaikomas valgomuoju.
Tokiais atvejais pirmieji simptomai gali pasirodyti tik po 6–48 valandų: nuo intensyvaus viduriavimo, vėmimo ir pilvo skausmų iki haliucinacijų, sąmonės netekimo ar net traukulių.
Jei kilo bent menkiausia abejonė, kad galėjote apsinuodyti, būtina kuo greičiau kviesti greitąją pagalbą – tai gali išgelbėti gyvybę. Net jei simptomai iš pradžių atrodo silpni, neverta delsti, nuodingų grybų poveikis organizmui gali būti lėtas, bet labai pavojingas.
VVKT gydytojai toksikologai primena keletą svarbiausių rekomendacijų saugiam grybavimu. Rekomenduojama rinkti tik tuos grybus, kuriuos gerai pažįstate, vengti mažų ir neaiškių rūšių, grybauti tik švariose vietose, toliau nuo intensyvaus eismo kelių ar geležinkelių, nes grybai gali kaupti sunkiuosius metalus.
Taip pat būtina atsargiai vertinti senus, pažeistus ar netinkamai laikytus grybus, net valgomas grybas, kuris jau pradėjo gesti, gali tapti apsinuodijimo šaltiniu.
Be to, būtina atkreipti dėmesį į konservuotų grybų būklę – jei stiklainio dangtelis išsipūtęs ar produktas pakeitė spalvą, jokiu būdu jų nevalgykite. Tai gali būti botulizmo bakterijų poveikio požymis.
Grybus ruošiant, svarbus pakankamas terminis apdorojimas, o suvartoti juos reikia tą pačią dieną. Konservuotus grybus rekomenduojama suvalgyti per šešis mėnesius.
Paruošti grybai turi būti laikomi vėsiai – šaldytuve ar rūsyje, kur temperatūra neviršija 6 laipsnių. Ypač svarbu atsiminti, kad grybų geriau vengti vaikams iki 7 metų ir vyresnio amžiaus žmonėms, kurių organizmas jautresnis.
Kilus įtarimui dėl apsinuodijimo – nelaukite. Visą parą veikiantis VVKT apsinuodijimų informacijos skyrius pasiruošęs padėti telefonu 8-5 236 20 52. Jų patirtis ir žinios gali būti gyvybiškai svarbios.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti