Prisijunkite
Prisijunkite
Juodasis šokoladas su dideliu kakavos kiekiu, vartojamas saikingai, gali ne tik praturtinti mitybą antioksidantais ir mineralais, bet ir padėti apsaugoti širdį. Nors jis gali turėti nemažai cukraus bei kalorijų, maistinės medžiagos ir aktyvūs junginiai suteikia reikšmingos naudos sveikatai. Štai septynios priežastys, kodėl verta įtraukti juodąjį šokoladą į savo racioną.
Kokybiškas juodasis šokoladas (turintis 70 - 85 proc. kakavos) yra itin maistingas. 50 gramų tokio šokolado gali suteikti apie 5,5 g skaidulų, trečdalį rekomenduojamos geležies normos, beveik trečdalį magnio bei didelį kiekį vario ir mangano.
Taip pat jame yra kalio, fosforo, cinko ir seleno. Riebalų sudėtis taip pat palanki, šokolade yra oleino rūgšties, kuri naudinga širdžiai, bei stearino rūgšties, kuri neutraliai veikia cholesterolį. Nors 50 gramų porcijoje gali būti apie 300 kalorijų ir 12 gramų cukraus, vartojant šį skanėstą saikingai, jo nauda atsveria trūkumus.
Gausus antioksidantų šaltinis
Juodajame šokolade gausu antioksidantų, tokių kaip polifenoliai, epikatechinai, katechinai ir prociianidinai. Šie junginiai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, saugo ląsteles nuo pažeidimų, mažina oksidacinį stresą bei gali prisidėti prie širdies ir smegenų sveikatos. Be to, jie gali pagerinti arterijų elastingumą ir padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Flavonoidai, esantys šokolade, skatina azoto oksido gamybą organizme. Ši medžiaga padeda atpalaiduoti kraujagysles, kas gali padėti šiek tiek sumažinti kraujospūdį. Nors tyrimų rezultatai nevienareikšmiai, kai kurie rodo, kad šokoladas gali pagerinti kraujotaką ir suteikti naudą stresinėse situacijose.
Padeda subalansuoti cholesterolio lygį
Juodasis šokoladas gali padidinti „gerojo“ cholesterolio kiekį kraujyje ir tuo pačiu apsaugoti „blogąjį“ nuo oksidacijos, kuri yra viena iš aterosklerozės priežasčių. Be to, jame esantis teobrominas ir stilbenai gali papildomai palaikyti širdies veiklą ir kraujagyslių sveikatą.
Dėl šių poveikių juodasis šokoladas gali ilgainiui sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant nedidelius kiekius šokolado, rizika susirgti širdies ligomis gali sumažėti nuo 9 iki 11 procentų. Tačiau daugiau nei 100 gramų per savaitę nesuteikia papildomos naudos.
Gali apsaugoti odą nuo saulės poveikio
Šokolade esantys flavanoliai gali padidinti odos atsparumą UV spinduliams, pagerinti odos kraujotaką, drėgmę ir tankį. Vartojant šokoladą su dideliu flavanolių kiekiu 12 savaičių, oda tampa atsparesnė saulės spinduliams, nors jis negali pakeisti apsauginių priemonių nuo saulės.
Juodasis šokoladas gali pagerinti kraujotaką smegenyse, ypač jaunimui, taip padėdamas gerinti atmintį, koncentraciją ir mokymosi galimybes. Be to, jame esantis kofeinas ir teobrominas trumpam padidina budrumą ir smegenų aktyvumą. Šie poveikiai gali būti naudingi tiek kasdienei veiklai, tiek ilgesniam protiniam darbui.
Reguliarus, bet saikingas juodojo šokolado vartojimas gali tapti naudingu įpročiu, prisidedančiu prie sveikatos stiprinimo įvairiose srityse, nuo širdies iki smegenų veiklos.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti