Naujas tyrimas stebina daugelį: prieš miegą valgomos pistacijos gali pagerinti jūsų žarnyno veiklą ir sveikatą

Danielius Mažeikis , 2025-07-24, 17:55
0
Naujas tyrimas stebina daugelį: prieš miegą valgomos pistacijos gali pagerinti jūsų žarnyno veiklą ir sveikatą

Naujas tyrimas atskleidė, kad kasdienis pistacijų vartojimas vakare gali pastebimai pakeisti žarnyno bakterijų sudėtį. Tyrimas truko dvylika savaičių, o jo metu pastebėta, kad pistacijos keičia žarnyno mikroflorą žmonėms, sergantiems priešdiabetine būkle. Tai ypač aktualu, nes dauguma priešdiabetu sergančių asmenų vėliau išsivysto į antro tipo diabetą, o veiksmingų mitybos strategijų šiai rizikai mažinti vis dar nėra daug.

Tradicinė mitybos rekomendacija priešdiabetu sergantiems žmonėms prieš miegą suvalgyti nedidelį kiekį angliavandenių, pavyzdžiui, vieną ar dvi riekeles pilno grūdo duonos. Tačiau tyrimo autoriai pasiūlė alternatyvą, tai pakeisti šį užkandį maždaug 50 gramų pistacijų. Per dvylika savaičių pastebėta, kad pistacijas vartojusių žmonių žarnyno bakterijų sudėtis skyrėsi nuo tų, kurie laikėsi įprastos angliavandenių dietos. 

Buvo aptikta daugiau naudingų bakterijų, tokių kaip Roseburia ir Lachnospiraceae šeimos nariai, kurie gamina trumpųjų grandinių riebalų rūgštis, tokias kaip sviesto rūgštis.Sviesto rūgštis yra ypač svarbi žarnyno ląstelėms. Ji padeda palaikyti žarnyno gleivinės vientisumą, tarnauja kaip energijos šaltinis ir prisideda prie uždegimo mažinimo organizme. Tai leidžia daryti prielaidą, kad pistacijos gali padėti ne tik virškinimui, bet ir bendrai organizmo sveikatai. Tyrimo vadovė pabrėžė, kad nors dar reikia daugiau tyrimų, dabartiniai rezultatai rodo teigiamą poveikį metabolinei sveikatai.

Pistacijos mažina kenksmingų bakterijų kiekį

Tyrimo metu taip pat pastebėta, kad sumažėjo kai kurių bakterijų, kurios siejamos su prastesniais sveikatos rezultatais. Pavyzdžiui, Blautia hydrogenotrophica lygis sumažėjo. Ši bakterija susijusi su junginiais, kurie gali kauptis kraujyje ir pakenkti inkstams bei širdžiai. Taip pat sumažėjo Eubacterium flavonifractor kiekis, kuris ardo antioksidantus, esančius sveikuose produktuose, įskaitant pačias pistacijas.

Tyrime dalyvavo 51 suaugęs žmogus, sergantis priešdiabetu. Kiekvienas dalyvis gavo tiek pistacijų, tiek standartinio angliavandenių užkandžio per skirtingus laikotarpius. Tarp jų buvo daroma pertrauka, kad būtų išvengta rezultatų susimaišymo. Dalyvių išmatų mėginiai buvo analizuojami naudojant pažangius genetinius metodus, kurie padeda tiksliai nustatyti bakterijų tipus.

Ilgalaikė nauda ir ateities perspektyvos

 

Tyrimo metu nustatyta, kad pistacijų vartojimas gali turėti ilgalaikį poveikį žarnyno bakterijų balansui. Nors dar neaišku, ar šie pokyčiai tiesiogiai gerina sveikatą, pradinis rezultatas leidžia manyti, jog tai gali padėti sulėtinti antro tipo diabeto vystymąsi ir mažinti uždegimą organizme. Tyrimo vadovė pabrėžė, kad būtina atlikti daugiau išsamesnių tyrimų, kad būtų galima visiškai suprasti pistacijų naudą.

Šis atradimas rodo, kad paprastas mitybos pakeitimas, vietoje įprasto užkandžio pasirinkus saują pistacijų, gali būti ne tik skanus, bet ir naudingas žingsnis siekiant geresnės sveikatos.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas