Prisijunkite
Prisijunkite
Braškės yra vienas mėgstamiausių vasaros skanėstų. Jas valgome šviežias, dedame į desertus, kokteilius ar kepinius. Tačiau retas susimąsto, kad parduotuvėse ar turguose įsigytos braškės dažnai būna purkštos pesticidais, saugančiais nuo vabzdžių ir puvimo.
Nors oficialiai ant vaisių neturi likti kenksmingų medžiagų kiekio, kuris pakenktų sveikatai, pernelyg gausus pesticidų naudojimas yra reali problema. Net ekologinės braškės nebūtinai yra visiškai švarios, o ką jau kalbėti apie masinę gamybą.
Kaip atpažinti, ar jūsų braškės buvo stipriai purkštos? Pasirodo, yra keli būdai, kaip tai išsiaiškinti namų sąlygomis. O svarbiausia, kaip tinkamai jas nuplauti, kad kuo mažiau chemikalų patektų į jūsų organizmą.
Ar braškės būtinai turi būti purkštos?
Jei braškes skiname iš savo sodo — galime būti ramūs, ką valgome. Tačiau didžioji dalis uogų, kurios atkeliauja į prekybos centrus ar turgaus prekystalius, būna apdorotos tam tikrais purškikliais. Tai padeda uogas apsaugoti nuo ligų, puvimo, prailginti galiojimo laiką.
Nors pagal ES normas leidžiami pesticidų kiekiai negali viršyti nustatytų ribų, jautresni žmonės ar vaikai net ir nuo mažesnių dozių gali pajusti neigiamą poveikį.
Svarbu žinoti, kad dauguma pesticidų lieka vaisiaus paviršiuje — būtent ant braškės odelės. Tad tinkamai nuplovus braškes galima ženkliai sumažinti pesticidų kiekį ir mėgautis jų skoniu ramia sąžine.
Kaip atpažinti, ar braškės stipriai purkštos?
Vienas iš paprastų, bet veiksmingų būdų — naudoti acto ir sodos vonelę. Ši natūrali priemonė padeda ne tik pašalinti paviršiuje esančias chemines medžiagas, bet ir vizualiai parodyti, ar uogos buvo stipriai purkštos.
Braškes pirmiausia nuplaukite po tekančiu vandeniu. Tada paruoškite vonelę: 3 dalys vandens ir 1 dalis acto. Panardinkite braškes ir palaikykite apie 5 minutes.
Po to perkelkite braškes į kitą indą su vandeniu, į kurį įberkite žiupsnelį sodos. Palaikykite dar apie 5 minutes. Jeigu vanduo šioje vonelėje tampa drumstas — greičiausiai braškės buvo purkštos.
Drumstumas rodo, kad nuo uogų nusiskyrė cheminės medžiagos. Po šios procedūros būtinai dar kartą kruopščiai nuplaukite braškes po tekančiu vandeniu.
Kaip tinkamai paruošti braškes valgymui?
Net jeigu perkate braškes su ekologiniu sertifikatu — nepamirškite jas visada kruopščiai nuplauti. Pakanka paprasto tekančio vandens, jei žinote, kad uogos iš patikimo šaltinio. Visgi, kai nesate tikri, ar braškės purkštos, acto ir sodos vonelė — geriausias pasirinkimas.
Dar vienas patarimas — nenuskinkite braškių kotelių prieš plaudami. Palikus žaliąją dalį, braškės ilgiau išliks šviežios ir praras mažiau skonio. Nuskinkite kotelius jau prieš pat vartojimą.
Jeigu įsigijote didesnį kiekį braškių ir nežinote, ar visas verta mirkyti, galite testą atlikti su keliomis uogomis. Jei vanduo pasidaro itin drumstas — vertėtų išvalyti visą partiją.
Nors vasaros braškių sezonas vilioja ryškiomis spalvomis ir saldžiu skoniu, verta skirti keletą papildomų minučių tinkamai jų paruošimui. Paprasta acto ir sodos vonelė gali ženkliai sumažinti ant vaisių esančių cheminių medžiagų kiekį.
O jei norite būti visiškai ramūs dėl uogų kokybės — rinkitės patikimus ūkininkus arba ekologiškus sertifikuotus produktus. Taip galėsite be rūpesčių mėgautis vasaros skoniais.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti