Jokiu būdu neišmeskite pomidorų lapų: pasakė, kam juos galite panaudoti, tai daro tikrus stebuklus

Lina Snarskienė , 2025-07-16, 10:55 (atnaujinta 2025-07-16, 14:05)
0
Jokiu būdu neišmeskite pomidorų lapų: pasakė, kam juos galite panaudoti, tai daro tikrus stebuklus

Ne vienas daržininkas vasarą kruopščiai prižiūri savo pomidorų krūmus, šalina perteklinius lapus, tačiau dažniausiai šios žalių augalų dalys keliauja tiesiai į kompostą arba dar blogiau – į šiukšliadėžę. Nors daugelis nė nepagalvoja, jog tokie lapai gali tapti puikia natūralia trąša, iš tiesų jie gali būti naudingi jūsų daržui.

Iš jų galima pagaminti skystą tirpalą, kuris sustiprins augalų augimą ir apsaugos nuo kenkėjų. Tokios natūralios priemonės naudojimas ne tik padeda tausoti aplinką, bet ir yra visiškai nemokamas. Reikės tik kantrybės, kibiro ir šiek tiek laiko, kol tirpalas subręs. Po kelių savaičių jūsų daržovių lysvės atsidėkos vešliu ir sveiku derliumi.

Pomidorų lapai turi savybę kaupti nemažai vertingų medžiagų. Tinkamai paruoštas jų užpilas bus natūralus būdas papildyti dirvožemį ir pasirūpinti, kad jūsų daržovės augtų stiprios bei atsparios įvairiems vabzdžiams ar ligoms.

Kodėl verta naudoti pomidorų lapų užpilą savo darže

Pomidorų lapų tirpalas vertingas dėl to, kad savo sudėtyje turi nemažai azoto, kalio bei vitaminų C ir E. Šios medžiagos tirpalo pavidalu tampa lengvai įsisavinamos augalų šaknų, todėl augalai greičiau reaguoja į tokį papildymą ir pradeda sparčiau augti.

Naudojant šią natūralią trąšą galima pastebėti, kad augalai tampa tvirtesni, gausiau žydi ir užaugina didesnį bei kokybiškesnį derlių. Be to, reguliariai purškiant šiuo tirpalu galima apsaugoti daržoves nuo tokių kenkėjų kaip amarai, baltasparniai ar voratinklinės erkės, kurios dažnai pasirodo vasaros metu.

Šis tirpalas ypač tinka ekologiniam ūkininkavimui ar tiems, kurie nenori savo daržo apkrauti cheminėmis priemonėmis. Jo efektyvumas pastebimas jau po kelių naudojimų.

Kaip pasigaminti natūralų pomidorų lapų tirpalą – žingsnis po žingsnio

Norint pasigaminti tokį užpilą, būtina rinkti tik sveikus pomidorų lapus – jokiu būdu ne tuos, kurie jau serga ar yra pažeisti. Lapus reikia smulkiai susmulkinti, taip jie greičiau pradės fermentuotis ir išskirs daugiau naudingų medžiagų.

Tuomet susmulkinti lapai sudedami į kibirą. Geriausia, jei jų bus tiek, kad užpildytų pusę indo. Viską užpilkite lietaus arba tiesiog kambario temperatūros vandeniu, kad visi lapai būtų apsemti. Indą pridenkite marlės audiniu, kad tirpalas galėtų „kvėpuoti“, bet neįkristų vabzdžių ar purvo.

Palikite pastovėti šiltoje vietoje 10-14 dienų, priklausomai nuo oro temperatūros. Kuo šilčiau – tuo greičiau tirpalas bus paruoštas naudojimui. Kasdien reikia išmaišyti, kad užpilas nepradėtų gesti, o fermentacijos procesas vyktų tolygiai. Jau po kelių dienų pastebėsite būdingą kvapą – tai ženklas, kad procesas vyksta teisingai.

Kaip teisingai naudoti šį užpilą darže

Kai užpilas jau paruoštas, jo jokiu būdu negalima naudoti neskiesto. Per stiprus koncentratas gali pažeisti augalų šaknis. Tinkama proporcija yra viena dalis tirpalo ir dešimt dalių vandens. Toks mišinys puikiai tinka laistyti daržovėms – agurkams, kopūstams, moliūgams.

Norint tirpalą naudoti kaip apsaugą nuo kenkėjų, verta dar labiau jį atskiesti – viena dalis užpilo ir penkiolika dalių vandens. Tokiu būdu purškimas bus veiksmingas, tačiau nekenksmingas lapams.

Svarbu nepersistengti ir šios trąšos nepilti per dažnai. Pakanka ją naudoti du kartus per sezoną, kad būtų pastebimas teigiamas efektas. Jokiu būdu nerekomenduojama tręšti daržovių prieš pat derliaus nuėmimą, nes tai gali turėti įtakos skoninėms savybėms.

Pomidorų lapų užpilas – tai paprastas, pigus ir tvarus sprendimas kiekvienam, norinčiam rūpintis savo daržu be chemijos ir papildomų išlaidų. Be to, toks būdas leidžia panaudoti tai, kas dažnai be reikalo išmetama, todėl dera prie šiuolaikinio požiūrio į atsakingą vartojimą ir atliekų mažinimą.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Temos: Sodas

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas