Prisijunkite
Prisijunkite
Česnakai yra viena iš tų daržovių, kurių derliaus laukimas reikalauja kantrybės. Jie auga po žeme, todėl plika akimi neįmanoma pamatyti, ar svogūnėliai jau subrendę.
Daugelis pradedančiųjų daržininkų neretai svarsto, ar jau laikas juos kasti? O gal dar reikia luktelėti? Tiesa tokia, kad viską pasako augalo lapai.
Jeigu praėjusį rudenį, rugsėjį, spalį ar net lapkritį, pasodinote česnako skilteles, jos tyliai brendo žiemos metu, o pavasarį pradėjo augti energingai. Dabar, kai jau prasidėjo vasara, atrodo, kad jau turėtų būti metas derliui.
Tačiau česnakų auginimo ciklas skiriasi nuo daugelio daržovių. Vietoj įprastinio pavasario sodinimo ir rudens derliaus česnakai reikalauja net 8–9 mėnesių brandos laikotarpio.
Šis ilgas laukimo periodas ne veltui, būtent toks auginimo grafikas leidžia česnakams tinkamai suformuoti stambius ir kokybiškus svogūnėlius. Tačiau svarbiausia yra tinkamai atrasti momentą, kada jie jau visiškai subrendę.
Kada tiksliai nuimti derlių?
Česnakų derliaus nuėmimo laikotarpis Lietuvoje dažniausiai prasideda birželį ir gali tęstis iki rugpjūčio pradžios. Viskas priklauso nuo veislės, sodinimo laiko ir orų sąlygų konkrečiais metais. Jei orai pavasarį buvo vėsūs ir drėgni, branda gali vėluoti.
Jei pavasaris ankstyvas ir šiltas – česnakai subręsta greičiau. Tačiau svogūnėliai slepiasi po žeme, nėra galimybės juos apžiūrėti nepakenkiant derliui. Čia ir prasideda svarbiausias orientyras – lapai.
Lapai – svarbiausias brandos signalas
Skirtingai nei svogūnai, kuriuos dažniausiai skiname tada, kai lapai visiškai pagelsta ir pradeda gulti, česnakai skinami dar tada, kai lapai tik dalinai nudžiūvę.
Paprastai rekomenduojama kasti česnakus tada, kai maždaug trečdalis ar pusė lapų jau pageltę ir nudžiūvę, o likusieji dar žaliuoja.
Jeigu nuskubėsite kasti per anksti, svogūnėliai dar bus maži, lukštai silpnai išsivystę ir netinkami laikymui. Jei pavėluosite, lukštai ims skilti, svogūnėliai skils į atskiras skilteles ir greitai pradės gesti sandėliuojant.
Kodėl per vėlai nuimtas derlius blogai laikosi?
Pernokę česnakai netenka sandarių apsauginių lukštų. Jie ima skeldėti ir sunkiau apsaugomi nuo džiūvimo ar pelėsių laikant. Be to, skilusios skiltelės tampa pažeidžiamesnės ligoms ir kenkėjams.
Be lapų spalvos, kai kurie daržininkai pataria stebėti ir česnakų žiedkočius, jeigu jų nešalinote. Kai žiedkočių viršūnės ima tiesintis arba džiūti, tai taip pat gali būti signalas, kad artėja tinkamas derliaus nuėmimo momentas.
Kaip kasti česnakus, kad nepažeistumėte derliaus
Kai jau nusprendėte, kad laikas kasti, svarbu česnakus atsargiai ištraukti. Geriausia tam naudoti šakę ar kastuvėlį, atsargiai pakeliant dirvą aplink svogūnėlį ir tik tada ištraukiant jį už lapų. Česnakų negalima traukti staigiai ar plėšti, taip galima pažeisti šaknis ar pačius svogūnėlius.
Iškasti česnakai dar nėra paruošti laikymui. Juos reikia džiovinti gerai vėdinamoje, sausoje ir pavėsyje esančioje vietoje 2–3 savaites. Per tą laiką susiformuoja galutiniai lukštai, o perteklius drėgmės išgaruoja.
Po džiovinimo česnakus galima nuvalyti, nupjauti šaknis ir lapus, ir laikyti vėsioje, sausoje vietoje.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti