Parduotuvėje nusipirkote dar žalius pomidorus? Padėkite juos čia ir po kelių dienų jie bus nuostabaus skonio

Lina Snarskienė
Paskelbta

Parduotuvėje nusipirkote dar žalius pomidorus? Padėkite juos čia ir po kelių dienų jie bus nuostabaus skonio

Kartais grįžę iš turgaus ar daržo pastebite, kad pomidorai dar žali. Skonis visiškai nesubrendęs, tekstūra – kieta, o spalva – toli gražu ne ta, kurios tikėtasi. Kyla natūralus klausimas: ką daryti su žaliais pomidorais? Ar palikti juos laukti ant palangės, ar verčiau kuo greičiau išvirti kokį nors pagardą?

Atsakymas – abu variantai galimi, bet vienas jų padės pomidorus paversti tokiais, kokius mėgsta visi – sultingais ir raudonais. Pomidorai, net ir nuskinti dar neprinokę, vis dar gyvena. Tai vieni iš tų vaisių, kurie subręsta ir jau nukirpti nuo krūmo. O visa paslaptis – etileno dujose, kurias šie vaisiai išskiria natūraliai. 

Būtent ši medžiaga įjungia procesą, kurio metu pomidorai įgauna spalvą, minkštumą ir tikrą skonį. Norint pagreitinti šį natūralų virsmą, pakanka vos kelių žingsnių. Ir jei viską padarysite teisingai, po kelių dienų galėsite džiaugtis raudonais, sunokusiais vaisiais – be jokių cheminių priemonių.

Kaip pagreitinti pomidorų nokimą

Vienas iš patikrintų būdų nokinti pomidorus – laikyti juos kartu su kitais vaisiais, kurie išskiria daug etileno. Labiausiai tam tinka obuoliai arba bananai. Tiesiog sudėkite žalius pomidorus su obuoliu į popierinį maišelį arba mažą kartoninę dėžutę ir uždarykite.

Ši uždara erdvė sukoncentruoja etileno dujas, todėl pomidorai greičiau pradeda keisti spalvą ir tekstūrą. Šis būdas yra saugus ir natūralus, o pirmuosius pokyčius galima pamatyti jau po dviejų ar trijų dienų.

Svarbu, kad patalpa, kurioje laikomi pomidorai, būtų šilta – idealu, jei temperatūra siekia nuo 18 iki 25 laipsnių. Kuo šilčiau, tuo efektyviau veikia etilenas. Tačiau venkite laikyti pomidorus ant tiesioginių saulės spindulių – nors atrodytų, kad šviesa padeda bręsti, ji gali pažeisti odelę ar sukelti netolygų raudonėjimą.

Ko nedaryti, jei norite, kad pomidorai paraustų

Pirmiausia – jokiu būdu nedėkite jų į šaldytuvą. Nors atrodo, kad vėsa galėtų juos apsaugoti, iš tikrųjų žema temperatūra sustabdo etileno veikimą ir kartu sulėtina nokimą. Be to, šaldytuve laikyti pomidorai tampa beskoniai ir praranda sultingumą – įgyja tą keistą, miltingą tekstūrą, kurią visi pažįsta, bet niekas nemėgsta.

Antra, nereikia skubėti. Nors norisi kuo greičiau mėgautis šviežiais vaisiais, per greitas nokinimas, ypač saulėje ar šalia radiatoriaus, gali padaryti daugiau žalos nei naudos. Geriau leisti pomidorams subręsti palaipsniui, natūraliai.

Ką daryti su žaliais pomidorais, jei nesinori laukti

Jei neturite laiko ar kantrybės laukti, kol pomidorai paraus, galite juos panaudoti virtuvėje tokius, kokie yra. Nors skonis kiek rūgštesnis, žalios spalvos pomidorai puikiai tinka įvairiausiems receptams.

Vienas iš klasikinių pasirinkimų – marinuoti žalumynai. Rūgštus skonis čia veikia kaip privalumas. Galima virti pikantiškus čatnius su imbieru, česnaku, cinamonu ar net razinomis. Jie tinka tiek prie mėsos, tiek prie sūrio, o kai kurie net naudoja juos kaip padažą sumuštiniams.

Jei mėgstate amerikietišką virtuvę – verta išbandyti keptus žalius pomidorus. Supjaustykite juos griežinėliais, pavoliokite miltų ir kukurūzų dribsnių mišinyje, apkepkite keptuvėje iki auksinės spalvos ir patiekite su lengvu česnakiniu padažu. Tai ne tik įdomus skonis, bet ir puiki proga išbandyti kažką naujo.

Dar vienas netikėtas atradimas – žalių pomidorų uogienė. Skamba neįprastai, tačiau kvapni, saldžiarūgštė uogienė su vanilės ar imbiero nata idealiai tinka su skrebučiais ar net šalia sūrio lėkštės.

Nepamirškite saugumo

Svarbu atminti, kad visai žali, labai kieti pomidorai turėtų būti vartojami saikingai – ypač žali pomidorai, kurie nebuvo skirti valgymui neprinokę (tai ne tas pats kaip tam tikros veislės žalios spalvos nokę pomidorai). Neprinokę pomidorai gali turėti solanino – natūralios medžiagos, kuri dideliais kiekiais gali būti nuodinga. Tačiau kiekiai paprastai nedideli ir termiškai apdoroti žali pomidorai yra visiškai saugūs.

Jei virtuvėje jau stovi dubuo su dar neprinokusiais pomidorais, nepanikuokite ir nesiveržkite jų išmesti. Pasinaudokite paprastu triuku su obuoliu ar bananu ir stebėkite, kaip vaisiai vos per kelias dienas virsta raudonais, sultingais skanėstais. O jei vis tiek nuspręsite eksperimentuoti – žalūs pomidorai gali tapti netikėtu kulinariniu atradimu.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Temos: Sodas

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas