Prisijunkite
Pranešimas spaudai
Paskelbta
Prisijunkite
Pranešimas spaudai
Paskelbta
Raudona, geltona, žalia, o gal balta – paprika vien savo išvaizda žadina apetitą, kvepia nuostabiai, o jos skonis yra nepakartojamas. Šios spalvingos, pigios ir maistingos daržovės naudojamos kone visose pasaulio virtuvėse.
Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, paprikas labai mėgsta ir lietuviai – daugeliui jos įprastas kasdienis pirkinys, nes šias daržovės su malonumu kerta tiek vaikai, tiek suaugusieji. Ypač, jei iš paprikų paruošite šį tą naujo.
„Ar pavasaris, ar ruduo – sultingas ir traškias paprikas lietuviai perka nuolat. Nors tradiciškai jos nėra laikomos lietuviškos virtuvės dalimi, tačiau paprikos ištisus metus nesitraukia iš populiariausių daržovių dešimtuko, Juk šios daržovės nebrangios, tačiau yra tikros kulinarinės chameleonės – tinka ir prie pusryčių kiaušinių omlete, ir į priešpiečių dėžutės suktinukus, ir sočiai vakarienei“, –sako G. Kitovė.
Pardavimų statistika rodo, kad pirkėjams arčiau širdies – ryškios saldžiosios raudonos paprikos, į krepšelius taip pat dažnai keliauja ir geltonos bei žalios, pirkėjai atranda ir baltos spalvos šios rūšies daržoves. Tačiau vien jomis, pasak G. Kitovės, pirkėjai neapsiriboja: „Jie renkasi ir „Romero“, kurios išsiskiria savo pailga forma. O tie, kurie mėgsta ryškesnius gastronominius pojūčius, neapsieina be šviežių aitriųjų paprikų.
Paprikos dažnuose namuose tokios pat įprastos kaip pomidorai ar agurkai, tad kartais galima pamiršti, kokios vertingos šios daržovės. Kaip pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė, jos ne tik patiekalams suteikia geresnį skonį, bet ir pasižymi didele nauda sveikatai, todėl jas patartina įtraukti į savo kasdienį racioną.
„Paprikos yra tikras maistinių medžiagų šaltinis, jos yra puiki subalansuotos, visavertės mitybos dalis. Ne visi žino, kad jos yra tiesiog kupinos vitamino C – jo čia net kelis kartus daugiau nei citrinose ar apelsinuose. Paprikose taip pat yra vitamino A, kalio, daugybė skaidulų, folio rūgšties, netgi geležies. O dėl didelio vandens kiekio paprikose labai mažai kalorijų – jas triaukšti galima be sąžinės graužaties“, – sako J. Sabaitienė.
Kaip laikyti paprikas namuose?
Paprikos tinka tiek gaivioms, lengvoms salotoms ar užkandžiams, tiek šildantiems, sotiems rudeniškiems patiekalams. Todėl daugelis stengiasi, kad namuose visuomet būtų šių nebrangių daržovių. Bet ar tikrai žinote, kaip jas reikėtų laikyti? Tinklo specialistė primena:
Šviežias nepjaustytas paprikas – galite dienai ar dviem palikti ir vėsioje virtuvės vietoje, bet jei norite pratęsti jų galiojimo laiką, dėkite į šaldytuvą. Laikykite jas neplautas, daržovių stalčiuje, kur jos bus tinkamos vartoti 1-2 savaites. Atminkite, kad joms reikia kvėpuoti, todėl neuždarykite maišelyje.
Šviežias supjaustytas paprikas. Jeigu norite iš anksto susipjaustyti paprikų receptams, planuokite jas suvartoti per 3-5 dienas. Jas gerai nusausinkite, sudėkite į sandariai uždaromą indą ir laikykite šaldytuve. Galite ant indo dugno patiesti popierinį rankšluostį, kuris sugertų papildomą drėgmę ir pratęstų galiojimo laiką.
Keptas paprikas taip pat galima vidutiniškai 3-5 dienas laikyti šaldytuve. Tai taupys laiką, kai ruošite salotas ar sumuštinius visai savaitei. Po kepimo leiskite joms atvėsti, sudėkite į sandarų indą arba užspaudžiamą maišelį ir dėkite į šaldytuvą.
Paprikas galima ir užšaldyti. Nuplaukite, nudžiovinkite, supjaustykite norimo didžio gabaliukais ir šaldykite porcijomis. Išdėliokite vienu sluoksniu inde ir palikite šaldiklyje kuriam laikui, kad jos užšaltų. Tada perkelkite į šaldymui tinkamą indą arba maišelį – taip jos nesulips.
„Beje, laikydami paprikas kartu su kitomis daržovėmis, būkite atsargūs, nes tam tikrais atvejais tai gali sukelti reakciją, dėl kurios jos greičiau ges. Laikykite paprikas atokiau nuo produktų, kurie išskiria etileną, įskaitant pomidorus, avokadus, obuolius, bananus ir melionus“, – pataria J. Sabaitienė.
Kiekvienas tikriausiai galėtų išvardyti bent 10 patiekalų, ką gamina su paprikomis. „Nuo vengriškų lečo, guliašo – iki Artimųjų rytų šakšukos, humuso. Nuo meksikietiškų čili troškinių, takų ar „fajitų“ – iki visame pasaulyje skirtingai įdaromų paprikų. Šios daržovės neįtikėtinai universalios, todėl labai lengva jas pritaikyti prie skirtingų valgytojų skonių. Jos dera tiek veganiškuose patiekaluose, tiek puikiai akomponuoja mėsai, todėl pabosti tiesiog negali“, – sako „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė.
Maisto gamybos žinovė siūlo įnešti naujų vėjų į savo virtuvę. Ji dalijasi 5 lengvai paruošiamais, nebrangiais, tačiau pasakiškai skaniais receptais su paprikomis.
Šakšuka su paprikomis, feta ir alyvuogėmis
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 40 min.
Reikės: 1 raudonos paprikos, 1 geltonos paprikos, 4 kiaušinių, 1 skardinės nuluptų pomidorų, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio rūkytos maltos paprikos, 1 šaukštelis malto kumino, 1/4 šaukštelio paprikų dribsnių, druskos pagal skonį, 120 g fetos, 1/3 puodelio alyvuogių be kauliukų, šviežių petražolių.
Gaminame:
Sveika ir skani užtepėlė iš paprikų ir riešutų
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 4 raudonųjų paprikų, 220 g graikinių riešutų, 1-2 svogūno, 2 skiltelių česnako, 100 ml alyvuogių aliejaus, šlakelio balzaminio acto, 1/2-1 šaukštelio rūkytos maltos paprikos, 1 šaukštelio smulkinto meškinio arba laukinio česnako, druskos.
Gaminame:
Lečas su avinžirniais
Gaminimo laikas: 30 min.
Porcijos: 4
Reikės: 2 raudonų paprikų, 1 žalios paprikos, 1 geltonos paprikos, 1 rausvojo svogūno, 1 cukinijos, 1 skardinės avinžirnių, 1 skardinės pomidorų, 3 šaukštų aliejaus, ½ šaukštelio medaus, 1 šaukštelio saldžios paprikos, ½ šaukštelio aštrios paprikos, ½ šaukštelio rūkytos paprikos, druskos, pipirų.
Gaminame:
Vištienos ir paprikų tortilijų suktinukai
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 1 raudonosios paprikos, 1 geltonosios paprikos, 200 g vištienos filė, 2 tortilijų, druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių (pvz., maltos paprikos, granuliuoto česnako arba tacos, vištienos prieskonių mišinio), 2 šaukštų natūralaus jogurto, 3-4 salotų lapų, 1 avokado.
Gaminame:
Mėsa ir kuskusu įdarytos paprikos
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 60 min.
Reikės: 5 paprikų, 300 g smulkintos kiaulienos, 100 g fetos, 1 svogūno, 100 g kuskuso, ryšulėlio petražolių, 20 g fermentinio sūrio, druskos, pipirų, mėgstamų mėsos prieskonių, šviežių bazilikų.
Gaminame:
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti