Daug skanesni nei šokoladas? Šis saldumynas iš sezamo gali tapti jūsų sveikiausiu priklausomybės objektu

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Daug skanesni nei šokoladas? Šis saldumynas iš sezamo gali tapti jūsų sveikiausiu priklausomybės objektu

Jeigu esate iš tų, kurie negali atsispirti saldumynams, bet vis pasiryžtate sveikesnei mitybai – yra puiki alternatyva. Ji jau paruošta, lengvai randama kiekvienoje parduotuvėje, o svarbiausia – žymiai vertingesnė nei šokoladiniai batonėliai ar sausainiai, kurie dažniausiai tėra tuščios kalorijos.

Apie ką kalbame? Apie sezamų traškučius, dar žinomus kaip sezamukai. Šis užkandis ne tik skanus, bet ir suteikia energijos ilgesniam laikui. 

Tačiau, kaip ir su viskuo – saikas būtinas, ypač jei laikotės griežtos dietos, nes šis saldumynas turi ir nemažai kalorijų. Vis dėlto, lyginant su dauguma saldumynų – sezamukai išsiskiria išskirtinėmis maistinėmis savybėmis.

Kas tie sezamukai ir kaip jie gaminami

Sezamukai – tai traški, aromatinga saldi užkandėlė, kurios pagrindą sudaro sezamų sėklos. Dažniausiai jos apvoliojamos karamelėje, gaminamoje iš cukraus, medaus ar kitų saldiklių, pavyzdžiui, ksilitolio ar maltitolio. 

Kai kuriuose variantuose galima rasti ir šokolado ar džiovintų vaisių, bet klasikinė versija – sezamai su saldžia mase. Gaminimo procesas gana paprastas. Pirmiausia sezamo sėklos paskrudinamos, kad atsiskleistų jų aromatas. 

Tuo metu verdama karamelė. Vėliau karštą saldžią masę sumaišius su sezamais, viskas supresuojama į ploną sluoksnį ir paliekama sukietėti. Tokiu būdu kiekviena sėkla pasidengia saldžia plėvele.

Kodėl verta keisti saldumynus į sezamukus

Priežasčių – ne viena. Pirmiausia, sezamukai turi daugiau naudingų medžiagų nei įprasti saldumynai. Jie puikiai tinka kelionei, darbui ar studijoms, nes greitai suteikia energijos ir sotumo jausmą.

Sezamų sėklos gausios sveikųjų riebalų, lecitino ir maistinių skaidulų. Pastarosios svarbios virškinimui ir padeda ilgiau jaustis sotiems. 

Taip pat sezamuose gausu kalcio, geležies, cinko ir magnio – tai mikroelementai, reikalingi stipriems kaulams, nervų sistemai ir imunitetui. Be to, sezamuose yra ir antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais.

Kam reikėtų vartoti atsargiai

Nors sezamukai tikrai pranašesni už daugelį saldumynų, jie turi vieną trūkumą – nemažą kalorijų kiekį. 100 gramų gali turėti nuo 500 iki 550 kcal, todėl laikantis dietos ar ribojant cukraus suvartojimą, šį užkandį geriau valgyti saikingai.

Didžioji dalis energijos gaunama iš cukraus ir riebalų, tad kasdien jų valgyti neverta. Kita vertus, retkarčiais pasimėgauti vietoje saldainių – ne tik galima, bet ir sveikiau.

Verdiktas – saldu, sveikiau ir vis dar skanu

Jei iki šiol parduotuvėje rinkotės šokoladą, batonėlius ar sausainius – laikas pakeisti įprotį. Sezamukai – tai saldi alternatyva, kuri suteiks sotumo, palaikys energijos lygį ir kartu pamaitins organizmą vertingais mineralais. O skonis tikrai nenuvils – daug kas pripažįsta, kad jie net skanesni nei klasikiniai saldumynai.

Tad kitą kartą stovėdami prie saldumynų lentynos, neapsigaukite ryškia pakuote – pasirinkę sezamukus, padarysite mažą, bet svarbų žingsnį link sveikesnės mitybos.

Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas