Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Vaikystės skonis per 15 minučių: raugintų obuolių receptas, kuris pavergia nuo pat pirmo kąsnio
Rudens metas – tai ne tik spalvotų lapų grožis, bet ir laikas pasirūpinti atsargomis. Vienas iš netikėtai gardžių, senoviškų, bet vėl populiarėjančių būdų išsaugoti obuolių derlių – jų rauginimas. Skonis išraiškingas, neįprastas ir puikiai tinkantis prie riebesnių patiekalų ar paprasčiausios bulvės su lupena.
Rauginti obuoliai daug kam kelia vaikystės prisiminimus, gal močiutės rūsyje ar tėvų stiklainiuose. Šiandien tai vėl atrandamas skanėstas, kuris tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. Dar vienas privalumas – jiems nereikia ilgų pasiruošimų ar ypatingų sąlygų.
Šis receptas leidžia pasiruošti raugintų obuolių vos per 15 minučių. Taip, visas paruošimas trunka tik tiek, o visas likęs darbas – natūralios gamtos jėgos.
Ko reikės 3 litrų stiklainiui
apie 1,5 kilogramo obuolių
1,5 litro šalto vandens
1 valgomąjį šaukštą (apie 30 gramų) druskos
3 valgomuosius šaukštus (apie 100 gramų) cukraus
Į puodą supilkite vandenį, suberkite druską ir cukrų. Išmaišykite, kol viskas visiškai ištirps – tai bus jūsų marinatas. Jam nereikia kaitinti, jis turi likti šaltas.
Obuolius kruopščiai nuplaukite. Rinkitės tvirtus, nedidelius, be pažeidimų vaisius – geriausia, jei jie būna saldžiarūgščio skonio. Obuoliai turi tilpti į stiklainį sveiki, nesupjaustyti.
Į švarų 3 litrų stiklainį sudėkite obuolius, pilkite paruoštą marinatą iki pat viršaus. Užsukite stiklainį plastikiniu ar metaliniu dangteliu. Po apačia padėkite lėkštelę – jei pradės rūgti stipriau, skysčio gali kiek ištekėti.
Stiklainį palikite kambario temperatūroje. Obuolių rauginimo trukmė priklausys nuo jų veislės. Pavyzdžiui, naudojant „Golden“ veislę, fermentacijos procesas truko 7 dienas. Po šio laikotarpio stiklainį reikia pernešti į šaltą vietą – rūsį, balkoną ar šaldytuvą – ir laikyti dar maždaug mėnesį.
Kuo išskirtinis šis receptas
Rauginti obuoliai turi labai subtilų saldžiarūgštį skonį, o prieskoniai šiame recepte net nėra būtini – užtenka pagrindinių ingredientų, kad atsiskleistų natūralus vaisių charakteris.
Kadangi obuoliai rauginami šaltai, jų traškumas išlieka, o skonis tampa švelniai fermentuotas, be ryškaus acto poskonio. Šis metodas ypač tinka tiems, kas ieško natūralesnių, be konservantų, be acto ruošinių.
Ką dar galima pridėti?
Jeigu norisi įvairovės ar stipresnio aromato, galima į marinatą įdėti: kelis gvazdikėlius, lauro lapą, cinamono lazdelę, pipirų grūdelių, šiek tiek medaus vietoj dalies cukraus
Taip pat puikus variantas – į tą patį stiklainį įdėti kelis lapus vyšnių, serbentų ar net keletą morkų griežinėlių. Jie pagyvina skonį, bet nepermuša obuolio saldumo.
Kaip naudoti raugintus obuolius?
Jie puikiai tinka prie keptos mėsos, troškinių, lietuviškų bulvių patiekalų. Taip pat galima smulkinti ir naudoti salotose – kartu su raugintais kopūstais, svogūnais ar morkomis. Raugintas obuolys tinka ir kaip užkandis – traškus, sultingas, rūgštelėjęs. Net vaikai dažnai mielai juos kramsnoja vietoj saldumynų.
Fermentuoti obuoliai gerina virškinimą, skatina gerųjų bakterijų veiklą žarnyne ir padeda palaikyti stipresnį imunitetą žiemą. Be to, jie išsaugo nemažai natūralių vitaminų, ypač C, todėl šaltuoju metų laiku tampa puikiu natūraliu papildymu mityboje.
Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti