Lietuviai kepsninėse keičia kiaulieną į jautieną: pateikiamas jautienos kebabų receptas kepsninėje

Pranešimas spaudai , 2025-06-20, 06:29
0
Lietuviai kepsninėse keičia kiaulieną į jautieną: pateikiamas jautienos kebabų receptas kepsninėje

Joninės – metas, kai kepsninės įkaista kone kiekviename kieme. Nors dažniausiai šventinei vakarienei gamtoje populiariausiu pasirinkimu tampa šašlykai ar vištiena, vis daugiau žmonių ieško alternatyvų ir naujų skonių. Puikiu pasirinkimu gali tapti jautiena. 

Neretai ši mėsa vis dar siejama su didkepsniais, tačiau iš tiesų jautienos patiekalų įvairovė itin plati – nuo mėsainių, dešrainių ar troškinių. Jau dešimtmetį jaučių auginimu užsiimantis „Šimkų jaučiai“ ūkio ūkininkas Rimvydas Šimkus sako, kad jautieną atranda vis daugiau žmonių.

„Vasarą jautiena paklausi kaip niekada – didkepsniams naudojama mėsa tiesiog išgraibstoma, o maltos jautienos vos spėjame paruošti. Nors dažnai manoma, kad ši mėsa tinkama tik troškiniams, iš tiesų šiltuoju sezonu jos pardavimai išauga kelis kartus. Žmonės atranda, kad jautiena gali būti ne tik skani, bet ir universali – tinkanti tiek kepsniams, tiek grilio patiekalams“, – pasakoja R. Šimkus.

Svarbu kokybiška jautiena

Ūkininkų veikla prasidėjo kukliai – nuo 20 karvių bei jaučio. R. Šimkus juokauja, kad iki ūkininkavimo karves tekdavo matyti tik per televizorių, o šiandien sukauptos žinios padeda kokybiška jautiena aprūpinti daugybę žmonių visoje Lietuvoje.  

„Šiuo metu mūsų ūkis išsiplėtė iki 300 ha ir 150 karvių. Visos jos prancūziškos veislės – taip vadinami limuzinai, kurie išsiskiria intensyviu augimu.  Mūsų auginama jautiena – kitokia ne tik dėl veislės, bet ir dėl viso auginimo principo. Gyvuliai atrinkti dėl geresnės mėsinės struktūros, o mėsa gaminama tik iš subrendusių, apie pusantrų ar dvejų metų galvijų. Jaunos karvės lieka ūkyje, rūpinasi prieaugiu – viskas vyksta natūraliai, kaip turi būti“, – pasakoja R. Šimkus.

Jis priduria, kad jaučiai ūkyje auginami taip, kaip tai darome šalyse, kur jautiena itin vertinama, pavyzdžiui, Prancūzijoje.

„Žinoma, tai nėra kažkokie stebuklingi jaučiai, bet kokybiška mėsa yra kruopštaus darbo rezultatas. Investuojame į veislę, patys gaminame pašarus, prižiūrime pievas, rūpinamės viskuo nuo pradžių iki pabaigos. Tik taip galima pasiekti aukštą kokybę“, – tvirtina ūkininkas.

Nuo makaronų iki kebabų

Nors, pasak ūkininko, išpjova, nugarinė ar antrekotas – vienas dažniausių pirkėjų pasirinkimų kepimui kepsninėje, iš jautienos galima pagaminti kur kas daugiau patiekalų.

„Jautienos dalių yra labai daug – malta mėsa, guliašui skirta dalis, pikanija, kuri išsiskiria sultingumu dėl esančio riebaliuko. Taip pat jautienos produktai – dešrelės, koldūnai, kurie itin mėgstami pirkėjų“, – pasakoja R. Šimkus.

Nors paruošimas gali atrodyti sudėtingas, tačiau jautiena išskirtinė tuo, kad būtent didkepsnius ar maltą mėsą galima lengvai pagaminti ir kepsninėje.

„Mėsainiai, dešrainiai, pieniškos ar medžiotojų dešrelės su kopūstais, „liulia kebabai“, malta mėsa su makaronais – patiekalų daugybė ir jie visi gali būti gaminami lauko sąlygomis kepsninėje. Svarbiausia, kad kepimui užtenka vos keleto minučių, nesvarbu, ar tai būtų didkepsnis, ar malta mėsa“, – tvirtina ūkininkas.

Jis priduria, kad norint įsigyti kokybiškos jautienos, nereikia net kelti kojos iš namų. „Šimkų jaučiai“ ūkis naudojasi „DPD Fresh“ paslauga, kuri padeda pristatyti šviežią mėsą tiesiai į kiekvieno namus.

„Iš pradžių į paslaugą žiūrėjome atsargiai – kaip į kiekvieną naujovę. Bet labai greitai įsitikinome, kad tai mums tikrai pasiteisino. Produkcija, transportuojama 0-4 laipsnių zonose, pirkėjus pasiekia jau kitą diena ,Anksčiau daugiausia važiuodavome į didžiuosius miestus, o dabar užsakymai atkeliauja net į atokiausius kaimus ar vienkiemius, kur niekada nesame buvę“, – pasakoja R. Šimkus.

R. Šimkus dalijasi išsamiu receptu, kaip paruošti puikų patiekalą, kuris tiks ne tik Joninių vakarienei, bet ir visam grilio sezonui:

Grilyje kepti jautienos kebabai su jogurtiniu padažu

Ingredientai:

  • 500 g maltos jautienos
  • 1 nedidelio svogūno
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 a. š. malto kumino
  • 1 a. š. saldžiosios paprikos
  • pusė a. š. maltų pipirų
  • 1 a. š. druskos
  • Šiek tiek kapotų petražolių
  • Šlakelis alyvuogių aliejaus arba šaukštas jogurto

Jogurtiniam padažui:

  • 200 g natūralaus graikiško jogurto
  • 1 skiltelė česnako
  • Šlakelis citrinos sulčių
  • Sauja smulkintų šviežių mėtų arba krapų
  • Druska, pipirai pagal skonį

Paruošimas:

Paruoškite mėsą – visus ingredientus sumaišykite dubenyje ir išminkykite, kad gautųsi vientisa masė.

Tuomet drėgnomis rankomis iš mėsos formuokite pailgus, šiek tiek plokščius dešrelių formos gabalėlius. Jei turite, jas verkite ant medinių arba metalinių iešmų.

Suformuotus kebabus kepkite apie 3–4 min. iš kiekvienos pusės, priklausomai nuo storio.

Visus padažo ingredientus sumaišykite ir palaikykite šaldytuve, kol keps mėsa. Patiekite su lavašu arba šviežiomis daržovėmis, užpilkite jogurtiniu padažu.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Temos: Receptai

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas