Prisijunkite
Prisijunkite
Kartais viskas atrodo paprasta – nueini į turgų, įsidedi į maišelį tamsias, blizgančias vyšnias ir galvoji: bus gardu. Tačiau vos grįžus namo paaiškėja – ne viskas taip saldu, kaip atrodė. Vienas įkandimas, o ten ne itin malonus siurprizas. Tokie nusivylimai tikrai gali sugadinti net gražiausią vasaros popietę.
Užtenka kelių smulkių klaidų, kad įsigytos vyšnios būtų tiesiog netinkamos valgymui. Turgus vilioja gausa ir spalvomis, bet svarbu žinoti, ką rinktis. Pirmas įspūdis ne visada būna teisingas – tai, kas blizga, dar ne visada šviežia ir be svečių viduje.
Kad kitąkart negrįžtum su maišu nusivylimų, verta žinoti, į ką atkreipti dėmesį, nes net nedideli ženklai gali išduoti, kad vaisius jau užimtas. Ir visai nesunku juos pastebėti.
Ką būtina žinoti prieš perkant vyšnias?
Daugelis renkasi tamsias, stangrias vyšnias ir tai dažniausiai geras ženklas. Tačiau tik išvaizda ne viską pasako. Pirmiausia – venkite vaisių, kurių odelelė įtrūkusi ar pažeista. Tai gali reikšti, kad jos jau buvo apgraužtos ar pakliuvo po lietumi ir pradėjo gesti.
Dar vienas svarbus dalykas – vyšnių koteliai. Jei jie vis dar žali, švieži ir elastingi – puiku. Tačiau jeigu sausi, parudavę ar minkšti, tikėtina, kad vaisiai jau pagulėję, o tokiame vaisiuje vabzdžiams lengviau apsigyventi.
Svarbu ir vyšnių kvapas – jeigu jis rūgštokas, primena rūgimą, geriau tokių nepirkti. Tai gali reikšti, kad viduje jau prasidėjęs irimo procesas, o ten, kur irimas, ten dažnai apsigyvena ir gyviai.
Į ką dar verta žiūrėti?
Neignoruokite smulkių dėmelių ant žievelės – baltų taškelių, juodų taškų ar net vos pastebimų įbrėžimų. Tai gali būti vietos, per kurias vabzdžiai įlindo į vidų. Kartais ant žievelės matyti šviesesnės linijos, primenančios mažus tunelius – tai taip pat aiškus ženklas, kad vyšnioje kažkas buvo (ar vis dar yra).
Neretai tokios detalės išduoda daugiau nei spalva ar forma – o kadangi vaisiai valgomi su didžiausiu pasimėgavimu, tikrai verta neskubėti.
O jeigu vis dėlto parsinešei nelabai malonią staigmeną?
Jei namuose pamatėte, kad kelios vyšnios – nebe tokios, kokių norėjai, viskas dar pataisoma. Dažniausiai vabzdžiai būna tik pavienėse uogose. Tad ramiai perrinkite jas, atmesti tas, kurios kelia abejonių, o likusias galima naudoti virti džemui ar kompotui.
Svarbiausia – nevalgyti žalių, jeigu kilo bent menkiausias įtarimas. Terminis apdorojimas sunaikins viską, kas galėtų būti nepageidautina, o skonis išliks puikus.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti