Pyragas, kuris džiugina kiekvieną: švieži serbentai, trapus pagrindas ir debesinis morengas

Lina Snarskienė , 2025-07-17, 13:00
0
Pyragas, kuris džiugina kiekvieną: švieži serbentai, trapus pagrindas ir debesinis morengas

Vasara yra pats geriausias laikas mėgautis rūgštokais desertais, ypač jei šviežių uogų netrūksta. Kaip tik dabar raudonųjų ir juodųjų serbentų derlius pasiekęs piką, todėl vertėtų jomis pasinaudoti kepant burnoje tirpstantį pyragą. Tuo labiau kad žinoma kulinarė pasidalijo paprastu receptu, su kuriuo susidoros net virtuvėje nepatyręs kepėjas.

Šis desertas yra subalansuotas visiems mėgstantiems kontrastą tarp rūgštelės ir saldumo. Kietas trapios tešlos pagrindas, purus baltymų debesėlis viršuje ir rūgštūs serbentai sukuria nepakeičiamą vasariško kepinio skonį. Jame nėra sudėtingų žingsnių, tad nereikės stovėti virtuvėje visą pusdienį.

Svarbiausia pasirūpinti kokybiškais produktais. Pyragas ne tik gražiai atrodo, bet ir nuostabiai dera su popiečio kava ar kaip lengvas desertas po vakarienės.

Švieži ar šaldyti serbentai, kurioms teikti pirmenybę kepant pyragą

Jei norisi geriausio rezultato, rekomenduojama naudoti tik šviežius serbentus. Šaldytos uogos išskiria daug vandens, todėl gali sugadinti trapios tešlos struktūrą, padaryti ją pernelyg minkštą ar permirkusią.

Jeigu vis dėlto naudojamos šaldyti serbentai, reikia juos tinkamai atitirpinti – palikti ant sietelio, kad nuvarvėtų visos sultys, o po to švelniai nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Taip pat verta jas lengvai apibarstyti bulvių krakmolu, kuris padės sugerti likusį drėgnumą.

Į kepinį galima dėti tiek raudonųjų, tiek juodųjų serbentų. Pirmieji suteiks daugiau rūgštelės, o antrieji pasižymi intensyvesniu aromatu ir šiek tiek saldesniu skoniu. Prieš dėdami uogas į pyragą nepamirškite jų gerai nuplauti, nuimti šakeles ir nusausinti, kad nebūtų perteklinio skysčio.

Kaip pasigaminti pyragą su serbentais

Reikės šių ingredientų tešlai: 

  • 250 g sviesto;
  • 200 g kvietinių miltų;
  • 100 g bulvių krakmolo;
  • 175 g cukraus;
  • 10 g vanilinio cukraus;
  • 4 kiaušinių;
  • 2 trynių;
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.

Morengui:

  • 200 gramų cukraus;
  • 4 baltymų;

žiupsnelio druskos.

Papildomai:

  • 0,5 kg serbentų

Pirmiausia minkštą sviestą išsukti su abiejų rūšių cukrumi, kol masė taps šviesi, puri. Tuomet įmušti kiaušinius ir trynius, viską gerai išmaišyti, kad neliktų gumuliukų.

Į šią masę persijoti kvietinius miltus, bulvių krakmolą ir kepimo miltelius. Vėl viską išmaišyti iki vientisos tešlos. Ją paskleisti kepimo popieriumi išklotoje skardoje, išlyginti paviršių ir kepti įkaitintoje orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 25 minutes, kol gražiai paruduos.

Kol kepa pagrindas, pasiruošti morengą. Baltymus išplakti su žiupsneliu druskos iki standžių putų, po truputį suberti cukrų. Plakti tol, kol masė taps blizgi, standi.

Ant apkepto pagrindo paskirstyti serbentus, tuomet tolygiai užtepti baltymų masę. Pyragą kepti dar apie 30 minučių, kol morengas taps gražiai apskrudęs.

Naudingi patarimai ruošiant šį pyragą namuose

Nors pagrindinė šio recepto uoga yra serbentas, puikiai tiks ir kitos rūgštelę turinčios uogos, pavyzdžiui, avietės. Jos taip pat puikiai subalansuos saldžią baltymų kepurę.

Gaminant morengą pravartu įlašinti šlakelį citrinos sulčių arba obuolių acto – tai padės masę sutvirtinti, ji taps stabilesnis kepant.

Kartais vaisiai ar uogos išskiria tiek daug sulčių, kad gali sugadinti tešlą. Norint to išvengti, prieš dedant serbentus, galima pagrindą lengvai apibarstyti džiūvėsėliais arba maltomis migdolų drožlėmis, kurios sugers dalį drėgmės.

Šis pyragas puikiai tiks tiek šeimos šventei, tiek ramiam pasisėdėjimui su kava ar arbata. Jis ne tik atrodo įspūdingai, bet ir pakeri gaiviu, vasarišku skoniu.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Temos: Receptai

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas