Šie produktai turi daugiau baltymų nei manėte: ekspertai įvardijo 8 produktus, turinčius daugiausia baltymų

Lina Snarskienė , 2025-06-16, 17:14
0
Šie produktai turi daugiau baltymų nei manėte: ekspertai įvardijo 8 produktus, turinčius daugiausia baltymų

Mitybos įpročiai dažnai keičiasi pagal sezoną, madą ar nuotaiką, tačiau yra vienas dalykas, kuris visada lieka aktualus – baltymai. Jie būtini raumenų formavimuisi, imunitetui, hormonų veiklai ir net nuotaikai. Be jų žmogaus organizmas paprasčiausiai negali funkcionuoti normaliai.

Nors apie baltymų svarbą kalbama nuolat, daugelis vis dar nesuvokia, kiek jų reikėtų suvartoti kasdien. Ir dar daugiau – retas žino, kuriuose produktuose jų iš tiesų yra daugiausiai. Todėl dažnai pasirenkami ne tie šaltiniai, kurie iš tiesų naudingi, o tie, kuriuos reklama garsiausiai apdainuoja.

Bet ką iš tiesų verta laikyti savo virtuvės spintelėje? Ne tik tam, kad visada būtų po ranka, bet ir kad kasdienė mityba būtų pilnavertė. Specialistai vieningai pabrėžia – yra tam tikri produktai, kuriuose baltymų kiekis itin didelis, o tuo pačiu jie yra ir sotūs, maistingi, paprastai laikomi bei lengvai įtraukiami į kasdienius patiekalus.

Kiaušiniai – nepakeičiamas baltymų šaltinis

Kiaušinis laikomas vienu universaliausių ir biologiškai vertingiausių baltymų šaltinių. Vienas didelis kiaušinis turi apie 6–7 gramus aukštos kokybės baltymų, be to, jame yra visos nepakeičiamos aminorūgštys. Tai reiškia, kad organizmui nereikia papildomai ieškoti to, ko trūksta.

Jie tinka ne tik pusryčiams, bet ir užkandžiams ar net vakarienei. Kiaušinius galima virti, kepti, dėti į salotas, sumuštinius ar net sriubas. Tai produktas, kurį verta turėti šaldytuve visus metus – tiek aktyviai sportuojantiems, tiek tiesiog sveikiau besimaitinantiems.

Žuvies konservai – sotūs ir ilgaamžiai

Tunas, sardinės, skumbrės – šios žuvys ne tik baltymingos, bet ir turtingos omega-3 rūgštimis. Jos puikiai dera su makaronais, salotomis ar net paprasčiausiu duonos riekele. Konservuotos žuvys yra universalios, ilgai galiojančios, patogios naudoti tiek darbe, tiek kelionėje. 

Be to, jose beveik nėra angliavandenių, todėl jos tinka ir tiems, kas riboja jų kiekį. Svarbu tik nepamiršti atkreipti dėmesio į sudėtį – verta rinktis variantus be pridėtinio aliejaus ar cukraus. Taip bus išvengta nereikalingų kalorijų, o nauda liks ta pati.

Baltymų milteliai – daugiau nei tik sportininkams

Šiandien baltymų milteliai nebėra vien tik raumenis auginančių žmonių atributas. Jie tinka pusryčių kokteiliams, kepiniams, net sriuboms. Tiek augalinės, tiek pieno kilmės baltymų šaltiniai suteikia galimybę lengvai pasididinti baltymų kiekį racione. 

Ir svarbiausia – milteliai neužima daug vietos, turi ilgą galiojimo laiką ir dažnai neturi papildomo cukraus ar dirbtinių priedų.

Bolivinė balanda – grūdų karalienė

Nors dažnai laikoma kruopomis, iš tiesų bolivinė balanda yra sėkla. Ji išsiskiria tuo, kad turi visų būtinų aminorūgščių – tai retas atvejis tarp augalinės kilmės produktų. 

Be to, balandoje daug skaidulų ir mineralų, o paruošimas – paprastas. Ji gali pakeisti ryžius, būti salotų pagrindas ar net desertų dalis. Sandariai laikoma – išsilaiko mėnesius.

Maistinės mielės – staigmena ieškantiems skonių

Daugeliui vis dar mažai žinomos, maistinės mielės tampa vis populiaresnės. Jos turi ne tik baltymų, bet ir B grupės vitaminų.

Jas galima barstyti ant salotų, troškinių, naudoti kaip sūrio pakaitalą veganams. Miltelių ar dribsnių forma leidžia jas laikyti sandariai ilgą laiką – tikras skonių ir naudos derinys viename.

Riešutų ir sėklų sviestai – ne tik skanūs, bet ir naudingi

Žemės riešutų, migdolų ar saulėgrąžų sėklų sviestas – ne tik desertas, bet ir rimtas baltymų šaltinis. Šaukštas tokio sviesto turi apie 7–9 gramus baltymų, be to, juose daug sveikųjų riebalų. Jis tinka ant duonos, į kokteilius ar net kepiniams. Tinkamai laikomas sviestas išsilaiko ilgai, o skonis – visada sužavi.

Mėsos užkandžiai, kai reikia greito sprendimo

Jautienos ar kalakutienos lazdelės – viena patogiausių baltymų formų. Jos tinka ne tik kelionėms, bet ir kasdieniam gyvenimui. Tokie užkandžiai dažnai neturi angliavandenių, o jų baltymų kiekis siekia 15–20 gramų. 

Svarbu rinktis kokybiškus produktus – be pridėtinio cukraus ar per didelio kiekio druskos. Taip išvengiama nereikalingų priedų, bet išlaikoma nauda.

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas