Šis paprastas būdas leis sutaupyti, nes daugiau niekada nebereikės pirkti daug kainuojančio sviesto

Lina Snarskienė , 2025-07-23, 12:00
0
Šis paprastas būdas leis sutaupyti, nes daugiau niekada nebereikės pirkti daug kainuojančio sviesto

Ghee sviestas vis dažniau atranda savo vietą virtuvėse dėl išskirtinio skonio ir patvarumo kepant. Daugelis renkasi būtent jį, nes šis produktas nesvyla net aukštoje temperatūroje, o patiekalams suteikia malonų riešutų prieskonį. Visgi parduotuvėse šio sviesto kaina dažnai nustebina ne iš gerosios pusės.

Gera žinia ta, kad ghee sviestą galima be vargo pasigaminti namuose. Šis procesas nesudėtingas, nereikalaujantis nei specialios įrangos, nei didelių kulinarinių įgūdžių. Pasigaminus ghee savarankiškai, galima sutaupyti, o skonis bus toks pat, kaip ir brangiausių prekių lentynose.

Šis sviestas ne tik praktiškas kepimui, bet ir puikiai tinka ilgesniam laikymui. Jo gamyba leidžia namuose visada turėti patikimą, kokybišką produktą, kuris taps nepakeičiamu virtuvės pagalbininku ruošiant tiek kasdienius, tiek šventinius patiekalus.

Kuo ghee sviestas skiriasi nuo paprasto?

Ghee sviestas dar vadinamas lydytu arba išgrynintu sviestu. Indų virtuvėje tai įprastas kasdienis produktas, kuris naudojamas ne tik kulinarijoje, bet ir ajurvedos praktikoje. Jis gaminamas iš paprasto sviesto, kuris lėtai kaitinamas ant nedidelės kaitros, kol iš jo pašalinamos visos priemaišos ir vanduo.

Proceso metu nuo sviesto atskiriami baltymai ir pieno likučiai. Jie dažnai būna atsakingi už tai, kad paprastas sviestas greitai pradeda svilti. Išgrynintas sviestas įgauna skaidrų, auksinį atspalvį ir subtilų riešutų aromatą.

Tinkamai pagamintas ghee sviestas kambario temperatūroje išsilaiko net devynis mėnesius, o laikant šaldytuve gali būti naudojamas iki penkiolikos mėnesių. Tokį ilgą tinkamumo vartoti laiką užtikrina maža vandens dalis produkte.

Kaip nesudėtingai pasigaminti ghee sviesto namuose?

Norint išgauti ghee sviestą, tereikia paprasto sviesto, kuriame būtų bent 82 proc. riebalų. Iš vieno kilogramo sviesto galima gauti apie 700 gramų išgryninto produkto. Visas procesas paprastas ir nereikalaujantis jokių ypatingų įrankių.

Pirmiausia sviestą reikia sudėti į puodą su storu dugnu. Kaitinimas turėtų būti itin lėtas, nes sviestas neturi staiga virti. Kaitinant pradeda garuoti vanduo, o ant paviršiaus atsiranda balta puta. Šią putą reikia kruopščiai nuimti šaukštu ar kiaurasamčiu.

Kuo ilgiau sviestas kaitinamas, tuo labiau jis skaidrėja, kol įgauna ryškų auksinį atspalvį. Tai ženklas, kad sviestas yra tinkamai išgrynintas. Tuomet belieka leisti šiek tiek pravėsti, o vėliau perkošti, kad į stiklainį nepatektų ant dugno susikaupę likučiai. Svarbu naudoti sterilų indą, kad produktas ilgiau išliktų šviežias.

Kodėl verta rinktis ghee sviestą kepimui?

Šio sviesto privalumai virtuvėje neabejotini. Jis idealiai tinka kepti tiek mėsą, žuvį, tiek įvairius blynus ar daržoves. Dėl aukštos dūmų temperatūros ghee sviestas nesvyla ir leidžia išlaikyti patiekalų skonio subtilumą. Patiekalai būna iškepę tolygiai, o jų skonis įgauna švelnų, riešutų natą.

Kepant ant paprasto sviesto, neretai pastebimas jo greitas degimas, nemalonus kvapas ar net rūgštumas. ghee sviestas šios problemos neturi, todėl daugelyje virtuvių jis vis dažniau keičia kitus riebalus.

Namų gamybos naudą pajus ir piniginė, ir skrandis

Pirkti ghee sviestą parduotuvėje dažnai tenka mokėti brangiau vien dėl to, kad tai yra jau apdorotas, paruoštas vartojimui produktas. Tačiau gamindami namuose iš paprasto sviesto, galite sumažinti išlaidas, o kartu būti tikri, kad žinote, kas yra jūsų naudojamame produkte.

Be to, naminį ghee sviestą visada galima pasigaminti pagal poreikį. Jei gaminama nedidelė porcija, išvengiama situacijų, kai reikia išmesti likučius. Tai ekonomiška, praktiška ir leidžia mėgautis kokybišku produktu be papildomų išlaidų.

Šis sviestas neabejotinai verta vietos kiekvienos virtuvės lentynoje. Pasirinkus šį paprastą gaminimo būdą, kepimo malonumas tampa dar didesnis, o patiekalų skonis – dar geresnis.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas