Vienas ingredientas iš sodo, apie kurį pamiršta daugelis: įdėkite prie agurkų ir pamiršite minkštumą

Lina Snarskienė , 2025-07-23, 13:00
0
Vienas ingredientas iš sodo, apie kurį pamiršta daugelis: įdėkite prie agurkų ir pamiršite minkštumą

Agurkų rauginimo sezonas jau įsibėgėjo. Dabar puikus metas pasirūpinti atsargomis žiemai ir užraugti stiklainį kitą traškių, kvapnių agurkų. Tačiau vienas dalykas vis dar kelia rūpesčių – kaip užtikrinti, kad rauginti agurkai nepraras traškumo? 

Paslaptis slypi visai ne brangiose druskose ar egzotiškuose prieskoniuose, o paprastuose lapuose, kurių galima prisiskinti tiesiog savo sode. Jei rauginti agurkai dažnai nuvilia tapdami minkšti, pilki ir be jokio skonio, veikiausiai pamirštamas labai svarbus dalykas. Tam tikri lapai padeda išlaikyti agurkus traškius ir aromatingus. 

Ši gudrybė perduodama iš kartos į kartą, o rezultatas priverčia net skeptikus pamiršti bet kokias kitas rauginimo technologijas. Raugintas agurkas, kuris traška kandant – tikra vasaros atostogų nostalgija stiklainyje. Norint tokio efekto, reikia vos kelių papildomų žalių pagalbininkų.

Kodėl verta dėti juodųjų serbentų ir vyšnių lapų

Dažnas pamiršta, kad serbentų ar vyšnių lapai ne tik gražiai atrodo stiklainyje, bet ir turi labai aiškią funkciją. Jie tarsi natūralus stabilizatorius, padedantis agurkams neprarasti tekstūros.

Vyšnių lapai garsėja savybe neleisti daržovėms suminkštėti. Jie taip pat prisideda prie natūralaus skonio išsaugojimo, o bet kokie nemalonūs rūgimo metu susiformuojantys kvapai tampa švelnesni ir neperskrodžia agurkų skonio.

Tuo tarpu serbentų lapai atlieka dar vieną funkciją – užtikrina, kad agurkai išliktų traškūs. Jie ne tik padeda išlaikyti struktūrą, bet ir suteikia subtilaus aromato. Šių lapų tandemas veikia nepriekaištingai, todėl verta juos naudoti visuomet, kai rūginate daržoves.

Kaip paruošti tobulai traškius raugintus agurkus

Norint paruošti agurkus, kurie traškės net po kelių mėnesių, reikės labai paprastų ingredientų, kurie dažnai jau yra namuose ar sode.

Ingredientai:

  • 1 kg mažų agurkų
  • 1 l drungno vandens
  • 1,5 šaukšto ne joduotos druskos
  • 5 česnako skiltelės
  • 2 vyšnių lapai
  • 2 juodųjų serbentų lapai
  • 2 krapų žiedynai
  • 2 gabaliukai krieno šaknies
  • 2 krieno lapai

Paruošimas nėra sudėtingas. Agurkai turi būti kuo šviežesni, rinkti ne anksčiau kaip prieš 7 valandas iki rauginimo. Stiklainius verta sterilizuoti – galima trumpam įdėti į įkaitintą iki 100 laipsnių orkaitę.

Agurkus būtina kruopščiai nuplauti. Stiklainio dugne iš pradžių sudedami krieno lapai, šaknis, pusė serbentų ir vyšnių lapų bei dalis česnako skiltelių. Tada glaudžiai sudedami agurkai, tarpuose paskirstomi likę lapai, česnakas ir krapų žiedynai.

Toliau ruošiama sūrymo užpiltinė – druska išmaišoma vandenyje ir šiuo skysčiu užpilami visi ingredientai taip, kad agurkai būtų visiškai panardinti. Užsukus stiklainį, jis pastatomas vėsioje, tamsioje vietoje. 

Po dviejų dienų galima ragauti lengvai raugintus, o po savaitės jau bus tikri rauginti agurkai. Šis paprastas metodas garantuos, kad kiekvienas agurkas traškės taip, jog norėsis jų dar ir dar.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Temos: Receptai

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas