Šis produktas virtuvėje vadinamas valgomu auksu: gerina medžiagų apykaitą ir saugo jaunystę

Lina Snarskienė , 2025-07-19, 13:00
0
Šis produktas virtuvėje vadinamas valgomu auksu: gerina medžiagų apykaitą ir saugo jaunystę

Nors daugeliui kukurūzai vis dar siejasi tik su spragėsiais ar salotų priedu, mažai kas žino, kokia tikra vitaminų bomba slepiasi šiuose geltonuose grūdeliuose. Kukurūzai ne tik puikiai dera su daugybe patiekalų, bet ir naudingi sveikatai: jie gerina virškinimą, teigiamai veikia odos būklę ir gali net sulėtinti senėjimo procesus.

Šis vasaros simboliu laikomas produktas vertas vietos jūsų lėkštėje ištisus metus. Kukurūzai dažnai ignoruojami mitybos specialistų rekomendacijose, tačiau be reikalo – jų nauda žmogaus organizmui kur kas didesnė, nei galima manyti iš pirmo žvilgsnio.

Jeigu anksčiau kukurūzai asocijavosi tik su sviestu aplietomis burbuolėmis arba salotų ingredientu, vertėtų iš naujo į juos pažvelgti. Šis augalas vadinamas valgomu auksu ne be reikalo.

Kukurūzai – tikras vitaminų, mineralų ir antioksidantų lobynas

Nors dažniausiai apie kukurūzus kalbama kaip apie angliavandenių šaltinį, iš tiesų jie siūlo kur kas daugiau. Kukurūzuose gausu B grupės vitaminų, ypač B1, B3 ir B9, taip pat A, E vitaminų. Šie geltoni grūdeliai pasižymi ir dideliu magnio, cinko, geležies bei kalio kiekiu. Tokia sudėtis padeda stiprinti nervų sistemą, pagerina koncentraciją ir net gali prisidėti prie kokybiškesnio miego.

Folio rūgštis, dar žinoma kaip B9, daro kukurūzus ypač vertingus besilaukiančioms moterims. Šiuose grūdeliuose taip pat gausu antioksidantų – luteino ir zeaksantino. Šios medžiagos saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, o būtent jie kaltinami greitesniu organizmo senėjimu. Šie antioksidantai taip pat teigiamai veikia regėjimą bei odos būklę.

Padeda virškinimui, greitina medžiagų apykaitą ir rūpinasi širdimi

Vienas svarbiausių kukurūzų privalumų – didelis skaidulų kiekis. Šios skaidulos padeda reguliuoti žarnyno veiklą, skatina virškinimą ir gali padėti palaikyti tinkamą kūno svorį. Reguliarus kukurūzų vartojimas gali padėti išvengti vidurių užkietėjimo ir padeda organizmui natūraliai valytis nuo toksinų.

Ne mažiau svarbu tai, kad kukurūzuose gausu nesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Jos mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, todėl mažėja aterosklerozės ir kitų širdies ligų rizika. Šiuos geltonus grūdelius, ypač virtus arba keptus, verta įtraukti į savo mitybos racioną, jei norite rūpintis širdies sveikata.

Kaip kukurūzus valgyti, kad jie būtų ir naudingi, ir gardūs

Naudingiausia rinktis paprastai virtus kukurūzus – be druskos ir be sviesto. Jie puikiai dera ne tik kaip garnyras, bet ir įvairiose salotose, vieno puodo patiekaluose, sriubose, daržovių blynuose. Net konservuoti kukurūzai išsaugo didžiąją dalį savo vertingų savybių, tačiau geriausia rinktis tuos, kuriuose nėra pridėtinio cukraus.

Vis dar dažnai nepelnytai nuvertinami, kukurūzai iš tiesų nusipelno vadintis supermaistu. Jie skanūs, nebrangūs, lengvai prieinami ir pilni organizmui svarbių medžiagų, kurios stiprina sveikatą daugelyje sričių – nuo medžiagų apykaitos ir nervų sistemos iki širdies bei odos būklės.

Tad vertėtų pasirūpinti, kad šis valgomas auksas dažniau atsirastų jūsų lėkštėje – ne tik vasarą, bet ir kitais metų laikais.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas