Viską kepa šaltoje orkaitėje: efektas stebina net profesionalus, rezultatai geresni nei receptuose

Danielius Mažeikis , 2025-07-20, 16:35
0
Viską kepa šaltoje orkaitėje: efektas stebina net profesionalus, rezultatai geresni nei receptuose

Daugumoje receptų jau pirmame žingsnyje nurodoma įkaitinti orkaitę. Tačiau patyrusi kepėja iš Didžiosios Britanijos, duonos kepimo specialistė ir receptų knygų autorė Eleina Bodija, teigia, kad tai visiškai nereikalingas žingsnis, kuris tik be reikalo švaisto energiją ir laiką.

Eleina jau daugiau nei šešerius metus nenaudoja išankstinio orkaitės ar kepimo formų įkaitinimo, nepriklausomai nuo to, ką gamina, ar tai duoną, pyragus, sausainius ar bandeles. Ji tvirtina, kad maistas iškepa lygiai taip pat gerai, net jeigu kepimas pradedamas šaltoje orkaitėje.

Visi receptai, kuriuos autorė pateikia savo keturiose knygose apie raugintą duoną, yra išbandyti naudojant būtent šaltą orkaitę. Ji pabrėžia, kad šis metodas tinka ne tik kepant duoną, bet ir ruošiant įvairiausius kepinius. Pasak jos, kiekvieną kartą rezultatas būna puikus, net ir nepradėjus nuo įkaitintos aplinkos.

Eleina pasakoja, kad anksčiau kepdama raugintą duoną taip pat laikėsi patarimo įkaitinti orkaitę iki labai aukštos temperatūros ar net pašildyti kepimo formą valandą prieš dedant tešlą. 

Vėliau ji nusprendė išbandyti, kas nutiks, jei šio žingsnio nebus. Rezultatas ją nustebino, nes kepiniai, pradėti kepti šaltoje orkaitėje, buvo dar didesni ir lengvesnės struktūros nei tie, kurie buvo kepti įkaitintoje.

Eksperimentas įrodė, kad šaltas startas veikia

Norėdama tai patvirtinti, Eleina atliko bandymą su dviem vienodomis duonos kepalais. Vieną ji dėjo į iš anksto įkaitintą orkaitę, o kitą į visiškai šaltą. Abu kepalai iškepė gerai, tačiau tas, kuris buvo keptas šaltoje orkaitėje, iškilo labiau ir buvo purenesnis. Nuo to laiko moteris visus kepinius ruošia būtent šiuo būdu.

Ji teigia, kad tai tinka tiek dujinei, tiek elektrinei orkaitei, o laikas, per kurį orkaitė įšyla, neturi įtakos rezultatui. Nė karto nepasitaikė atvejo, kad maistas būtų neiškepęs vien dėl to, jog orkaitė buvo šalta kepimo pradžioje.

Nors Eleina pripažįsta, kad daugelis kepėjų į jos metodą žiūri skeptiškai, ji siūlo žmonėms patiems pabandyti. Daugelis yra taip įpratę prie minties, kad orkaitę būtina įkaitinti, kad bet kokia priešinga nuomonė atrodo keista. 

Vis dėlto praktika įrodo, kad tai veikia. Jei žmogus nesijaučia užtikrintas, jis visada gali laikytis jam įprasto būdo. Svarbiausia, pasak Eleinos, yra pasitikėti savo pojūčiais ir rezultatu, o visi patarimai virtuvėje, tai tik gairės, ne privalomos taisyklės.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas