Skanu, paprasta ir naudinga visai šeimai: šį vaisių verta rinkti jau dabar, žiemą pamiršite apie vaistines

Lina Snarskienė , 2025-07-19, 10:55
0
Skanu, paprasta ir naudinga visai šeimai: šį vaisių verta rinkti jau dabar, žiemą pamiršite apie vaistines

Vasara dar nesibaigė, tačiau būtent dabar atėjo tinkamas laikas pasirūpinti namų atsargomis šaltesniems mėnesiams. Nors apie žiemą dažnas dar net negalvoja, dabar metas ruošti tai, kas po kelių mėnesių bus naudinga ne tik sveikatai, bet ir džiugins skoniais. Soduose jau netrukus galima bus prisirinkti kvapnių ir sveikatai naudingų vaisių, kurie idealiai tinka ruošiant sirupus ar sultis. Kalba čia sukasi apie vadinamąją lietuvišką citriną – svarainį.

Svarainiai yra vaisiai, kurie Lietuvoje nėra patys populiariausi. Nepaisant to, jie laikomi tikra vertybe, nes šie vaisiai – tai tikras natūralus vitaminų šaltinis. Svarainiai ypač naudingi tiems, kurie nori sustiprinti imunitetą ar papildyti savo organizmą svarbiausiais mikroelementais. Juose yra vitamino C, geležies, magnio, kalcio bei kalio – visų tų medžiagų, kurios yra būtinos gerai savijautai.

Iš svarainių galima pasigaminti labai daug įvairių produktų. Vieni renkasi iš jų virti džemus, kiti mėgaujasi saldžiarūgščiais padažais, treti ruošia vaisių tyreles ar net džiovina žiemai. Tačiau populiariausias būdas šiuos vaisius panaudoti – tai pasigaminti sirupą ar sultis, kurios šaltuoju metų laiku puikiai tinka karštai arbatai paskaninti.

Kaip pasiruošti svarainių sirupą žiemai

Tie, kurie mėgsta natūralius produktus, žino, kad svarainių sirupas gali puikiai atstoti citriną. Toks sirupas naudingas ne tik dėl skonio, bet ir dėl naudingųjų savybių. Norint jį pasiruošti, neprireiks nei daug laiko, nei sudėtingų ingredientų – pakaks vos dviejų pagrindinių produktų ir šiek tiek kantrybės.

Sirupui reikės:

  • 2 kilogramų svarainių;
  • 2 kilogramų cukraus.

Pirmiausia svarbu gerai nuplauti vaisius ir pašalinti iš jų sėklas. Nulupti jų nereikia, tačiau jei norisi, galima. Svarainiai pjaustomi mažais gabaliukais, dedami į stiklainius sluoksniais, kiekvieną sluoksnį apibarstant cukrumi. Kai stiklainis užpildytas, reikia jį sandariai užsukti ir pastatyti tamsesnėje vietoje keletui dienų. 

Per tą laiką vaisiai išleis sultis, kurios susimaišys su cukrumi ir taip susidarys natūralus sirupas. Tokius stiklainius rekomenduojama laikyti šaldytuve visą žiemą. Jei matosi, kad cukrus nesusimaišė iki galo, galima jo papildomai įberti.

Kaip pasiruošti svarainių sultis šaltajam sezonui

Jei norisi mažiau saldaus varianto, galima pasiruošti sultis, kurios taip pat puikiai tiks arbatoms. Šis būdas šiek tiek ilgesnis, tačiau rezultatas taip pat džiugins. Reikės:

  • 2 kilogramų svarainių;
  • 2 litrų vandens;
  • 1 kilogramo cukraus.

Pirmiausia reikia nuplauti svarainius, išimti jų sėklas. Šiuo atveju žievelę geriau pašalinti, nes taip skonis bus švelnesnis. Vaisiai supjaustomi mažais gabaliukais, dedami į puodą, užpilami vandeniu ir verdami apie keturiasdešimt penkias minutes, kol vaisiai suminkštės ir išleis kuo daugiau sulčių.

Kai vaisiai išverda, juos reikia nukošti per sietelį, o likusią masę sutrinti iki tyrės ir dar kartą perkošti. Į gautą skystį dedamas cukrus, jis maišomas, kol ištirpsta. Šį mišinį reikia dar pavirti apie pusvalandį. Išvirtas sultis reikia išpilstyti į stiklines taras, gerai jas uždaryti ir leisti visiškai atvėsti. Vėliau tokios sultys laikomos vėsioje ir tamsioje vietoje, o norint išlaikyti ilgiau – rekomenduojama jas pasterizuoti apie dešimt minučių karštame vandenyje.

Svarainiai – naudingas pasirinkimas visai šeimai

Svarainiai vertinami ne tik dėl skonio. Juose gausu sveikatai naudingų savybių, o reguliarus jų vartojimas padeda stiprinti imunitetą, gerina virškinimą ir bendrą savijautą. Ypač šaltuoju metų laiku svarainiai gali būti puiki pagalba tiems, kurie linkę sirgti dažniau. Jie padeda apsisaugoti nuo virusų, o kartu pagardina paprastą arbatą, suteikdami jai malonų, rūgštoką poskonį.

Svarainių sirupas ar sultys gali būti puikus priedas ne tik arbatai, bet ir įvairiems desertams ar net marinavimui. Jie suteikia natūralų skonį, todėl šiuo pasirinkimu džiaugiasi ir sveikiau maitintis mėgstantys žmonės.

Nors svarainiai Lietuvoje nėra tokie populiarūs kaip obuoliai ar kriaušės, verta prisiminti jų naudą. O vasaros pabaiga ir rudens pradžia – tai pats tinkamiausias metas pasiruošti šių vaisių atsargas žiemai. Tik keletas stiklainėlių ar buteliukų šio natūralaus produkto gali padėti pamiršti peršalimo ligas ar bent jau palengvinti jų simptomus, kai už lango žvarba ir dargana.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Temos: Receptai

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas