Šis mamos triukas žavi visus: voveraitės ištirpsta burnoje, jei keptuvėje atsiranda šis vienas ingredientas

Lina Snarskienė
Paskelbta

Šis mamos triukas žavi visus: voveraitės ištirpsta burnoje, jei keptuvėje atsiranda šis vienas ingredientas

Voveraičių sezonas įsibėgėja. Šie auksiniai grybai puikiai dera tiek prie makaronų, tiek pusryčiams su kiaušiniais, tačiau net ir skaniausias receptas nepadės, jei grybai bus netinkamai paruošti. Kai kurie iš jų tampa kartūs, kiti – gumos konsistencijos. 

Kad taip nenutiktų, svarbu žinoti vieną kulinarinę gudrybę. Šeimose dažnai perduodami receptai iš kartos į kartą. Vienas jų susijęs būtent su voveraičių ruošimu. Mano mama kepa šiuos grybus jau daugybę metų ir niekada nesiskundė jų skoniu. 

Paslaptis slypi ne grybų kilmėje ar jų rūšyje, o kepimo būde. Ji visada pasitelkia vieną papildomą ingredientą, kuris, kaip pati sako, „prikelia voveraites naujam gyvenimui“. Rezultatas – traški išorė, švelni vidinė tekstūra ir sodrus, bet neperkrautas skonis. Galbūt ir jūs tai darote neteisingai?

Kodėl voveraitės tampa gumos skonio ar įgauna kartumą

Voveraitės yra gana trapūs miško grybai. Jų struktūra švelni, o vandens kiekis – nemenkas. Būtent todėl jos greitai perverda ir tampa nevalgomos, jei procesas pradedamas ant neįkaitusios keptuvės. Kai šaltas riebalas ima šildyti grybą, šis pradeda leisti sultis, verdasi savo sultyse ir taip praranda viską, kas jame vertinga.

Dar viena klaida – druska iš karto. Pabarstę grybą iškart, neleidžiame jam apskrusti. Sultys išbėga, tekstūra sugriūva, o skonis lieka lyg pervirto kopūsto. Be to, jei kepama ant paprasto sviesto, kuris greitai ima degti, voveraitės poskonis būna tarsi kartus.

Visa tai galima išspręsti vienu dalyku – mano mama visada naudoja tik lydytą sviestą. Ir jos grybai niekada neišėję kieti ar beskoniai.

Lydytas sviestas: paprastas produktas, kuris išgrynina voveraitės skonį

Lydytas sviestas – tai ne tik puiki riebalų rūšis, bet ir skonio stipriklis. Jo subtilus riešutinis poskonis puikiai tinka su grybais. Svarbiausia, kad šiame svieste nebėra pieno baltymų, todėl jis nesvyla, net kepant itin karštai.

Skirtingai nei įprastas sviestas, lydytas gali būti kaitinamas iki maždaug 250 laipsnių Celsijaus. Tai leidžia grybus kepti intensyviau, greičiau, bet neiškepant jų per ilgai. Voveraitės išlaiko savo natūralų kvapą, tampa traškios išorėje ir švelnios viduje. Net be daug prieskonių jos atsiskleidžia visai kitaip.

Be to, šis sviestas puikiai dera ir su kitais grybais – nuo baravykų iki kazlėkų. Bet būtent su voveraitėm efektas išryškėja ryškiausiai.

Kaip teisingai paruošti voveraites kepimui ant lydyto sviesto

Pirmiausia reikia tinkamai nuvalyti grybus. Jokiu būdu negalima jų mirkyti. Geriausia naudoti šepetėlį ar vos drėgną popierinį rankšluostį. Jei grybas ypač purvinas, trumpai perplauti po vandeniu ir iškart nusausinti – kitaip jis susigers drėgmės.

Tuomet keptuvė įkaitinama stipriai, ant jos pilamas šaukštas lydyto sviesto. Kai sviestas karštas, voveraitės dedamos vienu sluoksniu – taip jos neims virti, o gražiai apskrus. Kepama apie penkias-septynias minutes, kol išgaruos skysčiai ir grybai taps rusvi.

Svarbu – druską ir pipirus dėti tik pačioje pabaigoje. Galima likus minutei pridėti smulkintą svogūną ar česnaką, kurie suteiks švelnaus prieskonio. Kai tik voveraitės tampa elastingos, bet ne per minkštos – jas reikia nuimti nuo ugnies. Jei perkeps, net ir lydytas sviestas nepadės.

Šį triuką mama naudoja kasmet, kai tik pasirodo pirmosios voveraitės. Ir kiekvienąkart visi giria ne tik skonį, bet ir tekstūrą – niekas net nepagalvotų, kad viskas priklauso nuo vieno paprasto žingsnio. Jei ruošiate grybų patiekalus vasarą – išbandykite šį metodą. Skirtumas juntamas jau nuo pirmo kąsnio.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas