Prisijunkite
Prisijunkite
Pastaraisiais metais vienas po kito produktai staiga gauna supermaisto titulą. Kartais užtenka naujo pakuotės dizaino ir reklaminių žodžių, kad visai paprastas maisto produktas imtų spinduliuoti sveikata, ilgaamžiškumu ir net grožiu. Šiuo metu tą patį statusą įgyja ir grybai. Bet ar jie tikrai nusipelnė tokio titulo, ar tai tik dar viena rinkodaros triuka paremtas burbulas?
Pasižvalgius po parduotuvių lentynas – nuo miltelių su reishi ekstraktu iki funkcinių kavų su lion’s mane – atrodo, kad be grybų neapsieina nė viena mitybos revoliucija. „Adaptogeniniai“, „imunitetą stiprinantys“, „neuroaktyvūs“ – skamba solidžiai. Tačiau ar paprasti grybai, kuriuos dedate į kiaušinienę, išties tokie stebuklingi, kaip bando įrodyti reklaminiai šūkiai?
Tam, kad atsakyti į šį klausimą, verta pažvelgti giliau – ne tik į etiketes ar antraštes, bet ir į tai, kokių rūšių grybai iš tiesų yra vertingi, kokie jų poveikiai pagrįsti mokslu ir kur prasideda rinkodaros žaidimai.
Kuo remiasi grybų supermaisto reputacija
Didžioji dalis teiginių apie supergrybus sukasi apie jų sudėtį. Tam tikros rūšys – ypač reishi, chaga, lion’s mane ar cordyceps – iš tiesų turi daug biologiškai aktyvių junginių. Tai polisacharidai, beta-gliukanai, triterpenai, ergothioneinas ir kiti komponentai, kurie gali paveikti žmogaus imuninę sistemą, nervų sistemą ar uždegiminius procesus.
Pavyzdžiui, Hericium erinaceus, dar vadinamas „liūtagalviu“, tyrimais siejamas su pagerėjusiu nervų ląstelių augimu, geresne atmintimi ir net potencialu mažinti demencijos simptomus. Ganoderma lucidum (reishi) plačiai naudojamas rytų medicinoje kaip tonikas, kuris mažina stresą ir gerina miegą.
Tai skamba įspūdingai – ir tikrai kai kurios išvados pagrįstos moksliniais tyrimais. Tačiau dažniausiai kalbama apie itin koncentruotus ekstraktus, vartojamus nuolat ir tiksliai dozuojant. Daugeliui tai visai ne tas pats, kaip susmulkinti porą pievagrybių ir tikėtis dvasinės ramybės.
Kur baigiasi nauda ir prasideda marketingas
Paprastieji valgomi grybai, tokie kaip pievagrybiai ar voveraitės, be abejo, turi naudingų medžiagų – juose yra B grupės vitaminų, kalio, seleno ir net šiek tiek vitamino D (ypač jei buvo auginti saulėje ar ultravioletinėje šviesoje). Tačiau vadinti juos „supermaistu“ tik todėl, kad jie turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, būtų per drąsu.
Bėda ta, kad daugelis pirkėjų nesugeba atskirti – kurie grybai tikrai turi specifinių sveikatai naudingų savybių, o kurie tiesiog gražiai supakuoti. Kai kurios supergrybų kavos iš tikrųjų tėra kava su minimaliu grybo miltelių kiekiu, o adaptogeniniai papildai – vos su simboline doze veikliosios medžiagos.
Verta prisiminti – jei kažkas pažadėjo, kad vienas papildas ar kapsulė išspręs visas jūsų miego, streso ar žarnyno problemas, tikėtina, kad tai – tiesiog gerai išvystyta rinkodara. Grybai gali papildyti mitybą, bet joks jų miltelis nepakeis visaverčio poilsio, subalansuoto maisto ar psichologinio stabilumo.
Kaip atskirti vertingą produktą nuo skambių pažadų
Jei jau susiviliojote grybų tema ir norite pabandyti, svarbu nepasimesti tarp žodžių. Ieškokite konkrečių ženklų: nurodytos grybų rūšys, tikslus ekstrakto kiekis, aiški koncentracija (pvz., 10:1). Jei etiketėje rašoma tik „grybų milteliai“ be paaiškinimo – greičiausiai gaunate tiesiog sumaltą džiovintą grybą be stipraus poveikio.
Taip pat verta atkreipti dėmesį, ar produkte naudojama vaisiakūnio ekstraktas, ar micelis. Vaisiakūnis – tai tai, ką renkatės miške ar turguje, tikrasis grybas. Micelis – požeminė grybo dalis, dažnai pigesnė, bet turinti mažiau veikliųjų junginių.
Nepamirškite ir patikrintų gamintojų. Rinkitės tuos, kurie pateikia tyrimų ar trečiųjų šalių sertifikatus. Ir žinoma – nepasikliaukite vien influencerio nuomone ar socialinių tinklų madingais įrašais.
Ar vertėtų įtraukti grybus į kasdienę mitybą
Taip. Bet ne todėl, kad jie stebuklingi. Grybai – puikus, nekaloringas baltymų šaltinis, gerai dera tiek su mėsa, tiek su daržovėmis, yra sotūs ir suteikia gilų skonį patiekalams. Jie gali padėti palaikyti žarnyno sveikatą, prisidėti prie geresnio mineralų balanso ir tiesiog praturtinti meniu.
Jei mėgstate eksperimentuoti – verta pabandyti ir funkcinius grybus kaip papildą. Bet su sąlyga, kad neatsisakysite sveiko gyvenimo būdo ir nesitikėsite greitų stebuklų. Grybai gali būti viena iš gerų sveikatinimo dėlionės dalių, bet jie niekada nebus stebuklingas raktas į gerą savijautą.
Todėl kitą kartą, kai pamatysite buteliuką su užrašu „supergrybai“ ir pažadais apie energiją, grožį ir ramybę, paklauskite savęs: ar tai tik madingas pavadinimas, ar iš tiesų mokslu pagrįsta nauda? Supermaistas – tai ne žodis ant etiketės, o tai, kaip, kiek ir kodėl jūs jį vartojate.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti