Tikra vitaminų bomba stiklainyje: raugintų kopūstų salotos, kurios žiemą apsaugos net ir nuo peršalimo

Lina Snarskienė , 2025-08-01, 07:15
0
Tikra vitaminų bomba stiklainyje: raugintų kopūstų salotos, kurios žiemą apsaugos net ir nuo peršalimo

Rudens ir žiemos laikotarpiais mūsų organizmas ypatingai reikalingas vitamino C, B, probiotikų ir apsaugos nuo ligų. Natūralus, šeimos gaminamas produktas – rauginta kopūsto salota sūrio sielai ir sveikatai.

Jei kopūstą sujungsite su spalvingais daržovėmis ir aromatinga užpilu, gausite gardų derinį, kuris priverčia šypsotis gomurį ir stiprina imunitetą. Be to, ilgai laikoma sėkmingai keliaus kartu su jumis per šaltus mėnesius.

Toliau – išsamus, patikrintas receptas, kaip pasigaminti raugintos kopūstų salotos sėkmingai į stiklainius, kad jos tęstų naudą ir skonį per visą sezoną.

Kodėl šios salotos – kaip imuniteto gynyba

Raugintas kopūstas turi natūralių probiotikų, kurie palaiko žarnyno mikroflorą ir padeda organizmui kovoti su infekcijomis. Daržovės – paprika, morkos, svogūnai – praturtina salotas spalvomis, vitaminu A, C ir antioksidantais. Saldumo ir acto derinys užpiloje gerina skonį, bet kartu leidžia skoniui rimti sėkmingai net kelis mėnesius.

Reikalingi ingredientai:

  • 2 kg baltagūžių kopūstų
  • 3 raudonos paprikos
  • 4 vidutinės morkos
  • 3 svogūnai
  • 1 pilna stiklinė (apie 200 ml) acto (geriausia obuolių)
  • 1 pilna stiklinė aliejaus (pvz., rapsų)
  • apie 1,5 stiklinės cukraus (prireikus mažinti)
  • 2 šaukštai druskos
  • šiek tiek malto juodojo pipiro pagal skonį

Kopūstą smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti instrumentu. Pilti druską ir gerai išminkyti rankomis, kol išsiskirs sultys. Leisti bent 30 minučių, kad imtų minkštėti. Morkas sutarkuoti stambia tarka, paprikas supjaustyti plonomis juostelėmis, svogūnus – pjaustyti plonais pusžiedžiais. Visi daržovės sumaišyti su kopūstu.

Į puodą pilti actą, cukrų ir aliejų. Uždėti ant ugnies ir užvirti. Sumažinus kaitrą, truputį atvėsinti. Pageidaujant, galima įdėti lauro lapą garui ar aromatui. Atvėsusį marinato skystį įpilti į daržovių indą ir gerai išmaišyti. Palikti kambario temperatūroje 3 valandas. Po to dar kartą pakratyti ir palikti 6–8 valandas, kad skoniai susijungtų.

Stiklainius kruopščiai išvalyti ir užplikyti verdančiu vandeniu. Įdėti salotas su dalimi skysčio, stipriai prispausti, uždaryti dangteliais. Pasterizuoti statinio vandenyje 10 minučių. Po atvėsimo laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje.

Kaip valgyti

Raugintų kopūstų salotos puikiai dera prie šiltų patiekalų – tiek vakarienės, tiek pietų metu. Jos skanios kaip garnyras prie troškintų daržovių, grūdinių patiekalų, mėsos ar žuvies. Jei salotas sumaltumėte su trupučiu aliejaus ir šviežio česnako, gautųsi švelni, bet maistinga užtepėlė, kurią galima tepti ant duonos. Taip pat salotos puikiai tinka ir kaip greitas užkandis – jos skanios net be nieko, tiesiai iš stiklainio.

Nauda jūsų sveikatai

Šios salotos turi aiškų pranašumą: jos stiprina imuninę sistemą, nes gausu tiek probiotikų, tiek svarbiausių vitaminų. Be to, jos padeda palaikyti sklandų virškinimą ir naudingą žarnyno mikroflorą. Vartojant tokį produktą reguliariai, organizmas tampa atsparesnis virusams bei sezoninėms infekcijoms. O svarbiausia – jos ilgai išlaiko ne tik skonį, bet ir savo naudingąsias savybes.

Naudingi patarimai

Jeigu norite išraiškingesnio skonio, galima įberti šviežių krapų, petražolių ar net mėtų. Norint švelnesnio rezultato, patartina kiek sumažinti druskos. Jei saldumas jums ne prie širdies – dalį cukraus galima pakeisti natūraliu medumi arba paprasčiausiai jo dėti mažiau. O jei siekiama kuo daugiau naudos žarnynui, galima nepilti skysčio stiklainiuose iki pat viršaus – taip salotos dar efektyviau fermentuosis.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Temos: Receptai

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas