Vienas įprotis, dėl kurio braškės supūva labai greitai: štai kodėl jos pavirsta į rūgščią košę ir kaip to išvengti

Lina Snarskienė , 2025-05-30, 11:59
0
Vienas įprotis, dėl kurio braškės supūva labai greitai: štai kodėl jos pavirsta į rūgščią košę ir kaip to išvengti

Ryte jos atrodo tobulai – raudonos, blizgios, lyg iš reklamos, o vakare jau minkštos, tamsėjančios, kai kur net su pelėsio dėmėmis. Skamba pažįstamai?

Braškių sezonas gnėtinai trumpas. Todėl kiekviena dėžutė, parsinešta iš turgaus ar parduotuvės, turi prasmę. O jei pusė jos iškeliauja į šiukšliadėžę jau kitą dieną – tai ne gamta kalta.

Yra viena paprasta klaida, kurią daro kone kiekvienas. Ji atrodo logiška, netgi higieniška, bet būtent ji ir paskatina braškių puvimą.

Kodėl jos genda taip greitai? Kalta viena smulkmena

Braškės yra sezoninė žvaigždė, saldžios, kvapnios, gaivios. Bet jų struktūra trapi, kaip ir laikinas jų gyvavimo ciklas. Jei norisi išlaikyti jas ilgiau, pirmiausia reikia žinoti, ko nedaryti.

Pati dažniausia klaida yra uogų plovimas prieš dėliojant jas į šaldytuvą ar, dar blogiau, prieš pašalinant žaliuosius kotelius. Tai tarsi atverti uogai duris į spartų suirimą: per likusį stiebo vartelį į braškę patenka drėgmė, o kartu su ja ir bakterijos.

Būtent šlapios, be stiebo paliktos braškės ima greičiausiai pūti. Jos praranda tvirtumą, dalis sulčių pasišalina dar plovimo metu, o skonis – virsta vandeniu.

Kada plauti ir kaip tai daryti teisingai?

Braškes geriausia plauti tik prieš valgymą ar gaminimą. Jokiu būdu ne anksčiau. Palik kotelius, nes jie saugo uogą. Ir neskubėk jų išskabyti iškart parsinešus.

O kai jau prireikia plauti, rekomenduojama nedaryti to tiesiai po čiaupu. Vietoj to, pasiruošk du dubenis: viename sumaišyk šaltą vandenį su trupučiu sodos – ši padės atsikratyti nešvarumų ir pesticidų. Palaikyk kelias minutes, tada išimk uogas ir nuleisk vandenį.

Antras etapas – dar viena porcija šalto vandens su trupučiu obuolių acto. Jis padeda neutralizuoti bakterijas. Ir tik po to – švelnus praplaukimas po vandeniu ir sausinimas ant rankšluosčio. Kotelius šalink tik prieš pat vartojimą.

Norisi ilgiau džiaugtis skoniu? Tvarka prasideda iškart po pirkimo

Uogos, parneštos iš turgaus ar prekybos centro, dažnai būna drėgnos, o tai jau rizikos faktorius. Geriausia jas iškart išimti iš plastiko ar maišelio ir perkelti į lėkštę, padengtą popieriniu rankšluosčiu. Taip jos vėdinasi ir nesusidaro drėgmės kišenės.

Ir atmink – ne viskas turi būti akimirksniu nuplauta. Higiena svarbi, bet netinkamas jos taikymas trumpina vaisių gyvenimą ir šis atvejis būtent yra su braškėmis.

Ar braškes galima šaldyti? 

Kartais nepavyksta visų uogų suvalgyti per kelias dienas. Ką tada daryti? Vienas iš sprendimų – šaldymas. Tačiau ir čia yra keli niuansai, kuriuos reikia žinoti, kad po atšildymo uogos nevirstų minkšta mase be skonio.

Pirmiausia – šaldyti reikia tik sausas, sveikas, be pažeidimų uogas. Ir, svarbiausia, tik su koteliais. Jokio plovimo prieš šaldant! Drėgmė yra didžiausias priešas, kuris garantuos, kad iš šaldiklio ištrauksi ne gaivias uogas, o vandeningą košę.

Kaip šaldyti braškes, kad jos išliktų skanios

Išrūšiuotas ir sausas braškes paskleisk vienu sluoksniu ant padėklo arba lentelės taip, kad jos nesiliestų. Padėk į šaldiklį kelioms valandoms, kol sušals. Tik tada sudėk į maišelį ar sandarų indą. Šis žingsnis yra itin svarbus, nes apsaugo nuo sušokimo į vieną gniutulą.

Tokiu būdu užšaldytas braškes galima laikyti kelis mėnesius. Jos puikiai tiks kokteiliams, kepiniams, padažams ar tiesiog kaip šalti desertai vasaros dienomis.

Jei vis dėlto norisi šaldyti jau nuplautas braškes – jas būtina labai gerai nusausinti, net kelis kartus, kad neliktų jokių vandens lašų. Ir vis tiek, deja, skonis ir tekstūra gali būti prastesni.

Vienas neteisingas veiksmas 

Jei iki šiol tavo braškės pajuodavo jau kitą dieną – greičiausiai darai būtent tai. Jų kotelių skabymas prieš plovimą, ankstyvas plovimas ar laikymas drėgmėje – visa tai nėra mėgstama braškių.

O sprendimas? Laikyk jas sausai, su koteliais ir plauk tik tada, kai rankoje jau šaukštas ar maišiklis. Tuomet jos išliks saldžios, kvapnios ir tvirtos – tokios, kokios ir turi būti.

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas