Rytinis triukas prieš sunkią darbo dieną: vos vienas žiupsnelis ir kava pavirsta energijos bomba

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Rytinis triukas prieš sunkią darbo dieną: vos vienas žiupsnelis ir kava pavirsta energijos bomba

Kava jau seniai tapo neatsiejama daugelio žmonių dienos dalimi. Ji ne tik suteikia žvalumo, bet ir malonina skonio receptorius savo išskirtiniu aromatu. Visame pasaulyje kava ruošiama įvairiais būdais – nuo itališko espreso iki turkiškos kavos, tačiau mažiau žinoma, kad ir Gruzijoje šiame gėrime slypi ypatinga tradicija.

Čia kavą paruošti padeda neįprastas priedas, kuris sustiprina jos skonį ir suteikia papildomos energijos. Gruziniška kava – tai ne tik gėrimas, bet ir kultūros simbolis. Ši tradicija per šimtmečius tapo neatsiejama šeimos ir bendravimo dalimi. 

Nedidelė juodos kavos porcija, paruošta vadinamuoju karališkuoju būdu, nustebina intensyviu skoniu ir ypatingu poveikiu. Paslaptis slypi tame, kad į gėrimą dedama nedidelė, bet svarbi detalė – žiupsnelis druskos.

Gruziniškos kavos paslaptis

Nors pasaulyje garsiausia kava yra turkiška, gruziniška versija turi savitą išskirtinumą. Ji ruošiama naudojant tradicinį varinį indą – džezvą arba mažą puodą. Šviežiai malta kava užpilama šaltu vandeniu ir lėtai kaitinama ant ugnies ar net smėlyje. 

Tokiu būdu gėrimas įgauna sodrų skonį ir stiprų aromatą. Pagrindinis skirtumas – į kavą įberiama druskos. Iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti keistai, tačiau toks derinys turi dvi paskirtis. Pirma, druska sušvelnina kartumą ir pabrėžia natūralius kavos aromatus. 

Antra, ji dar labiau sustiprina kavos tonizuojantį poveikį, todėl gėrimas suteikia daugiau žvalumo. Ši tradicija Gruzijoje laikoma ne tik skonio atradimu, bet ir svetingumo ženklu – druska nuo seno buvo suvokiama kaip draugystės ir pagarbos simbolis.

Įdomu tai, kad kai kuriose vietovėse prie kavos dedama ne tik druskos. Kartais į gėrimą įmaišoma kepto česnako arba kogelio-mogelio – plakto kiaušinio trynio su cukrumi. Tokie deriniai rodo, kad kava gali būti ne tik kasdienis gėrimas, bet ir kūrybos bei kultūros išraiška.

Kaip paruošti kavą karališkuoju būdu?

Namuose gruzinišką kavą paruošti paprasta. Jums reikės:

  • 200 ml šalto vandens
  • 2 arbatinių šaukštelių šviežiai maltos kavos (geriausia – vidutinio skrudinimo arabikos)
  • žiupsnelio druskos

Į mažą puodą supilkite šaltą vandenį, suberkite maltą kavą ir įdėkite druskos. Jei norite, galima įberti ir truputį cukraus. Kaitinkite ant silpnos ugnies, bet neleiskite užvirti. Kai tik ant paviršiaus susidaro puta, indą nukelkite, tada vėl pastatykite ant ugnies. Šį veiksmą pakartokite kelis kartus. Taip gėrimas įgauna tirštą tekstūrą ir sodrų skonį. Galiausiai supilkite kavą į puodelį kartu su tirščiais ir leiskite jiems nusėsti dugne.

Kodėl verta išbandyti?

Kava su druska maloniai nustebina net didžiausius kavos mėgėjus. Ji suteikia visai kitokį skonio pojūtį – kartumas sumažėja, o aromatas sustiprėja. Be to, šis nedidelis priedas padeda atsiskleisti gėrimo tonizuojančioms savybėms.

Šis būdas ypač tinka tiems, kurie mėgsta stiprią kavą, tačiau nori išvengti nemalonaus kartumo. Be to, ritualas, kai kava kelis kartus pakeliama nuo ugnies ir vėl kaitinama, leidžia gėrimui įgyti ypatingą tekstūrą. Tai ne tik gėrimas, bet ir mažas kasdienės prabangos potyris.

Maža paslaptis – didelis poveikis

Nors druska atrodo kaip neįprastas priedas, ji iš tiesų atveria naują kavos skonio pasaulį. Gruzinai šį gėrimą vertina ne tik dėl žvalumo, bet ir dėl bendravimo atmosferos, kurią jis kuria. Nedidelis puodelis tampa proga sustoti, pasikalbėti ir pasimėgauti akimirka.

Jeigu ieškote naujų kavos atradimų, verta pabandyti gruzinišką karališkąjį receptą. Galbūt jis taps ne tik jūsų rytiniu įpročiu, bet ir maloniu ritualu, leidžiančiu atrasti daugiau nei tik skonį – tikrą kultūros tradiciją, atkeliavusią iš Kaukazo.

Temos: Receptai
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas