Kalėdoms esu taip „pamišusi“, kad bet kurią dieną, eidama savo reikalais, staiga užsimanau ko nors kalėdinio – maisto ar gėrimo. Kartais tinka ir rudeniška nuotaika, jei, pavyzdžiui, „Pumpkin Spice“ skonio nelaikote vien kalėdiniu.
Pastaruoju metu sumažinau cukraus vartojimą, tad nulėkti į artimiausią kavinę ir užsisakyti įprastą „pumpkin spice latte“ variantą man nebe išeitis.
Panagrinėjau, kokie prieskoniai ir ingredientai paprastai naudojami „pumpkin spice latte“ gėrimui, ir supratau, kad beveik viską jau turiu namuose. Teko nusipirkti tik gvazdikėlių.
Kalbant apie skanintą latte, griežto recepto praktiškai nėra – viską galima derinti pagal savo skonį. Sau paprastai naudoju maždaug tokį prieskonių derinį:
- žiupsnelis maltų muskato riešutų,
- žiupsnelis „allspice“ (kvapiosios pipirnės),
- 2 žiupsneliai maltos cinamono,
- 1 žiupsnelis maltų gvazdikėlių*
*Jei turite tik nesmulkintų gvazdikėlių, juos teks sutrinti patiems. To nerekomenduoju, nes sutraiškyti nėra lengva ir latte gėrime gali likti kietų gabalėlių. Geriausia naudoti maltus gvazdikėlius arba į kaitinamą pieną (ar augalinį gėrimą) įdėti 3–4 nesmulkintus gvazdikėlius ir prieš geriant juos išimti.
Papildomam skoniui galite įlašinti truputį vanilės ekstrakto.
Espresso paruošimas
Pirmiausia pasiruoškite espresso – išsitraukite kavos šotą ir įkaitinkite pieno garintuvą (jeigu jį turite).
Pieno arba augalinio gėrimo pasirinkimas
Tuomet išsirinkite pieną arba jo pakaitalą. Visi žemiau minimi variantai yra be pridėtinio cukraus, tačiau jų tinkamumas priklauso nuo jūsų mitybos apribojimų:
- Veganams ir mažai angliavandenių vartojantiems rekomenduojamas sojų gėrimas. Geriausia rinktis „baristoms“ ar „professional“ skirtą versiją – ji garinant geriau putoja nei įprastas sojų pienas.
- Laikantis keto mitybos tinka nesaldintas migdolų gėrimas, į kurį galima įpilti kelis šaukštus grietinėlės (riebaus 36 % ir daugiau). Tokiu atveju gėrimas tampa pieno produktų pagrindu, todėl, jei vengiate pieno, grietinėlės atsisakykite.
Pieną arba augalinį gėrimą sumaišykite su paruoštais prieskoniais ir pakaitinkite garinimo antgaliu iki pageidaujamos temperatūros, kartu išgaudami ir putą.
Jeigu neturite kavos aparato su garintuvu, pieną ar augalinį gėrimą pakaitinkite mikrobangų krosnelėje maždaug 1 minutę ir suplakite rankiniu pieno putų plaktuvu.
Latte paruošimas
Išsirinkite mėgstamą puodelį – galbūt su kalėdiniu ar žiemišku raštu, bet tiks bet koks. Į puodelį supilkite espresso šotą, tuomet užpilkite prieskoniais gardintą pašildytą pieną, pasirūpindami, kad gautumėte tiek putos, kiek norisi.
Viršų pabarstykite trupučiu maltos cinamono – gėrimas atrodys lyg iš profesionalios kavinės.
Derinkite pagal savo skonį
Gali prireikti kelių bandymų, kol atrasite tobulą prieskonių santykį būtent savo skoniui, tačiau kai tik tai padarysite, galėsite namuose pasigaminti puikią šio rudeniško klasikinio gėrimo versiją – be cukraus ir pritaikytą jūsų mitybai.
0 komentarų
Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.