Nustebinkite artimuosius gardžiu ir nebrangiu receptu, kuris taps pagrindiniu Kūčių patiekalu

Pranešimas spaudai
Paskelbta

Nustebinkite artimuosius gardžiu ir nebrangiu receptu, kuris taps pagrindiniu Kūčių patiekalu

Kūčių ir Kalėdų stalas – bene pats svarbiausias visų metų šventinis susibūrimas, todėl daugelis jam skiria itin daug dėmesio: ieško kokybiškų ir nebrangių produktų bei išskirtinių receptų. 

Be jau įprastų silkių, kūčiukų ir kitų tradicinių gardumynų, šalies gyventojai mėgsta vaišių stalą paįvairinti ir gurmaniškais, rečiau skanaujamais valgiais. Prekybos tinklas „Lidl“ dalijasi kai kam nebandytu, netradiciniu, gardžiu ir nebrangiu receptu, kuris gali ne tik nustebinti svečius, bet ir pretenduoti tapti pagrindiniu šventinio stalo akcentu.

Daugiau nei kas antras Lietuvos gyventojas teigiamai vertina ant šventinio stalo vis dažniau atsirandančius netradicinius patiekalus, rodo šalies gyventojų apklausa. Naujoves ant Kūčių, taip pat Kalėdų stalo teigiamai vertina jauniausi – 18–24 metų amžiaus – apklaustieji (71 proc.) ir 25–34 metų amžiaus (65 proc.) gyventojai.

„Keičiantis kartoms, keičiasi ir švenčių tradicijos, taip pat – ir ant jų stalo atsirandantys valgiai. Pastebime, kad pirkėjai vis dažniau ieško naujų, dar nebandytų patiekalų idėjų: taip jų krepšeliuose atsiduria krevetės, kitos jūros gėrybės bei kiti įmantresni skoniai – pavyzdžiui, trumais paskaninti produktai. Be to, rinkdamiesi maisto produktus Kūčioms ir Kalėdoms, šalies gyventojai pirmenybę teikia kainai bei kokybei, o ne prekės ženklui“, – sako „Lidl Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Lina Skersytė.

Apklausą Kalėdų tema „Lidl Lietuva“ užsakymu atliko bendrovė „Norstat“. Šių metų spalio mėnesį vykusioje apklausoje dalyvavo 1000 Lietuvos gyventojų.

Potraukis naujovėms – ne toks ir naujas

Kaip rodo „Lidl Lietuva“ užsakymu atliktas tyrimas, naujus, mažiau įprastus kulinarinius sprendimus per šventes teigiamai vertina daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų. L. Skersytė pastebi, kad netradiciniai valgiai ant Kūčių stalo pradėjo atsirasti kone prieš du dešimtmečius.

„Kai Lietuvoje pasirodė pasaulio virtuvių – Japonijos, Kinijos, Italijos ir kt. – restoranai, bent jau didmiesčių gyventojai pirmieji ėmėsi eksperimentuoti su švenčių stalo tradicijomis. Pavyzdžiui, sušiai madinga šventinio stalo puošmena tapo apie 2005–2008 m.

Tačiau po 2010 m., o ypač įsigalėjus socialiniams tinklams, sustiprėjo noras išmėginti netradicinius patiekalus. Pavyzdžiui, krevetes, taip pat lašišą jau galime laikyti šių laikų Kūčių stalo dalimi. Vis dėlto, tradiciniai karpiai ir kiti patiekalai dar tikrai ilgai puoš mūsų stalus“, – sako „Lidl Lietuva“ atstovė.

Netikėtai gardu ir nebrangu: Kūčioms tinkantys krevečių–grybų kotletai su citrininiu krapų majonezu

Tiek naujoves mėgstantiems, tiek ir tradicijų puoselėtojams žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“ siūlo išmėginti tikrai netikėtą, gardų ir nebrangų patiekalą – krevečių–grybų kotletus su citrininiu krapų majonezu, kurie gali tapti ir pagrindiniu Kūčių vakaro patiekalu.

Tai – lengvas, bet visiškai kitoks Kūčių patiekalas. Derinys skamba netikėtai, tačiau krevečių skonis ir grybų natos sukuria tobulą balansą.

4 porcijoms kotletų reikės:

  • 300 g „Deluxe“ argentininių raudonųjų krevečių
  • 200 g šviežių pievagrybių
  • 1 mažo svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 kiaušinio
  • 3–4 šaukštų džiūvėsėlių
  • 1 šaukšto sojų padažo
  • 0,5 citrinos žievelės
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepimui

Citrininiam krapų majonezui:

  • 4 šaukštų „Deluxe“ majonezo su trumais
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  • 1 šaukštelio smulkintų krapų
  • Žiupsnelio druskos
  • Mažos skiltelės tarkuoto česnako

Paruošimas:

  1. Pievagrybius ir svogūną smulkiai supjaustykite, apkepkite ant nedidelio kiekio aliejaus, kol išgaruos drėgmė. Atvėsinkite.
  2. Krevetes stambiai supjaustykite peiliu – kelių milimetrų gabaliukais, kad liktų daugiau tekstūros.
  3. Sumaišykite krevetes, grybus, česnaką, sojų padažą, citrinos žievelę, džiūvėsėlius, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir pipirų.
  4. Drėgnomis rankomis suformuokite mažus kotletukus. Kepkite juos įkaitintoje keptuvėje su trupučiu aliejaus ~3–4 min. iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus.
  5. Sumaišykite majonezą su trumais, citrinos sultis, krapus ir žiupsnį druskos. Laikykite jį šaltai iki patiekimo.
  6. Kotletukus galima tiekti kaip karštą pagrindinį patiekalą su lengvomis salotomis arba kaip užkandį Kūčių stalui – ant šiltos duonos riekelės, užlašinus citrininio krapų majonezo.

Skanaus!

Temos: Receptai
Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas