Pamirškite ilgas rauginimo dienas: šios traškios kopūstų salotos paruošiamos vos per 24 valandas

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Pamirškite ilgas rauginimo dienas: šios traškios kopūstų salotos paruošiamos vos per 24 valandas

Jeigu norisi kažko gaivaus, traškaus ir vitaminingo, bet nėra laiko laukti visą savaitę, šis receptas kaip tik jums. Vos viena para ir ant stalo jau garbingai puikuojasi skani, šviesi, šiek tiek saldžiarūgštė daržovių salota, kuri tiks tiek prie keptos mėsos, tiek prie žuvies ar net vienos su juoda duona.

Tai nėra klasikinė rauginta kopūstų versija, kurią tenka stebėti savaitę ar ilgiau. Šis būdas pareikalaus tik valandos darbo ir šiek tiek kantrybės iki rytojaus, o rezultatas nustebins visus paragavusius. Puikiai išlaiko formą, neteka skysčiai, o skonis primena senovišką naminę marinuotą daržovių mišrainę.

Be to, produktai pigūs, lengvai randami, ir beveik visada yra šaldytuve. Jei turite kopūsto, morką, vieną papriką ir keletą bazinių produktų marinatui – jau viską turite. Jokios egzotikos, jokių specialių indų, tik skanus rezultatas ir puiki užkanda, kurią galima pasiruošti net po darbo vakare.

Reikalingi ingredientai

  •  1 kilogramas kopūstų
  • 1 morka
  • 1 raudonoji paprika

Marinatui:

  • 500 ml vandens
  • 5 valgomieji šaukštai cukraus
  • 1 valgomasis šaukštas druskos
  • 6 valgomieji šaukštai acto
  • 60 ml saulėgrąžų aliejaus

Pirmiausia pasiruoškite daržoves. Kopūstą supjaustykite plonais šiaudeliais – kuo smulkiau, tuo greičiau susigers skonis. Morką sutarkuokite burokine tarka. Papriką perpjaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite plonomis juostelėmis arba pusžiedžiais.

Visas daržoves sudėkite į didelį dubenį. Rankomis lengvai paspauskite kopūstą ir morką – tik tiek, kad šiek tiek suminkštėtų ir pradėtų leisti sultis. Tuomet įberkite papriką ir viską tolygiai išmaišykite.

Paruoštą daržovių masę suspauskite į švarias, sausas stiklainius. Netaupykite vietos – kuo tvirčiau sugrūsite, tuo gražiau susigers marinatas.

Dabar ruoškite marinatą. Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų, druską ir supilkite aliejų. Maišydami užvirkite. Kai tik pradės burbuliuoti – nukelkite nuo ugnies ir įpilkite actą.

Dar karštu marinatu užpilkite stiklainiuose esančias daržoves. Supilkite taip, kad apsemtų visas daržoves. Uždarykite dangteliais, bet nepriveržkite per stipriai – tegul atvėsta natūraliai.

Kai stiklainiai atvėsta iki kambario temperatūros, perkelkite juos į šaldytuvą. Jau po 24 valandų šis salotas galima drąsiai ragauti.

Kaip laikyti ir su kuo valgyti

Salotos šaldytuve puikiai išsilaiko iki dviejų savaičių – jei tik tiek išbūna nesuvalgytos. Jos puikiai tinka prie mėsos kepsnių, žuvies, virtų bulvių ar tiesiog šalia sumuštinio.

Šį receptą galima pritaikyti pagal skonį: įberkite šiek tiek česnako, naudokite oranžinę ar geltoną papriką, dėkite kmynų, jeigu mėgstate intensyvesnį skonį. Net galima išbandyti su trupučiu aitriosios paprikos tiems, kas vertina aštresnius užkandžius.

Tai greitas, paprastas, naminis receptas, kuris primena, jog skanūs dalykai nebūtinai reikalauja daug laiko. Vos viena naktis ir jūsų stalas pasipuošia skania, traškia, namine daržovių užkanda.

Temos: Receptai
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas